Slik sikrer du deg mot ran og tyveri på gaten

av | 21.01.2020

Etter saken hvor et norsk par ble ranet på høylys dag i et ellers rolig nabolag i Arguineguín, har vi fått inn noen forespørsler på informasjon om hvordan man best mulig kan sikre seg mot ran og tyveri på gaten.

I denne saken får du generelle tips om hvordan du kan unngå å bli ranet eller frastjålet eiendeler på gata, samt spesifikk informasjon om hvordan du skal gå frem hvis du blir utsatt for ran eller noe annet kriminelt på Kanariøyene.

Slik forebygger du ran og tyveri på gata

 • Stol på magefølelsen. Hvis du føler deg utrygg bør du komme deg vekk fra området så raskt som mulig.
 • Fremstå som selvsikker. Gå i et jevnt tempo, med hodet opp, og unngå å bære på for mange eiendeler.
 • Ikke se ut som et lett mål. Ranere vil gå etter de som gir minst motstand. Hvis det ser ut som om du vet hvor du skal, med hodet hevet, og øynene på vakt, er du et mindre fristende mål for både lommetyver og ranere.
 • Vær observant. Hold et godt øye med omgivelsene du er i, også på dagtid, og unngå personer du ikke føler deg trygg på. Hold oversikten over hvem som går bak deg, og hvem som går foran deg. Personer som følger etter deg eller generelt ser mistenkelige ut kan være et faretegn.
 • Gå alltid i opplyste områder, og ikke gå alene. Selv om ran kan skje på høylys dag og når du minst forventer det, er det ofte på kvelden, og gjerne i mørke områder slikt skjer.
 • Hvis du tror noen følger etter deg bør du komme deg til et område med folk hvis mulig.
 • Unngå å ha på deg smykker og andre verdisaker som kan friste kriminelle. Unngå også større kontantmengder.
 • Ha et nøkkelknippe i hånden. Tyver vet ofte av erfaring at disse kan brukes som et våpen, og vil gjerne unngå personer med et nøkkelknippe i hånden.
 • Ha alltid verdisaker i lukkede rom på håndveske eller i lommer som er vanskelige å komme til. Aldri ha lommeboka eller verdisaker i baklomma.

Hvis du ser mistenkelige personer eller folk som oppfører seg rart bør du varsle politiet.

Hvis du blir ranet

 • Forhold deg rolig.
 • Din personlige sikkerhet er viktigst. Penger og eiendeler kan erstattes.
 • Merk deg hvordan raneren ser ut. Alder, etnisitet, høyde, skjegg, aksent, klær, tattoveringer, osv. kan bidra til å gi politiet en god beskrivelse av gjerningspersonen.
 • Så fort det er trygt, ring 112. Dette er nummeret til nødsentralen på Kanariøyene. Politiet vil gjerne be deg om hvor du er, spørre om noen er skadet, når det skjedde, hvilken retning raneren dro, hvordan de så ut, og hva som ble tatt. Ha denne informasjonen klar når du ringer.
 • Beskytt åsstedet. Ikke rør noe, heller ikke ting raneren eller du kan ha mistet i et eventuelt basketak. Sørg for at andre personer også holder seg unna. Hvis du har mobiltelefon kan du ta bilder av stedet og eventuelle skader, men ikke rør noe som helst.
 • Be eventuelle vitner om å bli på stedet til politiet ankommer. Hvis det er overvåkningskameraer i området kan du gjøre deg kjent med hvor disse er, og gi denne informasjonen til politiet.
 • Skriv ned all informasjon du har om raneren med en gang, slik at du ikke glemmer det. Hukommelsen er snodig, og kan ofte lure deg. Derfor er det viktig å skrive ned hendelsesforløpet og alle detaljer så raskt som mulig. Unngå å diskutere hendelsen for mye med andre før du har snakket med politiet, slik at ikke dine minner etter hendelsen forandrer seg.

Anmelde saken

For å anmelde et ran skal du ta kontakt med Guardia Civil. Dersom du ikke får ringt politiet raskt etter hendelsen bør du gå til nærmeste kontor hos Guardia Civil for å anmelde saken. Du finner adresse og sted for Guardia Civil i Maspalomas og Puerto Rico på Gran Canaria på denne siden. Der finner du også kontaktinformasjon til det norske konsulatet i Las Palmas, som kan være behjelpelige dersom du blir utsatt for kriminalitet på Gran Canaria.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Her gir turistene blaffen i coronareglene på Lanzarote

Her gir turistene blaffen i coronareglene på Lanzarote

Politiet i Tías på Lanzarote måtte på tirsdag rykke ut til Puerto del Carmen, hvor rundt 70 turister festet uten å følge coronareglene på øya. Lanzarote er sammen med Gran Canaria i nivå 3, som innebærer at man ikke kan være i grupper på mer enn fire personer på...

375 migranter har kommet på tre dager

375 migranter har kommet på tre dager

Etter to uker med færre ankomster har det gode været nå gjort at flere migrantbåter har ankommet Kanariøyene så langt denne uken. På tre dager har 375 migranter kommet til øygruppen, inkludert 33 barn. Av disse har to mistet livet etter ankomsten på El Hierro, der en...

Fred Olsen-ferga som gikk på grunn er fremme i Las Palmas

Fred Olsen-ferga som gikk på grunn er fremme i Las Palmas

På onsdag gjennomførte Fred Olsen-fergen "Bentago Express" sin reise fra Agaete til Las Palmas, der den skal gjennomgå reparasjoner etter fergen gikk på grunn 7. januar under uværet Filomena. Fergen har siden da gjennomgått en omfattende bergingsoperasjon, og som...

Politiet overvåker sosiale medier – frykter oppfordringer til vold

Politiet overvåker sosiale medier – frykter oppfordringer til vold

Politiet overvåker nå sosiale medier på jakt etter hatefulle ytringer som oppfordrer til vold og uro. De siste dagene har det blitt delt videoer og klipp som oppfordrer til vold og trusler mot migranter på Gran Canaria, og en video med dødstrusler mot en ung migrant...

297 nye smittetilfeller og fem døde denne onsdagen

297 nye smittetilfeller og fem døde denne onsdagen

Kanariøyene har nå passert 32 000 påviste smittetilfeller, etter at 297 nye ble registrert det siste døgnet ifølge Helsedepartementet på Kanariøyene. 32 281 personer har så langt fått påvist smitte på øygruppen. Det siste døgnet med også fem nye dødsfall...

Minst tre døde og flere skadd etter kraftig eksplosjon i Madrid

Minst tre døde og flere skadd etter kraftig eksplosjon i Madrid

En kraftig eksplosjon i sentrum av Madrid har tatt livet av minst tre personer denne onsdagen. Seks personer er skadd og en er fremdeles savnet etter eksplosjonen som angivelig ble forårsaket av en gasslekkasje. Flere etasjer i bygget som huset kirkeansatte og en...