Melk står fremme i butikken i Spania. Foto: Canariavisen

Derfor står melk fremme i butikken i Spania

Melk er ikke bare melk.

Publisert Sist oppdatert

Når man reiser fra Norge til Spania, er det ikke bare klimaet og kulturen som forandrer seg. Mange legger også merke til noen markante forskjeller i dagligvarene – og melk er intet unntak.

Faktisk viser en 2012-undersøkelse fra Norstat at europeere flest mener melka fra hjemlandets kuer er best, ifølge Horecanytt. Så at den smaker litt fremmed i Spania er ikke uventet.

Men hvorfor er det slik, og hvorfor i all verden står melka fremme i butikken i Spania?

Les også:

En guide til spanske tall – slik lærer du deg å telle på spansk

Hvorfor smaker melk annerledes i Spania?

Melkens smak kan variere basert på mange faktorer, som fôret kyrne får, rasen av kyr, og behandlingen melken gjennomgår. Generelt kan man si at melken i Spania har en litt annerledes smak enn den norske, som kan oppleves som litt søtere. Det kommer selvsagt an på hvilket merke og type du kjøper.

Typer melk i Spania

I både Norge og Spania finner du flere varianter, men i Norge er den friske melka fra Tine og Q-meieriene desidert vanligst. Ibegge land finnes det flere varianter av melk – alt fra helmelk til skummet melk. Men den store forskjellen ligger i behandlingen av melken.

Jukseliste for å finne riktig melk i Spania:

  • Helmelk = Leche entera
  • Lettmelk = Leche semidesnatada
  • Skummet melk = Leche desnatada

UHT kontra fersk melk

I Spania er UHT-melk (Ultra High Temperature) vanligst. UHT er en prosess der melken varmes opp til ca. 140°C i noen sekunder og deretter raskt nedkjøles.

Dette dreper nesten alle bakterier, og gjør at melken kan lagres i romtemperatur i uåpnet tilstand i flere måneder.

Fersk melk, som er vanligst i Norge, er pasteurisert ved lavere temperaturer og må lagres kaldt. Den har en kortere holdbarhet og anses av mange for å ha en friskere smak.

UHT-melk, derimot, har en litt «kokt» smak på grunn av den høye temperaturen den utsettes for. Noen mener også at UHT-melk har mindre næringsverdi enn fersk melk.

Hvilken melk er mest lik den i Norge?

Foto: Canariavisen
Foto: Canariavisen

Det kommer an på smak og behag, men sjansene for å finne en melk som smaker som den norske i UHT-hylla er liten. Du bør derfor prøve deg frem i kjøledisken, til du finner en melk som du synes smaker godt.

Hvorfor står melk fremme i Spania?

Siden UHT-melk kan lagres i romtemperatur uten å bli dårlig, ser man ofte melk stående fremme i butikkene i Spania. Men det er viktig å merke seg: når UHT-melken først er åpnet, skal den oppbevares i kjøleskap og konsumeres i løpet av noen dager, akkurat som fersk melk.

Fersk melk i Spania

Selv om UHT-melk er dominerende, er det også mulig å finne fersk melk i Spania. Denne kalles ofte «leche fresca» og selges i kjøleskapet i butikkene. Utvalget er ofte betydelig mindre enn i UHT-hyllene.

Hvorfor blir fersk melk fort sur i Spania?

Først og fremst er klimaet i Spania varmere. Varme er melkens verste fiende, og fremskynder bakterieveksten i melk som står fremme.

Turen fra butikken kan være nok til å varme opp melken betydelig fra kjøleskapstemperatur, og bidra til at den blir raskere sur.

Vi mistenker også at Spania sine åpne kjøleskap i butikkene har noe med saken å gjøre.

I tillegg kan det være forskjeller i produksjonsprosessen eller transporten som påvirker holdbarheten, fordi kjølekjeden blir brutt i høyere temperatur enn i Norge.

Powered by Labrador CMS