Norsk sameie okkupert på Gran Canaria: –⁠ Går på rettsfølelsen løs

For de norske eierne i boligkomplekset Los Teques i Puerto Rico, har sydendrømmen blitt til et mareritt. Sju år etter at boligene ble kjøpt står bygget enda ikke ferdig, og nå har husokkupanter flyttet inn. 


I Los Teques har et tjuetalls husokkupanter flyttet inn. Også et tostjerners hotell i byen er utsatt for okkupanter.

Det tidligere internatet for Den norske skolen skulle bli til leiligheter med høy standard og ble solgt til nordmenn. Etter langvarige problemer med byggetillatelser så sameiet endelig lyset i enden av tunellen – men så kom husokkupantene. 

Styreleder for sameiet i Los Teques, Rolf Hojem, forklarer til Canariavisen at komplekset fremdeles er en byggeplass. Der får ikke eierne lov til å oppholde seg. 

– De som okkuperer kjenner tydeligvis både lover og regler. De flytter inn på en byggeplass hvor vi som sameiere ikke har adgang. Vi har vel ikke lov til å gå inn engang, hvertfall ikke bo der. Og så har de rett til å bo der på tross av at det er en byggeplass. Det er forferdelig rart og vanskelig å forstå at de kan bruke et anlegg som eierne ikke har lov til å bruke. Det er det som gjør det mest spesielt for oss, sier han. 

I Spania er retten til en ukrenkelig bolig nedfelt i grunnloven. Dette gjør det komplisert å kaste ut okkupanter, ettersom saken må gjennom rettsvesenet. En slik prosess kan ta fra 2 - 12 måneder.

– Det er noen tunge prosesser å få de ut igjen. Det skal vi begynne å jobbe med nå. Politiet gjør ingenting når de har vært der i over 48 timer, forklarer Hojem, og legger til: 

– Det går på rettsfølelsen løs at de kan gjøre dette med loven i hånd. 

Okkupasjonen i Los Teques begynte for rundt fire måneder siden. På den tiden har heller ikke kommunen forsøkt å gjøre noe med situasjonen, til tross for at de er ansvarlige for byggetillatelsene. 

– Kommunen gjør absolutt ingenting. I og med at det er en byggeplass burde de kunne sagt at her kan dere ikke oppholde dere, sier Hojem oppgitt. 

Okkupanter installerte alarm

For å befeste retten til å bo i det okkuperte bygget, har okkupantene installert både videoovervåkning og alarm fra Securitas. 

– Jeg skjønner ikke at et selskap tar på seg oppdrag for å montere noe på annen manns eiendom, sier styrelederen. 

Forstyrrende for turister

Okkupasjonen har ikke bare gått ut over eierne på Los Teques. Nabokomplekset, Club Vista Puerto, består av ni ferieleiligheter som leies ut av norske Sissel og Frank Thoresen.  

Paret har nå valgt å installere videoovervåkning og har satt opp støydempende vegger mot det okkuperte komplekset. 

– Vi kom ned for en måned siden og da var det noen som hadde hoppet over gjerdet hos oss, tatt seg et bad i bassenget og forsynt seg i baren vår. Vi tok tiltak, satt opp kameraer og en støydempende vegg mot der de oppholder seg mest, forteller Frank Thoresen til Canariavisen. 

Han presiserer at de har gjort dette for å ivareta sine gjester.

– Det ble veldig bra. Ny vegg ble både pen og nyttig, skriver de på Facebook-siden sin.

Sissel og Frank Thoresen driver Club Vista Puerto, vegg i vegg med det okkuperte bygget. Foto: Privat

Gjentatte ganger har politiet måttet rykke ut til bråk, både inne på komplekset og i området rundt. 

Den siste tiden har det roet seg ned. Paret har anmeldt tilfellet der noen tok seg over til deres kompleks. De måtte også ringe politiet ved et tilfelle da det ble spilt høy musikk fra anlegget.

– Den første måneden og i utover i juni kastet de søppel på gata og sånt, som vi har hørt om. En del støy med musikk, høy roping og skriking har det også vært. Etter at vi kom ned vet jeg ikke om de har fortstått at vi er her, for det er ganske så rolig og ikke mer bråk enn på et annet charterhotell egentlig. Den siste måneden har det vært ganske rolig, sier han. 

