Siste
Grafikk: HDmeteo.com/Cabildo de Gran Canaria

Over 3000 lyn og orkanvind på torsdag –⁠ muligheter for snø i dag


På torsdag fortsatte stormen Filomena sin herjing på Kanariøyene, og spesielt Gran Canaria fikk merke uværet. Store mengder regn kom i løpet av få timer, og rekorden på Gran Canaria ble ifølge øyrådet hele 135,9 liter per kvadratmeter.

Fra onsdag til torsdag kom det ifølge øyrådet på Gran Canaria over 200 liter regn per kvadratmeter i fjellområdene sør på øya og i indre strøk. Slike regnmengder har ikke blitt registrert på mange år som følge av en enkelt storm.

I Cuevas del Pinar i San Bartolomé de Tirajana kom det 85,2 liter per kvadratmeter, mens det i Tirajana kom rundt 90 liter.

Annonse:

Kraftig vind

Filomenta har også ført til vind opp i orkan styrke enkelte steder. I Alto Igualero nådde vindkastene 128 kilometer i timen. Izaña målte vindkast på 124 kilometer i timen, mens Cruz de Tejeda målte 111. Roque de los Muchachos og Agüimes registrerte vindkast opp til 103 kilometer i timen på torsdag.

Ras langs veier

Langs flere veier på Tenerife, La Palma og Gran Canaria har det gått steinras og trær har veltet flere steder.

I enkelte områder begynte også utemøbler i byene å blåse overende, og i Arrecife på Lanzarote har det vært oversvømmelse.

Ras langs en fjellvei på Gran Canaria på torsdag.

Over 3000 lyn

Mellom klokka 02:00 og 19:00 på torsdag registrerte Aemet hele 3219 lyn ved øygruppen.

Regnet er ventet å fortsette denne fredagen, men det er i hovedsak høye bølger langs kysten det nå varsles om.

Annonse:
 

Det er også meldt muligheter for snø i fjellene på Gran Canaria, Tenerife og på La Palma. Passatvinden er ventet å komme fra sørvest mot nordøst, og med det kommer dalende temperaturer på øygruppen.

Farevarsler

For øyeblikket har direktoratet for sikkerhet og beredskap aktivert farevarsel for høye bølger på alle øyene fra midnatt. Bølgene kan bli opp til fem meter høye, med muligheter for enda høyere bølger i nord.

Gran Canaria har i natt hatt oransje farevarsel for vind opp til 90 kilometer i timen, spesielt i indre strøk og fjellområdene. Dette varselet gjelder frem til klokken 06:00 fredag morgen.

Gult varsel for regn er også sendt ut, spesielt i sør og vest.

Regn og torden i dag

Været denne fredagen er ventet å bli overskyet med regnbyger i sør. Aemet utelukker ikke at det kan komme kraftig regn. Tidlig på dagen kan det også komme torden, men muligheten for dette minsker utover ettermiddagen.

Vinden er ventet å komme opp i rundt 70 kilometer i timen i utsatte strøk, men kan komme opp i 90 kilometer i timen i fjellområdene og indre strøk tidlig på dagen.

Annonse
 

Snø i fjellene

Utover mot kvelden kan det komme snø på over 1800 meters høyde.

Gråværet fortsetter også på lørdag, med overskyet vær i nord og regn. Også på lørdag kan nedbøren komme i form av snø i fjellene på Gran Canaria, Tenerife og La Palma. Det er ventet snø helt ned i 1500 meters høyde på Gran Canaria, ifølge Aemet.

På resten av øygruppen blir det også overskyet med muligheter for regnbyger på lørdag. Temperaturene vil gå noe ned.

Først på søndag er været ventet å stabilisere seg igjen, men også da er det muligheter for overskyet vær og regn enkelte steder.

Les også:

NÅ: Fred Olsen-ferge gikk på grunn utenfor Gran Canaria
 

Ferge gikk på grunn

Uværet førte i går kveld til at en Fred Olsen-ferge gikk på grunn utenfor Gran Canaria da den forsøkte å legge til kai.

Det har ført til en omfattende redningsaksjon, men ingen skal ha blitt skadet i ulykken.