KALLER DET EN HEKSEJAKT: Ordføreren holdt pressekonferanse utenfor flyktningleiren dagen etter at hun ble pågrepet. Der kalte hun pågripelsen en heksejakt. Foto: Bård Ove Myhr

Skal ha forsøkt å bestikke vitner til å endre forklaring


Et viktig vitne i saken valgfusk-saken mot Onalia Bueno skal ha fortalt i avhør at ordføreren forsøkte å bestikke han til å endre sin forklaring i retten. Det var avisen Canarias Ahora som omtalte saken først.

«Hvis du endrer din versjon av hvordan ordføreren i Mogán begikk det påståtte valgfusket som du nå blir etterforsket for skal du få en jobb og 3000 euro i lommen din.« Det skal ha vært tilbudet som Onalia Bueno, rådmenn og partifolk fra Ciuca ga til et viktig vitne i saken mot ordføreren.

Bueno står siktet for å kjøpe stemmer ved valget i 2015. 17. september ble hun, viseordfører Mencey Navarro og sosialrådkvinne Tania Alonso pågrepet da Guardia Civil tok seg inn på kommunens kontorer for en ransakelse.

Oppsøkte vitnet fra kommunal bil

De ble senere på dagen løslatt, og et vitne i saken fortalte til Guardia Civil at en rådsperson fra kommunen tok kontakt fra et kjøretøy som tilhørte kommunen dagen etter pågripelsen.

Der skal vitnet ha blitt bedt om å sette seg inn i bilen for en samtale. Rådsmedlemmet skal ha sagt at han hadde snakket med ordføreren og viseordføreren, og at de ønsket at vitnet skulle trekke tilbake eller endre sin versjon av hendelsene. Vitnet skulle møte i retten den 24. september.

På grunn av en rekke utsettelser har ikke vitnet forklart seg i retten foreløpig, men i avhør har vedkommende forklart at han fikk det første tilbudet 18. september.

Jobb i bytte mot endret forklaring

Rådmannen skal ha lovet han en jobb i bytte mot å endre eller trekke tilbake forklaringen. Vitnet skal ifølge forklaringen som avisen Canarias Ahora har fått tilgang til ha sagt han ønsket å snakke med sin advokat først. Vitnet ble sluppet av i Calle Miguel Marrero Rodríguez.

Samme dag kalte ordføreren inn til en pressekonferanse ved havna like utenfor flyktningleiren. Der fordømte hun pågripelsen, og hevdet bakgrunnen for det hele var hennes kritikk av flyktningleiren og uverdig behandling av immigrantene.

Hun hevdet overfor pressen at hun var blitt offer for en politisk heksejakt, og at Guardia Civil valgte å pågripe henne samme dag som hun skulle møte tidligere minister og president fra kongressen, Ana Pastor ved flyktningleiren.

 
Stadig flere kjente ansikter under lupen
 

«Hva planlegger du å gjøre?»

Rådspersoner skal ha tatt kontakt med vitnet igjen lørdag 19. september foran en skobutikk. «Hva planlegger du å gjøre?» skal rådspersonen ha spurt vitnet fra bilvinduet.

Vitnet skal også ha fått meldinger via WhatsApp som nå er overlevert til Guardia Civil.

3000 euro i tillegg

Ifølge forklaringen skal en annen person knyttet til partiet Ciuca ha tatt kontakt med vitnet utenfor Club El Cangrejo i Arguineguín. Denne personen skal ha fortalt at han møtte ordføreren for å diskutere saken. Personen forklarte at vitnet skulle få en jobb og 3000 euro hvis han endret forklaring om valgfusk i 2015 og 2019.

Tok opptak

Vitnet og denne personen skal også ha spist lunsj sammen. Det ordførerens støttespiller og kontakt ikke visste var at vitnet tok opptak av samtalene. Under møtet som fant sted i Meloneras i nabokommunen San Bartolomé de Tirajana ble de enige om 3000 euro og en jobb i bytte mot endret forklaring. Pengene og jobben skulle vitnet få etter å ha oppfylt sin del av avtalen.

Dette er valgfusk-saken:

Ransaker Mogán kommune etter mistanker om valgfusk

Ordføreren i Mogán pågrepet for valgfusk– hevder kritikk av flyktningleiren ligger bak

Valgfusk-saken i Mogán: stadig flere kjente ansikter under lupen Skal ha forsøkt å bestikke vitner til å endre forklaring