Siste

Slik blir du kvitt kakerlakker i Spania

Kakerlakker: bare navnet er nok til å gi frysninger ned over ryggen hos mange. Les vår komplette guide så slipper du det ufyselige besøket.


 Dessverre er disse altetende insektene å finne nesten overalt i Spania, og de kan være vanskelig å bli kvitt. Hvis du har kakerlakker i boligen din, er det viktig at du blir kvitt disse raskt, slik at de ikke formerer seg.

Her skal vi se på de enkleste og beste metodene for å bli kvitt kakerlakker i Spania, og vi skal også se nærmere på kakerlakkene selv, hvordan de lever, hva de lever av, og hvorfor du bør unngå å få de i hus.

Hvilke typer kakerlakker finnes i Spania?

På verdensbasis finnes det over 4500 kakerlakkarter. I Spania er det fire arter som dominerer, og det er gjerne en av disse du vil møte på hjemme, rundt søppeldunken eller på gaten. Disse er den amerikanske, tyske, asiatiske og australske kakerlakken.

Den tyske kakerlakken i Spania

Bli kvitt kakerlakker i spania - På bildet: en tysk kakerlakk
Lmbuga, CC BY-SA 3.0

Den tyske kakerlakken er en av de vanligste artene du vil møte på i hjemmet. Fordi de formerer seg så raskt, kan selv én seksbent dame av denne arten starte en koloni som raskt vokser seg til over 30 000 kakerlakker på et års tid.

Den tyske kakerlakken bærer eggene med seg i en pose på kroppen frem til de er klare til å klekkes. Derfor kan det også være vanskelig å kontrollere spredningen.

Tyske kakerlakker har flate, brede kropper med lange bakben og antenner. Vingene er foldet over ryggen, og de fleste er brune med mørkere striper på kroppen, som går fra hodet til vingene.

Den asiatiske kakerlakken i Spania

Bli kvitt kakerlakker i spania - På bildet: En orientalsk kakerlakk
Dimitǎr Boevski, CC BY-SA 4.0

Den asiatiske kakerlakken er nærmest identisk med den tyske, men voksne individer har gjerne lenger og smalere vinger enn sine tyske motparter.

Asiatiske kakerlakker har også mindre eggkapsler og ungene er mindre enn den tyske varianten. Langs magens midtseksjon har de lysere områder, der den tyske kakerlakken som oftest har noe mer fargede områder på denne delen av kroppen.

De kan produsere rundt fire eggkapsler i løpet av sitt rundt 100 dager lange liv. Hver av disse har i underkant av 40 egg.

Den amerikanske kakerlakken i Spania

Bli kvitt kakerlakker i spania - På bildet: en amerikansk kakerlakk
By Gary Alpert - CC BY 2.5

Den amerikanske kakerlakken er større enn den tyske og asiatiske, og er et vanlig syn i Spania. Den kommer egentlig ikke fra Amerika, men tok seg trolig til Amerika fra Afrika på 1600-tallet.

De er som regel rødbrune med et gulaktig 8-tallsmønster bak på hodet og 32 - 54 mm lange. Kroppen er gjerne rundere enn den tyske varianten, i tillegg til å være større og mer kraftig bygd. Både hunner og hanner har vinger og kan fly over korte avstander.

En hunn kan legge rundt 160 egg i løpet av livet.

Noen vanlige arter av kakerlakker gjengitt i tilnærmet riktig størrelse i forhold til hverandre. FHI - Hallvard Elven 

LES OGSÅ: Dette unngår eksperten på ferie

Hva tiltrekker kakerlakker?

Uansett hva slags kakerlakk du får inn i hjemmet ditt i Spania, er én ting sikkert: du vil bli kvitt de. I tillegg til å fremkalle høye skrik, kan de føre til allergi, spre sykdom og ta med seg bakterier fra kloakken og utendørs inn i huset.

Her er noen typiske problemområder du bør vite om, slik at du kan unngå kakerlakkplagen i utgangspunktet.

1. Mat

Matsøppel tiltrekker seg kakerlakker
Foto: Envato Elements

Og med mat mener vi nesten hva som helst. Kakerlakker er dog spesielt glad i stivelse, søtsaker, fet mat og kjøtt. Enkle matkilder for en kakerlakk er skitten oppvask, kattemat, eller smuler på benken.

Derfor er det viktig å holde det rent og pent på kjøkkenet, og ellers i boligen.

