ANIMASJON: Slik kommer calimaen inn over øyene på mandag og tirsdag.

Ny februar-calima på vei til Kanariøyene


Aemet varsler muligheter for kraftig calima (sandstøv i luften) som vil ankomme øygruppen på mandag ettermiddag. Utover tirsdagen vil denne spre seg til store deler av øygruppen.

Dermed kommer calimaen nesten på samme tid som i fjor, da sandstøvet hang tett over Kanariøyene og flere tusen nordmenn ble sittende sandfaste mens flyplassene måtte stenge på øygruppen.

I år er heldigvis ikke prognosene like ille som de var da, men Aemet varsler konsentrasjoner på over 50 mikrogram støv per kubikkmeter. Dette er grensen satt av Verdens Helseorganisasjon for mengden PM-10-partikler (partikler som er mindre enn 10 mikrometer) man bør utsettes for i løpet av et døgn.

Calimamodellen Skyron varsler calima på mandag og tirsdag. Grafikk: Skyron

Under mareritt-helgen fra 22 - 24. februar 2020, da tusenvis av reisende ble sittende fast på øygruppen samtidig som det herjet skogbrann på både Tenerife og Gran Canaria, ble det målt opp mot 3200 mikrogram per kubikkmeter luft, noe som gjorde det direkte helsefarlig å bevege seg utendørs.

Temperaturen de neste dagene er også ventet å øke på søndag og mandag, men faller igjen på tirsdag. Fra mandag vil østavinden tilta i styrke, samtidig som calimaen kommer.

Les også:

Så farlig er calima – 10 tips når sandstøvet kommer