Foto: Markus G. Klötzer / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

10 ting du kanskje ikke visste om Gran Canaria

Publisert Sist oppdatert

Denne saken ble opprinnelig publisert 18. september 2020 og er hentet frem igjen til glede for nye lesere.

Gran Canaria har lenge vært et av de mest populære reisemålene for solhungrige nordmenn. Her finner du strandbarer og kaféer på rekke og rad, billige restauranter med rikelige porsjoner, et yrende natteliv og ikke minst fantastiske strender. For nordmenn er også gåturer i fjellene populært.

Men det finnes også andre sider ved Gran Canaria som virkelig fortjener oppmerksomheten din når du reiser til den runde øya utenfor Afrikas vestkyst. Dessverre er det jo slik at de fleste holder seg i turistområdene i Mogán eller Maspalomas. Er du derimot litt mer eventyrlysten har vi samlet fem ting du virkelig bør oppleve på Gran Canaria, sammen med fem interessante fakta om Gran Canaria du kanskje ikke visste om.

Vi starter som sagt med 5 ting du bør gjøre eller se mens du er på Gran Canaria.

Gran Canaria: 10 interessante fakta

1. Roque Nublo på Gran Canaria

Foto: Markus G. Klötzer / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Roque Nublo på Gran Canaria er et fantastisk naturmonument på 1813 meters høyde over havet. For urbefolkningen på Gran Canaria var dette et hellig sted. Den vakre naturparken som omringer fjellformasjonen ble erklært et naturreservat i 1987. Når du vandrer opp til toppen er du på øyas nest høyeste punkt, bare overgått av Pico de las Nieves som ruver 1949 meter over havet.

Dersom du elsker vandringer i fjellet er dette en kjent og kjær favoritt. Gåturen starter fra hovedveien, og på veien passerer du et annet naturmonument; Roque de El Fraile. På den fem kilometer lange vandringen får du også se de store demningene Las Niñas, Chira og Soria. Med den vakre utsikten over Artenara og Acusa tar turen raskt lenger tid enn du kanskje tror, ganske enkelt fordi du vil nyte synet hele veien til Roque Nublo.

Roque Nublo betyr «Skystenen» og er faktisk en av de største frittstående steiner i verden. Er du en ivrig fotograf som har en Instagram-kvote å fylle opp byr området på fantastisk mange fotomuligheter. Ettersom Gran Canaria er en vulkansk øy byr området på dramatiske fjellformasjoner og spektakulære utsikter. Pakk turstøvlene, så sees vi på toppen!

2. Plantasjen Bodegas Los Berrazales

Foto: Bodegas Los Berrazales

Enten du er over gjennomsnittet opptatt av vin eller en hobbybarista på jakt etter de mest aromatiske kaffebønnene på Kanariøyene blir du neppe skuffet her. Plantasjen Bodegas Los Berrazales i Agaete på Gran Canaria byr nemlig på lokalt dyrkede tropiske frukter, egendyrket kaffe og lokale viner.

Plantasjen har blitt så godt kjent for sine unike produkter at de tilbyr guidede turer for å vise frem sin prosess. Plantasjen ligger ved foten av Tamadaba-klippene under den unike kanariske furuskogen i området, og er beskyttet av Agaete-dalen mot den salte sjøluften og vinden fra havet.

Området er viden kjent for sine saftige og søte appelsiner, kaffe og vin, og plantasjen har en 200 år gammel historie.

Bodegas Los Berrazalaes er familiedrevet, og slekten Lugo-George har som mål å gjenopprette landbrukstradisjoner som har gått i arv gjennom hundrevis av år.

3. Rom-fabrikken i Arehucas

Foto: Arehucas Gran Canaria

Rom har blitt produsert på Kanariøyene siden spanjolene kom hit på 1400-tallet. De mange sukkerplantasjene fikk problemer når Christopher Colombus introduserte rom til Amerika, og mye av verdens produksjon ble flyttet til Kariba og Brasil. Likevel blir det fremdeles produsert store mengder rom i Europas eldste destilleri; Arehucas.

De fleste nordmenn på Gran Canaria er vel kjent med den populære lokale romtypen Arehucas. Det mange kanskje ikke vet er at destilleriet som lager denne folkekjære spriten lar deg besøke de for en guidet tur – og ja, du får selvfølgelig smake på rom når du er der!