Kakerlakker er også veldig glad i søppel, så ikke vent til i morgen med å gå med søppelposen. Ha gjerne lokk på søppelboksen også, og sørg for at matrester og annet fra søppelboksen ikke ramler ut og blir liggende i skapet eller på gulvet.

2. Steder å gjemme seg

Foto: Envato Elements

Kakerlakker kommer først inn når det blir for kaldt ute, eller hvis de ikke finner nok mat. De liker seg gjerne på fuktige og varme steder, slik som under vasken, bak toalettet, varm elektronikk som kjøleskap, forsterker eller TVen, på vaskerom og bak ting der de kan være i fred.

De liker seg best der det er stille og rolig, og kommer altså ikke inn for det gode selskapet du har å tilby. De gjemmer seg helst der det er mørkt, slik som i hjørnet i kjelleren, under store apparater som stekeovn og kjøleskap osv.

MED ET ABONNEMENT FÅR DU MER:
 

3. Tilgang på vann

Stopp lekkasjer. Vannet tiltrekker seg kakerlakker.
Foto: Envato Elements

Kakerlakker trenger vann for å overleve, og uansett hvor rent du har det vil kakerlakkene komme inn dersom de finner gode vannkilder. Rør som lekker, en våt vask, eller områder med mye fuktighet tiltrekker kakerlakkene.

4. Hagen

Hold hagen ryddig.
Foto: Envato Elements

Selv om kakerlakker liker seg godt inne, lever de også ute i hagen i Spania. Dette inkluderer blomsterbed og andre steder med insekter, mat, ly og tilgang på vann. Avløp, blomsterpotter og stillestående vann kan tiltrekke seg kakerlakker. Det gjør også mat, slik som fuglemat eller fruktplanter.

LES OGSÅ: Unngå denne valutafellen når du skal reise

Slik kommer kakerlakker seg inn i huset ditt

Kakerlakker tiltrekkes av mat, vann og ly – ikke ulikt oss mennesker. Men hvordan kommer de seg inn?

1. Gjennom vinduer, dører og sprekker

Sprekker og åpninger i vinduer, dører eller lufteventiler er fine inngangsdører for kakerlakken. Dører som ikke har god forsegling eller vinduer som står på gløtt er en invitasjon til den sultne kakerlakken, og de kommer gjerne inn på kveld og nattestid.

2. Hull i rør og ventiler

Kakerlakker lever i kloakken og nede i avløp, rør og i vintiler. Derfra kan de komme seg inn i huset. Om du bor i et eldre hus med ventiler eller avløp uten vannlås kan du raskt få besøk av en uønsket gjest eller to i løpet av natten.

3. Kakerlakker haiker

Kakerlakker haiker gjerne på brukte møbler og gjenstander. Om du kjøper en brukt sofa, et kjøleskap eller andre ting, bør du alltid sjekke de for kakerlakker før du tar de med inn. De flytter gjerne inn i f.eks. gamle kjøleskap eller komfyrer og vaskemaskiner – varme, fuktige og mørke steder, altså.

LES OGSÅ: Så farlig er calima – 10 tips når sandstøvet kommer

Slik blir du kvitt kakerlakker i Spania

Det finnes mange metoder for å bli kvitt kakerlakker. Hvis du foretrekker naturlige metoder, har vi valgt ut noen av de beste som ikke inkluderer sterke og stinkende insektsmidler her. Lenger ned tar vi for oss kjemikalier også.

1. Diatomejord

Diatomejord mot kakerlakker
Foto: SprocketRocket, CC0

Også kjent som kiselgur, er fossile levninger etter en spesiell type alge. På spansk heter det Tierra de diatomeas. Middelet har lenge vært i bruk for å bli kvitt insekter og skadedyr, inkludert kakerlakker.

De pulveriserte algene skader eksoskjelettet til kakerlakkene og dehydrerer de til døde. Fordelen med diatomejord mot kakerlakker er at det er trygt for kjæledyr og barn.

Spre pulveret i et tynt lag på overflater der du har sett kakerlakker holde til.

2. Bakepulver

Bakepulver er en trygg og effektiv metode for å bli kvitt kakerlakker, og det er sannsynligvis noe du allerede har i skapet. Hvis ikke, heter det bicarbonato de sodio eller levadura en polvo på spansk. Bare ikke ta feil av det hvite bakepulveret og levadura, som er gjær. Kakerlakker er nemlig veldig glad i gjær.