En lydisolerende vegg har gitt roen tilbake for Club Vista Puerto. De norske eierne har også satt opp kamera for å sikre området. Foto: Vista Puerto/Facebook

Grunnlov til besvær

I likhet med styreleder Rolf Hojem, reagerer Thoresen på hvor tregt systemet for å kaste ut okkupanter er. 

– Det er en treghet i hele systemet. De som okkuperer vet at de kan være der i en viss periode hvis de er flinke og kjenner lover og regler.

Og lovverket har muliggjort mange husokkupasjoner i Spania. På landsbasis er det rundt 100.000 okkuperte boliger, ifølge spansk statistisk sentralbyrå, skriver NRK.

Det er grunnloven som gjør det vanskelig å kaste ut okkupantene. I Spania står retten til egen bolig sterkt, noe som paradoksalt nok fører til at mange eiere mister retten til å bruke egen bolig.

Nye instrukser

I september 2020 sendte statsadvokaten i Spania ut en instruks til politiet, som gjør det klart at de kan kaste ut okkupanter med en gang, men bare dersom okkupantene ikke kan bevise at de bor der.

Advokat Rocío Correa Generoso har lang erfaring med okkupasjonssaker. Hun forklarer til NRK at det ikke skal mye til, før saken må gå via domstolene.

– Dersom okkupanter har det minste bevis for å være i en bolig, må det uansett rettens gang, sier hun til NRK.

Politiet har lite å stille opp med hvis forbrytelsen ikke er åpenbar. Foto: Canariavisen

Ventet i sju år

For eierne på Los Teques betyr det enda mer ventetid. Problemene begynte allerede for sju år siden, da det viste seg at det ble søkt om feil type byggetillatelse når komplekset skulle pusses opp.

– Det viser seg at det ble søkt om en forenklet byggetillatelse for småendringer. De facto er det jo fasadeendring og alt, som er større endringer. Når kommunen kom på besøk var ikke søknadene i orden og hele anlegget ble stengt av, forteller styreleder Rolf Hojem. 

Den kompliserte prosessen for å få alt dette på plass nærmet seg endelig slutten, da okkupantene bestemte seg for å flytte inn. 

– Vi var på det punktet at vi skulle komme igang. Så kommer okkupantene. Her har du en eldre gruppe mennesker. Flere var pensjonister allerede når de kjøpte for syv år siden. De så for seg et liv i varmen og har ikke fått den drømmen oppfyllt. Det er vondt, avslutter styrelederen. 

Føler seg oversett

For Berit Sivertsen fra Bodø ble kjøpet av leilighet i komplekset et mareritt. Hun har selv forsøkt å gjøre noe med saken, men føler seg oversett av både politi og kommune. 

– Jeg hadde noen kjente som hadde ringt politiet i begynnelsen og da var det 3-4 stykker. Politiet var ikke interessert. De kom, var der inne og sa det var kjenninger. Men politiet har ikke gjort noe. 

Berit Sivertsen er en av eierne på Los Teques. Foto: Privat

Da hun ønsket å anmelde forholdet i mai i år, fikk hun sjokkbeskjeden fra politiet: 

– Jeg satt i flere timer og skulle anmelde det. På slutten får jeg beskjed om at jeg må ha vært fysisk inne og sett at leiligheten er okkupert. Hvordan skal jeg komme inn? Jeg har ikke nøkler. Mener du at jeg skal gå inn der hvor det er 20 - 30 gærninger som slåss og greier, for å se at de er i min leilighet, spør Sivertsen oppgitt. 

Og svaret var et kontant ja fra politiet. Uten denne bekreftelsen kunne de ikke gjøre noe. 

– Men jeg måtte bare ringe om jeg hadde problemer med å komme inn. 

Også Sivertsen mener at kommunen må ta tak i saken. 

– Det er ingen som vil svare oss på noe. Jeg har vært i kontakt med kommunen, men de gjør ingenting. Det virker som om ingen tør å ta i det. Det er litt rart.

Canariavisen har gjentatte ganger forsøkt å få Mogán kommune i tale for en kommentar. De har ikke besvart våre henvendelser.

Ikke de eneste

Da Canariavisen begynte å undersøke denne saken ble det raskt klart at ikke mindre enn to komplekser i den populære feriebyen er okkupert. 

På den andre siden av fjellsiden ligger hotellet Vallemar. Også her har okkupanter tatt seg til rette. De fleste er spanske, men det skal også være noen migranter blant okkupantene. 

