Vil stoppe boligkjøp fra utlendinger

Regjeringen på Kanariøyene mener det har blitt for vanskelig for lokalbefolkningen å kjøpe bolig. Nå ber de EU om lov til å begrense salget av boliger til utlendinger.

Under møtet i øyregjeringen på mandag ble det klart at Kanariøyene vil begrense boligsalg til utlendinger.

Som Canariavisen kunne melde i forrige uke, er forbud eller begrensninger på boligsalg til utlendinger igjen på agendaen

Tirsdag møter Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, EUs visepresident Raffaele Fitto på en konferanse for Europas ytterste regioner på øya Réunion.

Der vil Clavijo ta opp boligkrisen som har vokst fram på Kanariøyene – og be EU vurdere muligheten for å begrense boligkjøp fra utlendinger i øygruppen.

– Dette er første gang en slik forespørsel blir lagt fram. Vi ønsker at det skal vurderes og evalueres – og Kanariøyene ønsker å lede an i prosessen, sa talsperson for regjeringen, Alfonso Cabello, etter mandagens regjeringsmøte.

Over én av tre boliger solgt til utlendinger

Tall fra myndighetene viser at 36,4 prosent av alle boliger som ble solgt på Kanariøyene mellom 2007 og 2024 gikk til utlendinger. 

I enkelte kommuner, som Adeje, utgjorde utenlandske kjøpere så mye som 45 prosent.

– Nå starter det som blir startskuddet for en politisk og juridisk offensiv, sa Cabello, og la til:

– Vi vet at dette ikke blir lett, men det er et første steg i en prosess som ikke vil være uten vanskeligheter.

Vil bruke øygruppens spesielle status

I første omgang kommer ikke Clavijo med et ferdig forslag som sier hvem som eventuelt skal omfattes – enten det gjelder EU-borgere eller folk fra land utenfor EU. Men målet er å få saken inn på den politiske dagsordenen i EU.

Ifølge Cabello handler det om å bruke Kanariøyenes status som en såkalt ytre region – altså en del av EU som ligger langt unna fastlandet – som et mulig grunnlag for unntak.

– EU-traktaten gjør det ikke enkelt å begrense boligkjøp – verken for EU-borgere eller folk utenfor EU. Men det er verdt å merke seg at da Spania gikk inn i EU var det 12 medlemsland. I dag er det 27. Konteksten har endret seg, sa Cabello.

– Det umulige har skjedd før

Cabello peker på at Kanariøyene før har fått gjennomslag for ting mange trodde var umulig.

– Å få 100 gratis kollektivtransport og 75 prosent rabatt på flybilletter for residenter virket også umulig en gang. Nå er det en realitet, sa han.

Han trakk også fram at det for seks måneder siden virket utenkelig å endre den spanske utlendingsloven for å fordele migranter jevnere i landets ulike regioner – men at det nå er på vei til å skje.

Handler ikke bare om bolig

Ifølge Cabello er målet et bredt samarbeid om hvordan EU skal beskytte sine ytterste regioner i en tid med økende geopolitiske spenninger, migrasjon og økonomisk usikkerhet.

– Dette handler om å utvikle juridiske og administrative tiltak som sikrer en spesiell vurdering av de ytre regionene, sa han.

– De fordelene vi har oppnådd gjennom årene, må nå brukes til å beskytte både vårt økosystem og vår framtid.

Tips oss

Har du tips til denne eller andre saker?

Send oss tips
Powered by Labrador CMS