Du får også lære om destilleriets historie. Besøk for eksempel den gamle kjelleren hvor de lagrer sine produkter for å utvikle den perfekte smaken. Du får lære mer om hvordan de lager rom og på slutten av rundturen får alle muligheten til å kjøpe med seg produkter hjem.

4. Øyas mange «skjulte» strender

El Juncal på Gran Canaria. Foto: El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video. CC BY-SA 2.0

Gran Canaria byr på mange fantastiske strender som er lett tilgjengelige for turister. Amadores-stranda, Anfi-stranda og den velkjente Las Canteras-stranda i Las Palmas er alle populære blant turister og lokale. Men er det noe de lokale vet om, så er det hvor man finner de beste «hemmelige» strendene på Gran Canaria. En tur til noen av disse herlige badeområdene er noe mange lokale vet å sette pris på.

Hvis du er ute etter en dukkert i fred og ro, eller bare noen timer i sola på en vakker naturstrand bør du sjekke ut noen av øyas vakre og litt røffe naturstrender. Bare husk at disse strendene ikke har badevakter, så ikke dra hit alene. Dersom du ikke er en stødig svømmer gjør du nok lurt i å holde deg ved de tryggere og mer turistvennlige strendene.

Vi anbefaler en tur til El Juncal i Gáldar, som er en steinete naturstrand som krever skikkelig turstøvler eller terrengbil for å nytes. Andre verdige strender er Playa del Puerto i La Aldea og Playa de Veneguera.

5. Den botaniske hagen Jardín Botánico Viera y Clavijo

Den botaniske hagen på Gran Canaria. Foto: James Steakley / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Jardín Botánico Viera y Clavijo ligger nordøst på Gran Canaria i Tafira Alta. Hagen viser at Gran Canaria overhodet ikke består av bare ørken, stein og strender. Her får du se mange av øyas endemiske planter, men også importerte planter og blomster.

Bysten av José de Viera y Clavijo som grunnla den botaniske hagen hilser alle gjester velkommen. I hagen finner du rundt 500 forskjellige plantearter både fra Gran Canaria og de andre øyene i Makaronesia. Hvis du tenker «

hva i all verden er Makaronesia?

« nå, så frykt ikke: bloggen The Islands in the Sun kommer til unnsetning:

Makaronesia består av Kanariøyene, Kapp Verde, Azorene og Madeira. Hvis du vil lære mer om Makaronesia anbefaler vi absolutt deres innlegg om nettopp dette.

Den botaniske hagen bidrar til å bevare plantearter. Dette gjør de gjennom forskning og opplæring av vitenskapsfolk, turister og lokale. Her finner man både laboratorier og et eget plantebibliotek. Den botaniske hagen gir også ut sin egen vitenskapelige journal; Botánica Macaronésica.

Nå som vi har lært litt mer om hvilke spennende muligheter Gran Canaria byr på for de som vil oppdage noe utenom det vanlige, er det tid for disse faktaene vi lovet deg. Det er nemlig mye interessant å vite om denne unike øya i Atlanterhavet.

6. Øya er oppkalt etter hunder, ikke kanarifugler

En «Dogo Canario». Gran Canaria betyr «Stor hund». Foto: Pixabay

Denne misforståelsen er faktisk så vanlig at vi til og med har lest i turistbrosjyrer om hvordan Gran Canaria fikk sitt navn fra kanarifugler. Problemet er bare at dette ikke stemmer. Kanariøyene får sitt navn fra latinske «Canariae Insulae» som betyr «hundeøyene». Det er derfor kanarifuglene som har fått sitt navn fra øyene, og ikke omvendt.

Det finnes mange teorier om hvorfor øygruppen og dermed også Gran Canaria er oppkalt etter hunder. Den alment aksepterte teorien går ut på at det levde en rase store hunder på øyene, og at urbefolkningen så på disse som hellige dyr.

En annen teori går ut på at romerne oppkalte øygruppen etter seler som levde langs kysten, «sjøhunder». Vil du virkelig se hvordan hunder alltid har vært en viktig del av kulturen på Kanariøyene anbefaler vi en tur til PLaza de Santa Ana foran katedralen i Las Palmas. Der står åtte statuer av hunder, og man er faktisk usikker på hvem som plasserte de der den dag i dag.

