Testet positivt? Dette gjelder om du får Covid-19 på Kanariøyene
Hvilke regler gjelder egentlig hvis du får Covid-19? Når kan du reise? Hvor lenge må du sitte isolert? Hvem kan du kontakte? Her har vi samlet viktig informasjon du må vite, dersom du skulle bli smittet på Kanariøyene. «
Denne saken ble opprinnelig publisert 5. januar 2022, og er hentet frem igjen for nye lesere. Vi gjør vårt beste for å holde reglene i denne saken oppdaterte til enhver tid. Det er likevel ditt ansvar å sette deg inn i gjeldende regler fra myndighetene til enhver tid.
Du kommer hjem fra stranda og skal ta en dusj før dere går ut for å spise... Men så begynner du å kjenne deg litt uggen og tar en hjemmetest for sikkerhetsskyld. Boom. Den var positiv. Og selv om du har forberedt deg på tanken, kommer det som et lite sjokk. Du ha trolig fått Covid-19. Hva nå? Hva er reglene?
Vi hadde håpet på en vaksine som skulle stoppe spredningen av covid. Men det fikk vi ikke. Men den reduserer risikoen for å bli alvorlig syk og nå åpner samfunnet opp.
Risikoen for å bli smittet må vi leve med i en stund. Samfunnet må bremse hastigheten på smitten, for å unngå at helsevesenet kolapser, ved å ha noen tiltak på plass og isolasjon av de som blir smittet.
Da du bestilte sydenturen visste du at det var en sjanse for å bli smittet, men med full vaksine på plass føltes det likevel ganske trygt. Risikoen for smitte er jo ikke sååå stor; du har tross alt klart deg gjennom pandemien, uten å bli smittet så langt.
Men her sitter du nå, i et fremmed land, omgitt av fremmedspråkelige institusjoner og informasjon. Og med positiv test. Hva gjelder nå...?
Viktig: Hvis du føler deg alvorlig syk må du ringe 112.
Disse rådene erstatter ikke offisiell informasjon fra myndighetene eller helseinformasjon fra en lege. Det er ditt ansvar å gjøre deg kjent med gjeldende regler som gjelder til enhver tid.
SYMPTOMER
Hvilke symptomer skal du se etter? En del er asymptomatiske. Det vil si at de ikke opplever noen symptomer på at de er syke. Andre får noen symptomer, men de kan variere fra person til person. Noen typiske symptomer er feber, hoste, tapt lukte- og smakssans, frysninger, sår hals, muskelsmerter, hodepine, generelt tap av energi, diarè, oppkast og hvis du blir tung- eller kortpustet.
HJEMMETEST
Apoteket (Farmacia) selger rimelige engangstester for hjemmebruk. Typisk koster disse 5-6 euro pr. stk. Selges enkeltvis eller i pakker med 5-6 tester. Disse er ikke 100% sikre, men er relativt sikre.
LABTEST
De fleste legekontor kan utføre hurtigtest og/eller PCR test. Hurtigtester koster fra 30 euro og opp. PCR er en del dyrere og tar litt lengre tid å få svar på, avhengig av type.
LES OGSÅ:Mistenker du coronasmitte? – Du må ringe legekontoret først
ISOLASJON
Det viktigste er at du isolerer deg og familien fra omverdenen, så ikke dere går og smitter flere. Myndighetene har redusert tiden du skal isolere deg fra 10 til 7 dager. Dagene teller fra symptomene oppstod eller du hadde første positive test, ifølge El País.
Dagen du først fikk symptomer/testet positiv teller som dag 0. Så hvis du testet positiv på mandag, må du vente til tirsdag i uka etter før du kan forlate isolasjon.
Har du symptomer opphører likevel ikke isolasjonstiden før du har vært symptomfri i minst 72 timer.
Ikke forlat bostedet under noen omstendigheter, om det ikke er avtalt med helsepersonell eller coronatelefonen. Avtal med resepsjonen/bekjente om noe skal bringes. Bruk bestilling av matvarer og annet over telefon/nett.
Politiet kan komme på besøk for å sjekke at du oppholder deg på bopel under isolasjon. Om du ikke er der, eller blir oppdaget utenfor boligen uten gyldig grunn, venter det kraftige bøter. Alvorlige brudd på coronaforskriften kan straffes med bøter på inntil 60 000 euro – over 600 000 kroner.