For å lage kakerlakkfest med døden til følge, finhakker du løk og sprer det i et område sammen med bakepulver. Sett på en liten skål i områder der du har merket at kakerlakker holder til. Når de spiser bakepulveret skaper dette gass i magen på kakerlakken, slik at de bokstavelig talt sprekker.

Husk at løk er giftig for hunder og katter, så ikke sett det ut der de kan få tak i det.

3. Borsyre

Borsyre er en naturlig forbindelse som er ufarlig for mennesker og kjæledyr – med mindre du har kakerlakker som kjæledyr, da! Når kakerlakker kommer i kontakt med borsyre, fester den seg til bena og vingene. Når de får i seg pulveret går det løs på nerve- og fordøyelsessystemet til kakerlakken, slik at den dør raskt.

Dryss litt borsyre, eller ácido bórico som det heter på spansk, på en papptallerken eller pappskive. Legg appelsinskall eller en skje med peanøttsmør i midten og sett den ut der du har sett kakerlakker.

4. Sitruslukt

Dette dreper ikke kakerlakker, men fungerer utmerket for å holde de unna. Lukta av sitron er nemlig noe kakerlakker sies å avsky. Noen dråper sitronolje i vaskevannet når du vasker gulvet kan med andre ord bidra til et kakerlakkfritt hjem i Spania.

LES OGSÅ: Slik takler du hetebølgen

Slik blir du kvitt kakerlakkene med kjemikalier

Hvis du foretrekker å bruke tradisjonelle kjemikaler og løsninger for å bli kvitt kakerlakker i Spania, har vi samlet de beste løsningene under. Med disse metodene kan du raskt bli kvitt kakerlakker, både inne og ute.

1. Bruk limfeller

Limfeller er effektive for å identifisere områder med mye kakerlakker. Dette tar neppe knekken på en hel koloni, men gjør at du kan se nøyaktig hvor problemområdene er.

Disse fungerer med lukt som tiltrekker seg kakerlakker. Når de går på fellen blir de sittende fast i limet. Sett gjerne feller under kjøleskap og vasken for å forebygge at kakerlakker slår seg ned, ettersom de bokstavelig talt vil gå på limpinnen. Sett de på steder der barn og kjæledyr ikke får tak i de.

2. Giftfeller

Disse litt større fellene kan minne om rottefeller. De tiltrekker seg kakerlakker og forgifter de over tid. Kakerlakken går derfor tilbake til kolonien i god tro, der den dør og blir til mat for de andre kakerlakkene, som også blir forgiftet.

Disse giftfellene kan være farlige for barn og kjæledyr, og settes de ute kan andre dyr komme til å bli forgiftet også. Vær derfor forsiktig og unngå å sette de på steder som kan forgifte f.eks. fugler, katter eller firfisler.

3. Forsegle dører og inngagspunkter

Det kanskje mest effektive du kan gjøre, er å forsegle stedene der kakerlakker kommer inn. Det hjelper lite å sette ut feller hvis nye kakerlakker kommer inn hver dag. Sørg for at ventiler, dørkarmer ol. er tette eller designet på en slik måte at kakerlakkene ikke kommer seg inn.

4. Bruk kakerlakkspray

Kakerlakkspray i Spania
Foto: Baygon

Kakerlakkspray kommer i mange varianter og merker i Spania. Disse er laget for å sprayes ned i sprekker og på områder der kakerlakker liker å gjemme seg.

Du kan også bruke sprayen direkte på kakerlakker som kommer seg inn, men husk at sprayen kan være giftig for kjæledyr og mennesker. Derfor bør du unngå å spraye for mye eller i områder med andre dyr og mennesker.

Det er også viktig at du følger instruksjonene på pakken nøye. Dette er sterke kjemikalier som du ikke ønsker på avveie.

Kakerlakkspray fungerer ved å lamme nervesystemet hos kakerlakken, slik at den faller på rygg i løpet av få sekunder. Spray gjerne langs karmer, dører, utenfor langs vinduskarmen, ved sluk og avløp. Jevnlig behandling med kakerlakkspray ute og inne kan ta knekken på kakerlakkene som kommer seg inn.

5. Bruk et skadedyrfirma

Skadedyrutryddere kan hjelpe
Foto: Envato Elements

Dersom du har et vedvarende eller omfattende problem med kakerlakker, kan skadedyrfirmaer – control de plagas på spansk – komme deg til unnsetning. Disse firmaene tilbyr ofte både kontroll og forebyggende tiltak for boliger og bedrifter, i tillegg til å komme inn for å ta knekken på kolonier med kakerlakker i Spania.

