Alle passasjerene i god behold

Etter en redningsaksjon som har pågått siden torsdag kveld er passasjerene endelig på land.

Av Leo Lunde
Oppdatert 8. januar 2021 kl. 14:35

Av Leo Lunde
Oppdatert 8. januar 2021 kl. 14:35

Alle de 76 personene ombord er nå i land og i god behold, etter en redningsaksjon som har pågått siden torsdag kveld. 

Torsdag kveld like før klokken 22 gikk alarmen. Fred Olsen-fergen Bentago Express som opererer på ruten mellom Agaete og Santa Cruz hadde gått på grunn like ved havna nord på Gran Canaria.

Værforholdene var meget ugunstige i natt, men ingen skal ha blitt skadet da ferga gikk på grunn.

Stormen Filomena herjer for tiden på Kanariøyene, med sterk vind, høye bølger og mye regn. I natt har det blitt arbeidet intenst for å taue fergen inn til land, men på grunn av uværet har det ikke latt seg gjøre.

Klokken 11:30 begynte evakueringen av passasjerene etter flere mislykkede forsøk på å få fergen i havn gjennom natten. Flere taubåter har jobbet for å løsne fergen, men så langt uten hell.

Se video fra nattens hendelser i toppen av saken. 

Fergeselskapet Fred Olsen bekrefter at alle passasjerene er ved god helse.

59 passasjerer

Bentago Express dro fra Santa Cruz de Tenerife med 59 passasjerer, 27 biler og 8 lastebiler med last. 17 mannskap jobber om bord. Avgangen var den siste for dagen på torsdag, på ruta som går hver time for å frakte last og passasjerer mellom øyene.

Kilder i Fred Olsen sier til avisen Canarias 7 at båten gikk på grunn da den forsøkte å kompensere for den kraftige vinden i Agaete. Dermed ble fergen sittende fast i et steinete område ved inngangen til havna.

 

Annonse:


 

Slagside

Skipet sitter fremdeles fast i det steinete området, og har tatt inn noe vann. I natt ble det klart at skipet har slagside mot babord, men det skal ikke være noen fare for at den synker.

Tauebåten Miguel de Cervantes var den første som forlot Las Palmas på vei mot stedet, og har i løpet av natten forsøkt å få skipet løs. Redningsskøytene Salvamar Nunki og Guardamar Poliminia har også rykket ut til stedet, og senere på natten kom også flere taubåter til for å hjelpe.

Annonse:


 

Tatt av strømmen

Skipet ble tatt av strømmen under sin manøver inn mot Agaete-havna, og ble dratt mot Las Merinas-området hvor den gikk på grunn. Området ved maskinrommet skal ha blitt påvirket og måtte derfor evakueres.

På torsdag kveld informerte flåtedirektøren i Fred Olsen, Juan Ignacio Liaño om at planen var å evakuere passasjerene på redningsbåter før en tauebåt skulle gå i gang for å løse båten. Ifølge flåtedirektøren skulle dette la seg gjøre uten noen risiko for passasjerene.

I løpet av natten har man også jobbet for å fortøye ferga til land for å unngå at den driver ut eller flytter på seg.

Annonse


Les også:

Over 3000 lyn og orkanvind på torsdag – muligheter for snø i dag

 

Store redningsmannskaper

Store redningsmannskaper, representanter for øyregjeringen, Guardia Civil, det lokale politiet og Røde Kors har deltatt i redningsaksjonen.

Beredskapssjefen i øyrådet på Gran Canaria, Federico Grillo, sa torsdag kveld at skipet stort sett var stabilt, og at planen var å bruke tidsrommet med lavvann rundt klokken 02:30 for å evakuere passasjerene.

Han kom også med beskjed til de ombord i skipet om å beholde roen, og minnet på at redningsmannskapene er meget dyktige og har lang erfaring fra slike redningsoperasjoner.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!