VARSLE
Myndighetene har opprettet en coronatelefon for varsling. Myndighetene har likevel ikke kapasitet til å håndtere testing og friskmelding for turister lenger. Dette ansvaret er nå tildelt private legesentre. Du bør derfor ta kontakt med et privat legesenter for å teste deg, dersom du har fått en positiv hjemmetest. Se vår oversikt over lege på Kanariøyene.
Hjemmetest gjelder også, men det kan bli litt mer komplisert å dokumentere at du har gjennomført hele isolasjonstiden om du senere tester positivt ved hjemreise. Dog er disse enkle testene ikke så veldig følsomme, så det er liten sjanse for det hvis du er symptomfri og har gjennomført din isolasjon.
HYGIENE
Vær ekstremt varsom med hygiene mens du er smittet. Vask hendene ofte med vann og såpe, eventuelt med alkoholbaserte handdesinfeksjonsmiddel. Dekk nese og munn når du hoster eller nyser med engangsserviett, som kastes umiddelbart etter bruk.
Ikke del håndklær, glass, tallerkener, eller hygeniske produkter. Ikke rist brukte klær/sengeklær, men legg i hermetisk lukkede sekker. Vask hender etter berøring av klær fra smittede. Klær vaskes på 60-90 grader og tørkes godt.
LUFTING
Spesielt om du deler bolig med andre, men også om du bor alene, anbefales du å sørge for god utlufting av spanske helsemyndigheter. Helst gjennomtrekk av naturlig luft i boligen. Dette sørger for lavere virusmengde i lufta og gjør også godt for din og andres helse. Naturlig trekk er absolutt å foretrekke, men mekanisk utlufting kan være et greit alternativ. Ta i så fall hensyn til hvilken vei lufta drar med seg smitte.
SØPPELHÅNDTERING
Dere produserer også avfall mens dere er isolert. Unngå at de som tar med søppel blir smittet ved å bruke doble plastposer/sekker på avfall, som settes på med hansker/etter håndvask, og sørg for at de er trygt og godt lukket.
Den som håndterer avfallet skal bruke hansker og putte søppelet i en tredje sekk, før det plasseres i søppelkontainer. All søppel skal gå sammen, uten sortering for resirkulering.
SLIK FYLLER DU UT INNREISESKJEMAET TIL SPANIA:
No audio/video configured in the player.
Error loading media
Slik fyller du ut innreiseskjemaet
Share this video
00:00
Live
00:00 / 18:50
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Back
Default
English
Español
Українська
Русский
Share
Back
Mow Player
DESINFEKSJON
Coronaviruset kan holde seg aktivt i 3 dager på overflater. Desinfiser derfor overflater og gulv som smittede har vært i kontakt med. For desinfeksjon kan 1:50 5% klor til vann-blanding brukes. Desinfiser også tannbørster, og del de ikke. Tannbørster kan også desinfiseres med klorløsning i 15 min (husk å skylle før bruk), eller sekundert ved å skylles i svært varmt vann. Oppbevar tannbørstene luftig og la de tørke.
AVSTAND
Hold avstand til de du ikke bor sammen med, uansett om de har symptomer eller ikke. Unngå å bruke samme rom som resten av familien som ikke har covid. Hvis uungåelig, bruk maske og desinfiser alt etter bruk. Bruk også maske og hold avstand, minst 1,5 meter, når du må kommunisere med bud, leveranser etc.
FEBER
Ta eventuelt paracetamol for å håndtere feberen om nødvendig. Mange mener man skal unngå dette i det lengste, da feber er kroppens måte å bekjempe sykdom. Pass på at du får rikelig med drikke, frisk luft og beveger deg litt i rundt.
FORVERRING
Hvis du kjenner at symptomene dine forverres, du blir kortpustet, føler deg tung eller har smerter i brystet, skal du ringe nødtelefonen 112. Men bruk den bare om du føler at det er alvorlig. Helsevesenet er under hardt press og de ønsker ikke at du skal bruke nødtelefonen hvis det ikke er alvorlig.
BOLIG OG FORSIKRING
Det med å isolere seg når man er på ferie kan være komplisert. Kanskje har du leid hotell for en uke eller to og testet positivt i forkant av hjemreisen. Hva da?
I prinsippet skal du isolere deg der du bor og ikke forflytte deg. Du må derfor ta kontakt med resepsjonen/hotellet og forklare situasjonen. Mest trolig kan de være behjelpelig med å forlenge ditt opphold. Det er få hoteller som har 100% booking nå. Alle forstår at situasjonen er komplisert og prøver å ta høyde for de situasjoner som oppstår.
