Norsk barnebokforfatter skaper kulturmøte i Arguineguín

Ingrid Braastad skal presentere bok og brobyggingsprosjekt. 

KULTURKVELD: Den norske barnebokforfatteren Ingrid Braastad har skrevet bok om Gran Canaria.
Publisert

Når kulturhuset i Arguineguín åpner dørene for å markere Verdens bokdag denne fredagen, er det med den norske barnebokforfatteren Ingrid Braastad i spissen. 

Hun står bak både boka Martin & Maria, og har tatt initiativet til å skape et møte mellom norske og kanariske barn, men også voksne. 

– Jeg kom selv ned hit med barn, og så at det var et vakuum her – ingen lett tilgjengelig informasjon for barn og barnefamilier. Det finnes jo guidebøker for voksne, men det er ikke noe barn leser. Jeg er journalist fra før, og tenkte at her må det lages en historie – for barn gidder ikke å lese en kjedelig guidebok, smiler Braastad. 

Ble til barnebok

Resultatet ble en barnebok om spennende skattejakt, vulkaner og tradisjoner. 

– Boka er en blanding av historie og fiksjon, om Martin og Maria som drar hit på ferie og opplever mystiske ting. De må lete etter en skatt, og historien begynner allerede på flyet. I løpet av tiden de er her nede lærer de masse om øya, forteller hun. 

Martin & Maria skal lære barn om Gran Canaria.

Kulturutveksling

For å overføre det hele til virkelighet, har Braastad også arrangert kulturutveksling mellom elevene på Den norske skolen og kanariske unger fra den lokale barneskolen. 

12-åringene fikk seg en spennende dag med skattejakt og en runde med bli-kjent-spørsmål. I tillegg fikk de bryne seg i grupper når det skulle lages dans til en egen låt, produsert i anledning boka. 

Norske og kanariske 12-åringer i full dans.

Brobygger

Forfatteren håper arrangementet skal bidra til større forståelse mellom barn og kulturer – og kanskje utfordre noen av forestillingene vi har som besøkende på øya.

– Dette er et eksperiment. Hele prosjektet mitt handler om at vi som besøkende skal lære litt mer om stedet vi kommer til – både barn og voksne. Det handler om respekt for kulturen og øya vi besøker. Jeg er litt lei av det arrogante “Granca”-stempelet med sol og strand, sier hun og fortsetter: 

– Samlebegrepet “Syden” synes jeg er litt uverdig. Så kan vi også lære litt om stedet – det er prosjektet mitt.

Temaer fra boka preger kvelden

Nå som kulturutvekslingen mellom elevene er gjennomført, skal det hele rundes av med en større presentasjon i kulturhuset. Der blir temaer fra boka sentrale. 

Her skal barn og voksne få møte en lokal fisker som startet yrkeslivet allerede som 12-åring – slik mange gjorde før. Sammen med datteren skal han vise bilder og fortelle om et liv på havet som har vært virkelighet for generasjoner i Arguineguín.

Arguineguín på Gran Canaria.

– Han begynte å fiske med faren og bestefaren da han var tolv. Det var hardt arbeid, og derfor er det så fint at han nå blir med og deler sin historie, forteller Braastad, som påpeker at fiske og havet er viktige deler av barneboka.

Lokal matkultur  

Det er også mat, kultur og Gran Canarias opphav. En lokal kvinne skal fortelle om klassiske kanariske matretter, som ropa vieja, potaje de berros med brønnkarse, gofio og sancocho, som tradisjonelt spises på langfredag i påsken.

– Hun er ikke en som bare ramser opp oppskrifter, men forteller om bakgrunnen og historien til ingrediensene. Det gir maten liv, sier Braastad.

Skal fortelle om Virgen del Carmen

En representant fra Radio Mogan skal forhåpentligvis også bidra med innsikt i Virgen del Carmen, skytshelgenen for sjøfolk og fiskere – og en viktig skikkelse i livet til mange i sør. 

Selv om en del turister ser prosesjonen til ære for skytshelgenen om sommeren, er det få som forstår hvor dypt tradisjonen stikker.

– Jeg har snakket med godt voksne menn som går i kirken og ber til Carmen når de har problemer. Hun er mor for dem alle – viktigere enn både Gud og Jesus for mange. Det er utrolig sterkt, sier Braastad.

Fiesta del Carmen er en viktig høytid - og skytsengelen er "mor til alle" også resten av året.

Dans og moro

Om alt klaffer, skal også 12-åringene bidra med dansen de laget på onsdag, og i kjent Braastad-stil kan det hende også de voksne må innfinne seg i grupper for å bli kjent på tvers av kulturer. 

– Det må være litt action, ikke bare at alle skal sitte stille å lytte hele kvelden, konkluderer Braastad, og legger til: 

– Jeg er veldig takknemlig for alle som har bidratt og hjulpet. Sangen som kommer med boka er laget av Bård Ove Myhr, ved hjelp av kunstig intelligens. Han sendte den på eget initiativ, og det er jeg veldig takknemlig for. Han har også laget nettsiden til boka.

Åpent for alle

Arrangementet er gratis og åpent for alle – både små og store som vil bli litt klokere på øya de bor på eller besøker. 

Det avholdes i flerbruksbygget som er bygd på parkeringshuset i Arguineguín, og starter klokken 18:30. 

Presentasjonen skal avholdes i flerbruksbygget på parkeringshuset i Arguineguín.

Tips oss

Har du tips til denne eller andre saker?

Send oss tips
Powered by Labrador CMS