Skatt i Spania – ikke gå i denne fellen
Mange lurer på dette med skatt i Spania. Hvilke skatter og avgifter skal du betale?
I denne artikkelen tar vi for oss skatter og avgifter til stat og kommune, for deg som eier bolig i Spania. Saken er skrevet av Nina Blaafjell, som til daglig jobber som skatterådgiver og konsulent på Gran Canaria.
Skatt i Spania: For deg som eier eiendom
Hvilken skatt i Spania man skal betale kommer an på situasjonen. For de aller fleste kan det spanske systemet være litt vanskelig å forstå, samt at det kan være vanskelig å få informasjon om hva man skal betale.
Vi starter med de som eier eiendom i Spania, men som ikke er residenter.
Hvis man eier eiendom i Spania, men ikke er resident, er man ansvarlig for to skatter: en til kommunen og en til staten.
Kommunal skatt i Spania på bolig
Det finnes også kommunal skatt i Spania. Den kommunale skatten heter IBI på spansk (Impuesto sobre Bienes Inmuebles). Denne betales en eller to ganger i året og dette kommer an på hvilken kommune eiendommen ligger i.
Denne skatten betaler alle som eier eiendom, uavhengig om man er resident eller ikke. Denne skatten setter de fleste opp autotrekk for, slik at den blir trukket direkte fra bankkontoen.
LES OGSÅ: NIE og residencia – hva er forskjellen og hva trenger du?
Søppelavgift i Spania
De fleste betaler en søppelavgift til kommunen som det også kan settes opp autotrekk for. Har man ikke autotrekk, får man som regel et brev i posten med informasjon om hvordan man skal betale.
Det er viktig å notere seg at de fleste kommuner ikke er flinke til å følge opp de som skylder penger for ubetalt kommunal skatt. Det er derfor viktig å følge med på at betalingene går som de skal.
Hvis ikke kan man finne ut flere år seinere at et eller flere beløp ikke ble betalt og kommunen i mellomtiden har lagt på både renter og gebyr.
Bilskatt i Spania
Det er også noen andre skatter og gebyr til kommunen som ikke gjelder alle.
Den første er bilskatt for de som eier bil og denne betales en gang per år. Mange har også parkering forbudt-skilt foran garasje eller innkjørsel (Vado permanente på spansk) og avgiften for dette betales også til kommunen.
LES OGSÅ: Kanariøyenes beste strender – den ultimate strandguiden
Skatt på egenbruk i Spania
Den andre skatten som skal betales er til staten og blir kalt uso propio på spansk, som ofte blir referert til som egenbruk.
Dette er en statlig skatt som skal betales en gang i året og et år på etterskudd. Man har hele året å levere modell 210, som er skatteskjema brukt for denne skatten.
For øyeblikket er det da skatten for 2021 som skal betales og man har helt fram til den 31. desember i år å betale denne skatten.
Selv om skatten blir betegnet som egenbruksskatt, spiller det dessverre ingen rolle om man faktisk har brukt boligen eller ikke. Dette kom det mange spørsmål om under pandemien, naturlig nok.
LES OGSÅ: Topp 14 beste reisemål på Gran Canaria
Hvis man ikke har leid ut eiendommen skal denne skatten betales for hele året, uavhengig om man faktisk har brukt boligen eller ikke.
Denne skatten er basert på en prosent av ligningsverdien på eiendommen. Denne er det ikke mulig å sette opp autotrekk på, så den må betales inn hvert år.
Skatt på utleie av bolig i Spania
For de som leier ut eiendommen, enten hele tiden eller i perioder, så blir det litt annerledes.
Skatt på inntekt fra utleie i Spania skal betales i Spania. Her skal det da leveres en modell 210 for utleie hvert kvartal, i det året utleien skjer.
Det er mulig å trekke utgifter direkte relatert til utleien, så betaler man 19% skatt på nettobeløpet. Dette inkluderes i den norske skattemeldingen, slik at man ikke betaler dobbel skatt.
LES OGSÅ: Bli en digital nomade: Slik finner du bolig på Gran Canaria
Året etter betaler man da den statlige skatten for de dagene eiendommen ikke var leid ut året før. Hvis man har leid ut hele året blir det ingen statlig skatt å betale.
Slik betaler du skatt i Spania
Den kommunale skatten kan man sette opp autotrekk på hos kommunen. På kommunehuset kan man også betale, samt få informasjon om man skylder noe.
Den statlige skatten kan leveres via den spanske skatteetaten AEAT direkte, eller man kan få hjelp til dette fra en skatterådgiver.
Om Nina Blaafjell
Nina Blaafjell har bodd på Gran Canaria siden 2004. Her har hun jobbet i mange år som skatterådgiver og generell konsulent. Hun er offisiell samarbeidspartner med det spanske skatteverket – såkalt Colaborador Social. Nina er utdannet ved universitetet i Edinburgh. På fritiden nyter hun livet på Gran Canaria – som hun kaller «paradisøya» – og driver med paddlesurfing, ridning og yoga.
LES OGSÅ:Slik beskytter du ferieboligen i Spania mot husokkupanterSaken ble opprinnelig publisert 23.05.2022 og er hentet frem igjen til glede for nye lesere.