Forlenget opphold og ombooking av billetter har selvsagt også et kostnadsspørsmål. Her har de kanariske myndigheter vært fremtenkt og har fått på plass en covid-turistforsikring som skal dekke merkostnadene for de turistene som kommer i denne situasjonen.
Dette er en merforsikring. Med andre ord skal du primært bruke din egen reiseforsikring i fall denne dekker. Øyregjeringens forsikring dekker det denne ikke dekker, gjennom sin avtale med Axa.
Forsikringen er gratis og gjelder alle som kommer som turister til øyene. I praksis vil det si at de dekker de som oppholder seg maks 30 dager på øyene, på et overnattingssted godkjent for turisme. Forsikringen dekker også familiemedlemmer som ikke tester positivt.
Vær oppmerksom på at forsikringen krever PCR test
. For å dokumentere må du fremvise kvittering på ditt opphold, hotell, eller leid leilighet. Privat leid, VV-godkjent leilighet, f.eks. via AirBnB er også dekket. Se egen side for mer informasjon.
Den dekker også helsebehandling i forbindelse med Covid-19, dersom din ordinære forsikring/Helfo ikke skulle dekke dette.
HJEMREISE
Du må isoleres for minimum 7 dager etter de nye reglene. Spanskemyndigheter sier klart og tydelig at man ikke skal reise om man har fått på ost Covid-19 eller symptomer som kan være Covid-19 de siste 7 dager, eller vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle. Tidligere var det 14 dager som gjaldt.
FAMILIEN
Hvis du er den eneste i familien som har testet positivt, skal du helst isoleres fra resten av familien. Som minimum bør man ha eget baderom, bruke maske og holde avstand, når man er i samme rom.
KARANTENE
Tidligere har reglene vært at alle nærkontakter må i karantene. Dette ble senere endret til å kun gjelde de som har vært i nærkontakt med bekreftede omikron-tilfeller. I takt med at smittetallene med omikron har steget og varianten har blitt dominerende, ble det på nytt innført endringer.
Nå trenger ikke lenger fullvaksinerte nærkontakter å gå i karantene, men de oppfordres til å ta en hjemmetest og kun gå ut for helt nødvendige gjøremål. Hvis hjemmetesten slår ut positivt skal man kontakte myndighetene for å ta en PCR-test, ifølge As.com og El País.
Karantenetiden for uvaksinerte som kommer i nærkontakt med en smittet, eller de som kommer i nærkontakt med noen som har fått påvist Gamma eller Beta-variantene, er sju dager. Så lenge man har vært symptomfri gjennom karantenetiden og ikke tester positivt er karantenetiden sju dager. Se under avsnittet «ISOLASJON» for informasjon om hvordan du skal forholde deg, hvis du tester positivt.
Vask hendene ofte, ikke del rom og bad med andre og bruk maske, avstand og desinfeksjon. Er det uunngåelig at du må forlate boligen skal du bruke maske til enhver tid.
Nær kontakt defineres som at du har hatt direkte kontakt, som i personlig pleie, har delt samme plass eller vært i en distanse på mindre enn 2 meter i over 15 minutter på ett døgn.
GENERELLE TIPS
Forskning viser at D-vitamin styrker kroppens immunforsvar mot coronaviruset. D-vitamin bør gjerne tas sammen med magnesium og sink for å øke opptaket, ifølge forskere.
Å skylle munnen medantiseptiskmunnvann, spesifiktPHTALOXmunnvann, er i enkelte studier funnet å gjøre det vanskeligere for viruset å befeste seg, og kan derfor redusere sjansen for høy viral konsentrasjon, og mindre sjanse for alvorlig sykdom.
NYTTIGE KONTAKTER
- Sjømannskirken på Gran Canaria:+34 928 735 246
- Sjømannskirken, Tenerife:+4798242094
- Det Norske Legesenter, Arguineguín:+34 928 49 77 93 (hverdager). E-post:post.norsklegesenter@gmail.com
- Canariavisen, sentralbord:+34 828 81 10 35
- Canariavisen, SMS/Whatsapp/E-post:Besøk vår Tips oss-side.
- Norsk Konsulat, Las Palmas:+34 928 495 035
- NorskKonsulat, Tenerife:+34 922 52 83 71
Du finner også en oversikt over anbefalte, flerspråklige legeklinikker på alle Kanariøyene i vår store lege-oversikt.