Ryanair legger ned baser på Kanariøyene - 348 ansatte kan miste jobben


Ryanair har i en e-post varslet de ansatte om at basene på Gran Canaria, Tenerife Sør, Lanzarote, og i Gerona nedlegges. Dermed står 512 ansatte i fare for å miste jobben, og 348 av disse er på Kanariøyene.

Fagforeningene truet tidligere denne måneden med at de ville gå ut i streik for å stanse nedleggelsen av basene. Denne streiken kan komme til å ramme nordmenn som skal fly med Ryanair.

Denne bekreftelsen på nedleggelsen kommer samtidig som fagforeningene har forhandlet med lavprisselskapet om hvilke minimumstjenester som skal opprettholdes under streiken, informerer sektretær for fagforeningen USO Ryanair, Jairo Gonzalo.

512 ansatte kan miste jobben

Fagforeningen har estimert at 512 mennesker kan miste jobben dersom disse basene legges ned; 164 i Girona, 156 på Tenerife Sør, 110 på Gran Canaria, og 82 på Lanzarote.

I en e-post sent til de ansatte rettferdiggjør Ryanair nedleggelsen med forsinkelser i leveransen av flere Boeing 737 MAX-fly, effektene av Brexit, og et fall i fortjenesten på 41 prosent i årets første fire måneder, sammenlignet med for to år siden.

I e-posten sier også HR-leder Lisa McCormack at flyselskapet vil prøve å minimere antall oppsigelser som følge av nedleggelsen ved å flytte ansatte.

Andre motiver

USO mener på sin side at Ryanair legger ned sine baser i Spania på grunn av arbeidsloven i landet, og at det koster mer for selskapet å ha ansatte i Spania, fremfor å ansette nye besetninger i andre land.

Gonzalo mener nedleggelsen ikke kan rettferdiggjøres, og at det irske flyselskapet må forklare seg for spanske myndigheter.

USO har bedt myndighetene om å tvinge Ryanair til å følge loven, og har bedt utviklingsdepartementet om å avgjøre hvilke minimumstjenester som skal tilbys i de ti dagene streiken varer.