Flamenco-tyven slo til igjen i Puerto Rico
– Den andre hendelsen var i en trapp rett her nede og den var identisk, forteller bareier Merete Pino. Hun hjelper ofte nordmenn med tolk hos politiet.
Den siste tiden har flere nordmenn blitt frastjålet lommebøker og mobiltelefoner i feriebyen Puerto Rico. Canariavisen kjenner til to tyverier med identisk fremgangsmetode, der den såkalte «Flamenco-tyven» har slått til mot nordmenn.
I oktober omtalte Canariavisen saken der norske Svein Erik Jacobsen ble rundstjålet av tyven i byen. Han skulle gå ned fra Puerto Plata da han møtte en person som avledet oppmerksomheten hans.
Den pågående mannen skulle vise Jacobsen hvor det var flamenco, men i oppstyret forsvant lommeboka hans.
– Jeg flytta meg unna, og da peker han for å distrahere meg. Når jeg snudde meg var både han og lommeboka borte, fortalte Jacobsen til Canariavisen i november.
Les også:
Norske Inger og Jan ble ranet mens de sov (+)
Slo til på nytt
For ikke lenge siden slo tyven til på nytt, også denne gangen mot nordmenn. De ønsker ikke å fremstilles i avisen, men fremgangsmetoden var lik, opplyser den norske bareieren Merete Pino, som hjalp ofrene med tolk hos politiet.
Hun eier utestedet Pinito (tidligere N44) på senteret i Puerto Rico, og kommer ofte i kontakt med nordmenn som har blitt utsatt for ulike hendelser på ferie.
– Den andre hendelsen var i en trapp rett her nede og den var identisk, som Flamenco-tyven dere skrev om. Jeg har hatt to andre gjester som har blitt frastjålet mobiltelefon i trappene, med kort tids mellomrom. Alt dette har skjedd på noen få måneder, forklarer hun.
– I forhold til denne flamenco-fyren så kom han løpende med en gammel ullturbrosjyre, som ligger strødd overalt. Politiet har sagt at de vet hvem han er. Nå etterforskes saken, sier Pino.
Les også:
Advarer mot frekk lommetyv i Arguineguín (+)
Fremgangsmåten var identisk:- Tyven oppsøker offeret og er tydelig engasjert for å vise hvor det er flamenco-show.
- Tyven avleder oppmerksomheten til offeret, enten ved å vifte med brosjyrer eller dulte borte personen.
- På få sekunder er både tyven og verdisakene borte.
Mer om vinteren
Merete Pino bekrefter at det skjer flere tyverier på vinteren, da det i all hovedsak er nordmenn og andre skandinavere som inntar byen.
– Jeg tror at gjennomsnittsalderen her er høyere, naturlig nok. Man ser at det er mer lommetyveri om vinteren enn sommeren, så det er stor forskjell på alderen. Og kanskje det er fordi nordmenn kan være litt godtroende. Vi er et snilt folk, og det er vakkert å jobbe med nordmenn, men vi skal ikke være blinde for at det skjer ting, sier Merete Pino til Canariavisen.
Roser politiet
Samtidig roser hun politiet opp i skyene for den innsatsen de gjør, når turister blir utsatt for kriminalitet i den populære feriebyen.
–Jeg vil rose politiet. Både Policia Local og Guardia Civil, i tilfeller der jeg har vært tolk eller vet om saker, for måten de har håndtert det på og seriøsiteten de har vist. Det er helt enormt. Det er fint at politiet viser interesse og jeg synes de tar det på alvor.
– De er veldig raskt på pletten og har tatt det kjempeseriøst. Politiet gir oss en mulighet til å være trygge. Det vil jo aldri bli slutt på lommetyver. Det er noe som alltid har vært der. Men jeg føler at de viser styrke og muskler her, sier Pino.
Hun trekker frem eksempler som at politiet var på pletten og snakket med ulike bedriftseiere i området, bare en time etter det forrige tyveriet.
Unngå trappene når du er alene
Selv om politiet har høy tilstedeværelse i området, mener Merete Pino at man må ta ansvar selv også. Flamenco-tyven og andre kriminelle har ofte slått til mot intetanende turister, i trappene som går oppover den bratte fjellsiden i byen.
– Jeg forteller gjerne til folk at de bør unngå trappene alene. Gå der du er mer synlig. Ikke gå alene på kvelden. Jeg rådfører også folk om å ikke sette veskene sine på gulvet. Ta den opp i stolen, ellers kan den bli borte, sier Pino.
Hun legger til at det ikke er mer tyverier i Puerto Rico enn andre steder, og at byen er en trygg destinasjon for norske turister.
– Det er jo ikke mer tyverier her enn andre steder. Det snakkes om Barcelona, Madrid og til og med Norge, kanskje spesielt i de store byene. Og hvor mange ganger har vi ikke hørt om kortsvindel i Norge?
– Aldri gå alene
Også Svein Erik Jacobsen, som ble frastjålet lommebok av flamenco-tyven, advarer mot å gå alene på kvelden.
– Jeg er sjømann og har seila hele livet. Jeg har vært i mye verre havner, for å si det sånn og aldri blitt rana. Man må gå flere stykker. Aldri gå alene, konstaterer han.
Pass ekstra godt på
Ifølge pressesjef Synnøve Halkjelsvi i Storebrand, bør du være ekstra oppmerksom når du er på ferie. Det er steder med mange mennesker som er mest utsatt, selv om lommetyverier også kan skje på folketomme steder, som ble tilfellet for Jacobsen.
– Du bør passe ekstra godt på verdisakene dine på offentlige steder som flyplasser, markeder, kjøpesenter, restauranter, på stranda og ved bassenget. Vær ekstra oppmerksom om du akkurat har tatt ut penger i minibank. Personer med dyre vesker er ekstra utsatt, i tillegg til de yngste og eldste reisende, sier Synnøve Halkjelsvi til Canariavisen.
Les også:
Anmeld til Guardia Civil
Skulle du bli utsatt for tyveri på Kanariøyene må du ta kontakt med reiseforsikringen så raskt som mulig. Saken bør også anmeldes til politiet.
Mange tar kontakt med Canariavisen på grunn av forvirring rundt nettopp politiet på Kanariøyene: vi har nemlig hele fire typer politi. De kan du lese mer om de tre vanligste politistyrkene du vil møte her.
I de fleste tilfeller er det Guardia Civil som etterforsker tyverier i turistområdene på Kanariøyene. Derfor er det også de du bør oppsøke for å anmelde tyverier.
Vi anbefaler at du tar med tolk hvis du ikke snakker flytende spansk.
Du finner en oversikt over nyttige telefonnumre, nødnummer og politistasjoner her.