Hotellet Vallemar i Puerto Rico har vært okkupert i rundt et år. Foto: Google Maps

Ifølge nettavisa El Sur Digital har okkupasjonen ført til skader på begge bygningene. I tillegg har det lokale politiet rykket ut gjentatte ganger – i et tilfelle fordi okkupantene på Vallemar installerte en generator i november 2020. Personen som har påtatt seg ansvaret for den ulovlige “administrasjonen” av Vallemar fikk en bot på 300 euro for brudd på lyd- og miljøforskrifter. 

Sistnevnte okkupasjon skal ha foregått i rundt et år. Canariavisen har forsøkt å komme i kontakt med eierne av Vallemar, men kontaktinformasjonen vi kan finne, inkludert nettsiden til hotellet, er utgått.

Lovendringer

Spanske myndigheter har fått mye kritikk gjennom årene på grunn av lovverket, som i mange tilfeller har gitt okkupanter flere rettigheter enn de rettmessige eierne.

I 2018 ble loven endret slik at den juridiske prosessen for utkastelse skal gå raskere. Myndighetene kan nå handle relativt raskt, dersom okkupanter ikke kan vise frem en lovlig leiekontrakt eller skjøte.

Tidligere kunne okkupanter anke avgjørelsen, dersom en utkastelsesordre ble utstedt. I verste fall kunne prosessen ta mange år. Også i dag kan prosessen dra ut i lang tid, men i teorien skal det ikke ta mer enn noen måneder å kaste ut okkupanter.

Slik beskytter du din bolig

Dersom du mistenker at din eiendom er okkupert må det foretas en inspeksjon fra utsiden. Man bør aldri forsøke å ta seg inn på eiendommen eller konfrontere okkupantene selv.

Senest 2. september skrev avisa El Español om spanske Victor, som nå risikerer opptil tre års fengsel, etter at han tok saken i egne hender.

– Det kan ikke være slik at en eier har færre rettigheter enn en okkupant. Det skjer bare i Spania, sier han til El Español.

HER KASTER HAN UT OKKUPANTENE:

Når du har avgjort at okkupantene fremdeles er på eiendommen kan du kontakte politiet for å anmelde forholdet. Politiet vil da besøke eiendommen, identifisere okkupantene, og avkreve gyldig bevis på eierskap eller leiekontrakt.

I beste fall vil politiet pågripe personene på stedet dersom de ikke kan fremlegge dette. Alternativt vil saken sendes til retten, og en utkastelsesordre vil iverksettes. Denne prosessen kan ta flere måneder, eller i verste fall år.

Med en utkastelsesordre på plass kan politiet kaste ut okkupantene.

Sørg for tilsyn av boligen

Mange nordmenn føler en ekstra trygghet ved å ha tilsyn av boligen på Gran Canaria. Innhenting av post er noe av det som gjør boligen til et mindre attraktivt mål for okkupanter. Er postkassa full forstår de raskt at boligen står tom.

Geir Tuvstein jobber til daglig med tilsyn av boliger og løser praktiske oppgaver for nordmenn på øya gjennom selskapet sitt, Hva Du Vil. Han mener boligtilsyn er et viktig tiltak mot okkupasjon.

– Få en tilsynsavtale. Da tar noen turen innom en eller flere ganger ukentlig for å se til at alt er normalt, både med hensyn til okkupanter, hage, vann, strøm, bil og post, sier Geir Tuvstein til Canariavisen.

Installer alarm

Morten Johannessen er forhandler av Securitas Direct-alarmer for norske kunder på Gran Canaria. Han leverer også tilsyn av boliger mens nordmenn er hjemme i Norge, gjennom firmaet MJ Salg og Service.

– Det eneste sikre er alarm fra et alarmselskap, da disse bildene er gyldig bevismateriell, noe private kameraer ikke er. Private kameraer vil heller ikke være sikre nok og signalet er enkelt å blokkere, forklarer han til Canariavisen.

Alarm tilknyttet vaktsentral er det eneste sikre, sier Morten Johannessen. Foto: Canariavisen

– Går en alarm ringer de deg eller kontaktperson og spør om du eller godkjent personell er i boligen. Er det ikke det, så sender de ut politiet som fjerner vedkommende umiddelbart.

Johannesen mener at tilsyn av boligen ikke er nok.

– Kun tilsyn av bolig forhindrer jo ingen okkupasjon. Det tar bare vare på boligens tilstand, avslutter han.