Det nasjonale dyresymbolet til Kanariøyene er... du gjettet riktig! En hund. Perro de Presa Canario, eller den Kanariske Mastiff-hunden, ble avlet på Kanariøyene for gårdsarbeid. Navnet Perro de Presa Canaria betyr «kanarisk fangsthund». De kalles også for Dogo Canario.

7. Tex-Mex ble funnet opp her (på en måte)

Tex Mex-mat ble delvis inspirert av krydder og smaker fra Kanariøyene. Foto: Envato Elements

Mange av smakene som ble fusjonert sammen av Tejano-folket (personer av spansk arv som kommer fra Texas) for å lage den nå verdenskjente Tex-Mex-maten er inspirert av smaker og retter fra Kanariøyene. Det er egentlig ikke så overraskende når vi tenker over at Spania regjerte i Texas i flere hundre år. Når spanske kolonister kom til Amerika på 1600-tallet tok de også med seg mattradisjoner, og disse var sterkt påvirket av matkulturen til både urbefolkningen på Kanariøyene og Berbere som senere dro til øygruppen.

Krydder som spisskummen, chilli og koriander ble med over til Amerika. Disse ingrediensene kombinert med biff, løk, pekannøtter og bønner utviklet seg over tid til Tex-Mex slik vi kjenner det i dag. Faktisk er den kanariske sausen «mojo» en viktig ingrediens i mange Tex-Mex-sauser.

8. Den spanske borgerkrigen ble planlagt her

Spanias mangeårige diktator, Francisco Franco. Foto: Pedrodg 11 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Borgerkrigen som ble startet av Francisco Franco, og som førte til at Franco selv inntok stillingen som diktator fra 1939 - 1975, startet i Las Palmas. Herfra planla Franco sin strategi for å ta over resten av Spania. Borgerkrigen som varte fra 18. juli 1936 til 1. april 1939 var en brutal konflikt. Venstresiden i landet kjempet seg i mellom og mot høyresiden.

Bølgen av høyrefolk som ønsket å fjerne regjeringen med makt vokste stadig. Derfor bestemte den sittende regjeringen seg for at de måtte kvitte seg med flere potensielle trusler. Høytstående militærfolk ble sendt dit man trodde de ikke utgjorde noen trussel for riket. Mens general Goded ble sendt til Balearene havnet general Francisco Franco på Tenerife.

Da Franco ønsket å reise til Afrika og senere til Spania ble en komplisert dekkhistorie utviklet. En engelsk turist som tilfeldigvis var en meget dyktig spion, Hugh Pollard, leide et fly for å frakte han selv, sin datter og venn på en flyreise som inkluderte en landing i Las Palmas. I Las Palmas skulle flyet plukke opp en veldig bestemt person; nemlig Franco, før det tok av mot Nord-Afrika. «Turistene» hoppet av flyet i Las Palmas og han tok ferge med sin familie tilbake til Tenerife. Og slik kom altså Franco seg ubemerket fra Kanariøyene for å starte det som ble den spanske borgerkrigen.

9. En rekke store Hollywood-filmer er laget på Gran Canaria

Fast & Furious 6 ble delvis spilt inn på Gran Canaria, og også på Tenerife. Foto: Universal

På grunn av sitt varierte landskap, vakre natur og gode insentiver for filmproduksjoner har Gran Canaria (og de andre Kanariøyene) blitt et yndet sted for regissører som skal lage storfilmer. Gran Canaria har sin egen westernby som opprinnelig ble laget for å fungere som filmsett for Take a Hard Ride produsert i 1972 av 20th Century Fox, men det er langt fra bare westernfilmer som har blitt tatt opp på Gran Canaria.

Storfilmen Fast and Furious 6 ble spilt inn på motorveien GC-2 mellom El Pagador og Santa María de Guía nord på Gran Canaria. Det er ved den massive og magesugende viadukten Puente de Silva at Toretto utfører den dristige redningen av Letty.

Andre nevneverdige filmer er Clash of the Titans (2010) og Wrath of the Titans (2012), med Sam Worthington, Rosamund Pike, Ralph Fiennes og Liam Neeson på rollelista. De episke filmene viser kampene mellom mennesker og de mytologiske gudene fra antikken. Disney har også tatt turen til Kanariøyene i forbindelse med innspillingen av The Eternals.

Powered by Labrador CMS