– Maskehatt og hakevarmer har blitt siste mote Nye tiltak for å hindre selvmord ved Las Nieves-klippen
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Canariavisen.no sin holdning og mening.
Maskehatt og hakevarmer har blitt siste mote
, og stadig flere ser ut til å tro de følger reglene dersom de kaster seg på siste skrik, som er å ha maska rundt håndleddet. Senest i dag kunne undertegnede observere rundt 30 personer utenfor kirken i Arguineguín, og det gikk dessverre fint å telle de med maske på én hånd.
Som sild i tønne
De som faktisk haddepå seg maske hadde den enten på hodet, under haka, eller i beste fall over munnen, slik at nesegrevet deres fortsatt skulle være i stand til å snyte ut litt corona.
Såpassmå man da få lov til. Som sild i tønne stod de, mens de kysset, klemte og lo. Det var bryllup, og tid for feiring. Det verste er at dette foregikk 50 meter fra politistasjonen. «
Folk gir rett og slett faen«, tenkte jeg, før jeg trakk munnbindet godt over nese, munn og hake mens jeg gikk i en bue rundt galskapen.
Mer håndheving
Helsemyndighetene på Kanariøyene sier de nå vil ta dette mer alvorlig. Den siste uka har regjeringen snudd på flisa hele tre ganger; først da de kunngjorde at maskereglene ikke skulle strammes inn, så da de kunngjorde at maskereglene skulle strammes inn, og til slutt da de kunngjorde at maskereglene ikke skal strammes inn likevel. Håndheving av nåværende regler skulle de derimot ta tak i.
«
Bra!«, tenkte jeg, da jeg skrev saken om dette. For det har vært rimelig slapt. De siste ukene har jeg merket meg at ikke engang Guardia Civil og Policia Local – de som er satt til å håndheve reglene – bruker maske. Når de gjør det har de den gjerne under haka eller rundt håndleddet. «
Motepoliti« var et begrep som umiddelbart slo meg da jeg så tre betjenter fra Guardia Civil med maska rundt håndleddet.
Siste skrik
. Senest i dag, like etter at jeg hadde gått i bue rundt bryllupet i Arguineguín, kom en bil full av Guardia Civil kjørende forbi, og alle som en var uten maske.
En usynlig fiende
Myndighetene og politiet på Kanariøyene fortjener riktignok ikke bare klask på lanken. De har gjort en utmerket jobb under portforbudet og en heroisk innsats for å bevare ro og god moral i befolkningen. De har sørget for vår sikkerhet, og vært helt i front av en krig mot den usynlige fienden som coronaviruset er. Det fortjener de skryt for. Men når ikke engang lovens lange arm gidder å følge maskereglene de er satt til å håndheve blir jeg likevel indignert.
Skal spre kunnskap
Derfor er det også godt å høre at myndighetene nå vil stramme inn på dette. Først og fremst skal politiet spre kunnskap, sier de.
Policia Canaria (ja, de finnes, og kommer i tillegg til Policia Nacional, Guardia Civil, og Policia Local) sin sjefskommisær Luis Santos sier folk er positive og samarbeidsvillige når betjenter minner de på reglene. «
Ingen nekter å bruke maske av prinsipp« sier han til avisen La Provincia. Han er også klar på at instruksjonene som har kommet ned fra toppen ikke er veldig fokusert på bøter, men på holdningsskapende arbeide. Likevel kan brudd straffes med bøter på opp til 100 euro.
Er det godt nok?
Spørsmålet jeg blir sittende meder dermed om dette er godt nok. Masker er avgjørende for å kontrollere spredningen av coronaviruset. En undersøkelse fra universitetet i Texas konkluderte nylig med at 78 000 smittetilfeller ble forhindret i Italia takket være masker. Stadig flere land er enige i dette, og de land som fremdeles ikke har innført maskepåbud, eller i det minste en anbefaling om å bruke det, er i mindretall.
Selv med et nasjonalt påbud som blir stadig strengere etterhvert som regionene i Spania gjør munnbind obligatorisk til enhver tid utendørs gir fortsatt mange regelrett faen i reglene. Da spørs det om holdningsskapende arbeid er nok.