Dette koster gjerne mer enn løsninger du kan prøve selv, og du bør derfor forsøke noen av de andre løsningene vi anbefaler her først. Men om det ikke fungerer, eller hvis du har kommet ned til et feriehus med hundrevis av kakerlakker, kan et skadedyrfirma være den beste og tryggeste løsningen.

6. Insektsbomber (unngå disse hvis mulig)

Noen er så desperate etter å bli kvitt kakerlakkene, at de velger en insektsbombe. Disse lover ofte at de tar knekken på kakerlakkene, helt uten bruk av dyre skadedyrfirmaer.

Når disse går av sprayer de giftige kjemikaler rundt i boligen, som legger seg på alle overflater. Disse er meget giftige, og det finnes langt bedre metoder som er sikrere og mer praktisk. I tillegg er de brannfarlige, og du må forlate hjemmet når disse er i bruk.

LES OGSÅ: Slik holder du deg trygg på strendene i sommer

Slik blir du kvitt kakerlakker ute i Spania

Hvis du synes kakerlakkene har blitt litt for komfortable rundt boligen din i Spania, eller om de har begynt å komme inn litt for ofte, kan det hjelpe å forebygge kakerlakker utendørs.

Her er noen gode tips:

1. Hold det rent og ryddig

Husk at kakerlakker liker vann, mat og ly. Hvis du kan unngå å gi de dette utendørs, vil du trolig begynne å se færre kakerlakker der.

- Fjern hauger med treverk, løv, stillestående vann og vegetasjon som vokser ut av kontroll.

- Ha lokk på søppelkassen hvis den står ute

- Ikke ha vegetasjon for tett inn mot husveggen

- Unngå stillestående vann, slik som vanndammer, fiskedammer, boblebad ol. som står uten lokk. Tøm vann ut av tomme blomsterpotter ol. etter regn.

Ved å ha det rent, pent og ryddig utendørs, gjør du hagen/balkongen mer trivelig for deg selv, og mindre trivelig for kakerlakken.

2. Bruk limfeller

Limfeller kan også brukes utendørs. Plasser de i områder der kakerlakker liker seg eller kommer inn i huset, slik som sprekker i husveggen, ventiler, eller langs dører og vinduer. Er du usikker på hvor de kommer inn kan du sette ut feller rundt huset for å se hvilke feller som tiltrekker seg flest kakerlakker.

3. Selvlagde løsninger

Flere av de selvlagde løsningene vi nevnte lenger opp i saken, kan også brukes utendørs. Kakerlakker liker seg langs kanter, slik som vegger, eller i trange, mørke rom. Her kan du utnytte kakerlakkens svakhet for fred og ro til å sette ut løsninger med f.eks. bakepulver og lokkemat.

4. Spray med insektsspray

Kakerlakkspray fungerer over tid, og kan derfor sprayes i områder rundt hjemmet. Mange varer i flere måneder, og tar livet av kakerlakkene når de krysser den usynlige «spraygrensen».

Husk dog på at dette kan være giftig for katter, hunder, andre dyr og mennesker. Hvis du har kjæledyr som går ute bør du derfor unngå dette. Du bør heller ikke bruke kakerlakkspray i områder hvor barn leker og oppholder seg.

LES OGSÅ: Skatt i Spania – ikke gå i denne fellen

Hvordan holder jeg kakerlakkene ute?

Det er mange enkle grep du kan ta for å holde kakerlakkene ute og for å forebygge at de flytter inn hos deg.

Hold det rent for å bli kvitt kakerlakker
Foto: Envato Elements

Start med det grunnleggende:

1. Renhold

Ethvert hjelpemiddel, enten det er feller, spray eller hjemmelagde og naturlige løsninger, fungerer best hvis du allerede har gjort hjemmet lite trivelig for kakerlakker.

- Vask opp med en gang du har spist

- Hold kjøkkenbenken ren og tørk bort søl fra gulvet med en gang.

- Unngå at vannskåler til kjæledyr står fremme der kakerlakker trives.

- Ta ut søppel hver dag, spesielt før du går å legger deg.

- Vask gulver jevnlig, inkludert under kjøleskap, komfyr og møbler.

- Ikke la katte- og hundemat stå fremme om natten.

