Siste

Retten setter Anfi under offentlig administrasjon

Handelsretten i Las Palmas har besluttet å sette Anfi Sales og Anfi Resorts under offentlig admininstrasjon. Årsaken er ubetalt milliongjeld. «


Handelsretten i Las Palmas på Gran Canaria har satt de to selskapene Anfi Sales og Anfi Resorts under offentlig administrasjon.

Det var det IFA-eide selskapet Isla Marina SL som tok Anfi Sales og Anfi Resorts til retten på grunn av ubetalt milliongjeld.

Tyske IFA, hvor Lopesan er en stor eier, sitter på 50% av Anfi-gruppen. Den andre halvdelen eies av Cazorla-gruppen, som også har en såkalt president-stemme som gir de kontrollen over selskapet.

Arvtagerne til Lyng solgte sin 50% eierandel i Anfi til IFA for 41,2 millioner euro i 2017.

Salget førte til at Lopez-familien, som eier Lopesan, måtte samarbeide med erkerivalen sin i Cazorla-gruppen.

Retten anslår den ubetalte gjelden til 56,6 millioner euro ved utgangen av 2019, og mener selskapene under dagens administrasjon ikke kommer til å betale denne.

Ikke konkurs

At selskapene er satt under administrasjon gjøres for at den ubetalte gjelden kan betales på en ordnet måte, samtidig som man verner om de to selskapene. Det er derfor ikke det samme som en konkurs.

– Forskjellen er at retten har gitt utsatte frister fra 2019, hvor det skulle komme nye lån som Anfi ikke fikk. Så de har prøvd å holde kommunikasjonen åpen for å kjøpe tid. Så kom jo pandemien i tillegg. Unnskyldningen har hele tiden vært at de ikke har penger. Anfi Sales/Resort får jo inn penger fra medlemmene, og det har jo ikke blitt mindre på grunn av pandemien, forklarer representant for de norske medlemmene på Gran Anfi og styremedlem i Anfi Club Norge, Miguel Vivot Sørholt, til Canariavisen.

– Nå tror jeg retten har fått nok og derfor har de satt selskapet under offentlig administrasjon. Da det er mer verdier enn krav i Anfi, er det ikke grunnlag for konkurs, sier han.

På spørsmål om Sørholt tror dette vil gå ut over medlemmene, svarer Sørholt:

– Nei. Jeg tror det vil bli bedre. Nå blir dette profesjonelt håndtert. Målet er at det skal være fullt belegg og at folk skal komme å bo og være trygge på det. Jeg tror dette faktisk er positivt. Det er veldig flinke folk som skal gjøre denne jobben, og jeg føler at det er til fordel for eierne. Men utfallet vet jo ingen.

Skal ha skjult flere millioner

Anfi-gruppen er for tiden under etterforskning av retten i San Bartolomé de Tirajana for å skjule penger, med mål om å unngå å betale den forfalte gjelden til tidligere kunder.

Selskapet skal ha skjult flere millioner euro på utenlandske kontoer, for å unngå utbetaling av rettskraftige erstatningskrav til sine tidligere kunder.

I juli 2020 kunne Canariavisen melde at vi hadde identifisert et kontonummer som tilhørte selskapet i Norge, spesifikt hos Nordea.

Nordea ønsket bare å kommentere dette på generelt grunnlag, da vi stilte spørsmål ved kundeforholdet og den påståtte ulovlige praksisen fra Anfi sin side.

– Vi har ikke anledning til å kommentere på forhold knyttet til enkeltkunder. Generelt er det å bekjempe økonomisk kriminalitet en del av vår daglige virksomhet, hvor vi kontinuerlig gransker kundeaktiviteter. Dersom vi oppdager uregelmessigheter rapporterer vi dette til relevante myndigheter. Nordea aksepterer ikke å bli misbrukt i forbindelse med økonomisk kriminalitet, skrev kommunikasjonsdirektør i Nordea, Christian Steffensen, på e-post til Canariavisen.