Den "amerikanske kakerlakken" er et vanlig syn på Kanariøyene. Foto: RHJPhtotos/Shutterstock

Advarer mot superkakerlakker

Ekspert forventer kakerlakkinvasjon i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge en studie utført av Association of British Travel Agents, er Spania sommerens favoritt-destinasjon for briter, foran land som Italia, Frankrike, USA og Hellas.

Disse tallene har imidlertid havnet i skyggen av nye, genetisk herdede superkakerlakker, ifølge avisa The Mirror.

Den britiske tabloidavisa advarer nå britiske turister:

– Briter som reiser til Spania i sommer kan møte på genetisk herdede superkakerlakker, skriver avisa i en fersk overskrift.

Forening advarer

Advarselen kommer opprinnelig fra den spanske foreningen for miljø og helse, Anecpla.

De har sendt ut advarsel til utesteder og hoteller, som har fått anbefaling om å iverksette hastetiltak dersom de oppdager tegn på kakerlakk-infestasjon.

– En sommer med betydelige kakerlakkangrep nærmer seg. Økningen i temperaturer som følge av klimaendringer fører til at insekter som veggedyr, eller kakerlakker i dette tilfellet, akselererer livssyklusen sin eksponentielt, sier Anecpla-direktør Jorge Galván.

Sommerhete og temperaturer på over 28 grader skaper grobunn for mange kakerlakker, advarer spansk forening. Foto: Philip Lange/Shutterstock
Sommerhete og temperaturer på over 28 grader skaper grobunn for mange kakerlakker, advarer spansk forening. Foto: Philip Lange/Shutterstock

Forplanter seg raskere

Anecpla hevder det er vitenskapelig bevist at kakerlakker forplantar seg mye raskere ved temperaturer over 28 grader.

Strengere EU-regler som forbyr bruk av visse kjemikalier for skadedyrbekjempelse gjør det også vanskeligere å bli kvitt kakerlakker.

– Varmen kommer midt på våren og varer til langt ut på høsten, så kakerlakkebestandene har bare økt, sier Galván.

Superkakerlakker

Men det er ikke bare høyere temperaturer tidligere på året som skaper problemer.

Galván advarer om at tilfeldige genetiske mutasjoner hos kakerlakker de siste årene gjør dem resistente mot de giftproduktene som tidligere ble brukt for å bekjempe dem.

TÅLER MER: Kakerlakkene tåler stadig flere giftstoffer. Det gjør det vanskeligere å bli kvitt de forhatte krypene. Foto: RHJPhtotos/Shutterstock
TÅLER MER: Kakerlakkene tåler stadig flere giftstoffer. Det gjør det vanskeligere å bli kvitt de forhatte krypene. Foto: RHJPhtotos/Shutterstock

– Miljøhelsepersonell vurderer selvfølgelig alltid kostnadene og fordelene ved de ulike metodene basert på situasjonen, og vi foretrekker alltid fysiske og biologiske tiltak fremfor kjemiske, sier Anecpla-sjefen.

– Men når det ikke finnes noen annen mulig løsning for å bli kvitt skadedyr som kakerlakker, er det helt nødvendig å bruke kjemikalier, legger han til.

Tiltak på Gran Canaria

Også på Gran Canaria har myndighetene iverksatt tiltak for å forhindre spredning av skadedyrene i sommer.

I nordmenns favorittkommune, Mogán, har kommunen nylig utført et testprosjekt for å gasse ihjel kakerlakker.

Prosjektet innabar at både kommunen, hoteller og utesteder gikk sammen om å fumigere Playa de Mogán for å forhindre ukontrollert fremvekst i sommer.

Kan spre sykdom

En av de største risikoene med kakerlakker er at de sprer skadelige bakterier og virus som kan overføre sykdommer til mennesker.

Dette er et spesielt stort problem i næringsmiddelindustrien.

Les mer om hvordan du kan bli kvitt kakerlakker i vår store guide.

Veggedyr skapte problemer

I fjor ble mange ferierende plaget av veggedyr etter reiser i Sør-Europa. Disse er også enklere å få med seg i kofferten hjem enn kakerlakkene, som er større og enklere å få øye på.

De nattaktive krypene invaderer soverom for å drikke menneskeblod, og kan føre til kløe, rødhet og psykisk stress.

Veggedyrbestanden eksploderte i fjor i europeiske storbyer som Paris, der store mengder av krypene tok over hotellrom og ble oppdaget på polstrede seter i kollektivtransporten.

Veggedyrsesongen starter vanligvis på slutten av våren hvert år, og slutter i begynnelsen av november, sammenfallende med økt sommerreising.

Powered by Labrador CMS