2. Oppbevar maten riktig

Hvis du vil holde kakerlakkene ute av huset, er det avgjørende at de ikke finner mat der. Oppbevar maten i lufttette beholdere, plastbokser eller i kjøleskapet. Ikke la frukt og grønnsaker stå på kjøkkenbenken.

3. Vask bak komfyren og under kjøleskapet ofte

Husk at kakerlakker elsker fett og matsøppel. Dette gjelder både på, bak og under komfyren, oppvaskmaskinen, kjøleskapet og kjøkkenbenken. Dette er områder du bør vaske ofte.

I tillegg bør du alltid sørge for at kjøkkenbenken er ren om natta, og hvis kakerlakkene likevel kommer på besøk kan du sende de på dør med litt sitronolje.

4. Kvitt deg med gamle aviser og pappesker

Kakerlakker spiser og formerer seg i papp og papir
Foto: Envato Elements

Kakerlakker elsker gamle aviser og pappesker. Disse kan til nød spises, men er hovedsaklig perfekte hjem for å parre seg og starte en koloni. Resirkuler papp- og papiravfall jevnlig, og ikke ha ting i pappesker på lagerrom, i kjelleren eller i boden.

5. Fiks lekkasjer med en gang

Kakerlakker tiltrekkes av fuktighet og trenger vann. Reparer rør og vasker som lekker med en gang. Selv en liten dråpe fuktighet på et rør er nok til at kakerlakken kommer for å drikke.

I tillegg bor kakerlakker i avløp, rør og kummer. Derfra er veien kort inn i huset, hvis det er større hull eller åpninger i rør og avløp.

Sjekk også at kjøleskap og andre enheter, som f.eks. air condition, ikke produserer fuktighet som lekker ut noe sted.

LES OGSÅ: NIE og residencia – hva er forskjellen og hva trenger du?

Er kakerlakker farlige?

Kakerlakker regnes som skadedyr av flere grunner. Hvis man ikke bekjemper dem raskt, kan det bli mange på veldig kort tid. De spiser mat, legger igjen avføring og kan skille ut et illeluktende sekret.

En kakerlakk i spania
Foto: Junkyardsparkle, CC0

Kakerlakker fører også til store problemer for en del restauranter og utesteder, som er pliktige til å forhindre at disse kommer i kontakt med mat. Dermed må det jevnlig skadedyrkontroll til.

Kakerlakker spiser dessuten papp, papir, planter og malerier, som kan føre til økonomiske og plagsomme skader for boligeiere i Spania.

Fobi mot kakerlakker

Verst er kanskje den mentale påkjenningen for de som er redde for kakerlakker. Disse insektene fremkaller nemlig en sterk frykt hos mange, til tross for at de er ganske ufarlige i små mengder. Fobi for kakerlakker kalles blatofobi.

I likhet med andre fobier klassifiseres dette som en type angstlidelse, med symptomer som irrasjonell frykt, angst, katastrofale tanker, kvelningsfølelse, tørr munn, svimmelhet, kvalme, hodepine, hyperventilering, skjelvning og rask hjerterytme.

Kakerlakker i spania - Fobi mot kakerlakker heter blatofobi
Foto: Envato Elements

Kan kakerlakker spre smitte?

Kakerlakker kan spre mange sykdomsfremkallende bakterier og virus. Atferden deres inkluderer opphold på møkkete steder, slik som i sluk, kloakken og rundt toalettet. De liker seg også i nærheten av søppel, og da spesielt matsøppel.

Derfra kan de ta med seg sykdomsfremkallende bakterier, toksiner og virus, viser studier. Fordi kakerlakker kan klatre på vegger, i tak og på vinduer, kan de spre disse stoffene over store områder, ifølge Folkehelseinstituttet.

Kakerlakker legger også fra seg avføring, og de skiller ut et sekret fra magen mens de spiser. Derfor må områder det har vært kakerlakker rengjøres ekstra godt, før man f.eks. tilbereder mat. Det kan være lurt å vaske kjøkkenbenken når man står opp, selv om den ser ren ut.

Kakerlakker og allergi

Kakkerlakker kan også fremkalle allergi hos mennesker. Mange studier, som denne, viser at mennesker kan bli allergiske mot kakerlakker, spesielt der hvor de er vanlige innendørs. Dette kan også øke faren for astma, eller helseproblemene knyttet til dette for personer som allerede har astma.

LES OGSÅ: Slik kan du spare mye på strømforbruket