Nabohjelpen har fått utkastelsesordre fra kommunen
Den veldedige organisasjonen som hjelper rundt 300 fattige familier i Mogán har lenge fryktet at denne dagen ville komme. Denne lørdagen bekreftet organisasjonens president, Jenni Hymoff Koeppel, at de har fått beskjed om å forlate lokalene de har disponert i 11 år innen 17. oktober. Dette er tilfeldigvis den internasjonale dagen for utryddelse av fattigdom.
I et intervju med El Sur Digital GC forklarer Jenni om situasjonen.
– Vi lever, vi har mye mat, og kan hjelpe familiene som kommer til oss, men vi er åpenbart veldig triste etter at vi fikk vite at kommunen har sendt ut utkastelsesordre om at vi må forlate lokalene innen en måned uten noen alternativer hvor vi kan fortsette.
Nabohjelpen: – Kommunen lyver
Kjemper mot kommunen
Jenni har kjempet mot kommunen siden 6. august da det ble kjent at kommunen hadde besluttet å kaste ut Nabohjelpen.
Mogán kommune mener organisasjonen ikke oppfyller kravene til lagring av mat og sanitære rutiner, i tillegg til mangel på koordinasjon og samarbeid med sosialtjenesten.
Ordføreren i Mogán pågrepet for valgfusk
Nabohjelpen hevder på sin side at dette ikke stemmer, og at kommunen lyver. Koeppel hevder de har gjennomgått en rekke inspeksjoner, både fra EU og matbanken i Las Palmas, som organisasjonen er en del av. Disse har ifølge Koeppel vært tilfredsstillende hele veien. Hun understreker at de ikke ville fått forsendelser med mat fra hverken EU eller matbanken dersom de ikke fulgte reguleringer og krav.
Canariavisen har vært på omvisning i lokalene da vi snakket med Koeppel i august, og kan bekrefte at Nabohjelpen følger de sanitære krav som er satt av EU og Matbanken i Las Palmas. Likevel må de nå se seg om etter alternativer.
Underskrifter og protester
– Vi har samlet inn signaturer blant brukere og arrangert protester, men slik som situasjonen er nå får vi ikke autorisasjon til å samle nok mennesker. Vi ser på forskjellige muligheter for å finne et sted noen kan låne ut til oss for å oppbevare maten, men også pallene, hyller, alt de sier vi ikke får lov til å ha her. Fryserne er helt nødvendige for driften av prosjektet, så vi prøver å finne et lokale som er stort nok, sier Jenni i intervjuet.
Jenni forteller også at møtene de har hatt med kommunen ikke har ført frem, og at kommunen overhodet ikke er interessert i å samarbeide. Ved flere anledninger har organisasjonen påpekt at de gjerne kan flytte dersom kommunen ønsker lokalene tilbake, men at de trenger et alternativ slik at ikke de fattige familiene i kommunen rammes av dette.
Ordfører i hardt vær
Ordføreren i Mogán, Onalia Bueno, er for tiden i hardt vær på grunn av mistanker om valgfusk. Hun ble pågrepet sammen med to rådgivere på onsdag, og Guardia Civil tok seg inn i kommunens lokaler for å beslaglegge dokumenter og digitale filer.
Støttespillere for Nabohjelpen kuppet ordførerens pressekonferanse om pågripelsen og beskyldninger om valgfusk. Samme dag kom den offisielle utkastelsesordren. Foto: Bård Ove Myhr
På fredag stilte Bueno opp for å snakke med pressen ved flyktningleiren i Arguineguín. Hun mener hennes kritikk av forholdene i leiren ligger bak pågripelsen.
Under pressekonferansen møtte også flere støttespillere for Nabohjelpen opp for å demonstrere mot utkastelsen, som på det tidspunktet fremdeles ikke var offisiell. Samme dag kom den offisielle utkastelsesordren til Nabohjelpen.
Demonstranter benyttet sjansen til å vise sin støtte til Nabohjelpen under pressekonferansen. Foto: Bård Ove Myhr