Slik sikrer du deg mot ran og tyveri på gaten

av | 21.01.2020

Etter saken hvor et norsk par ble ranet på høylys dag i et ellers rolig nabolag i Arguineguín, har vi fått inn noen forespørsler på informasjon om hvordan man best mulig kan sikre seg mot ran og tyveri på gaten.

I denne saken får du generelle tips om hvordan du kan unngå å bli ranet eller frastjålet eiendeler på gata, samt spesifikk informasjon om hvordan du skal gå frem hvis du blir utsatt for ran eller noe annet kriminelt på Kanariøyene.

Slik forebygger du ran og tyveri på gata

 • Stol på magefølelsen. Hvis du føler deg utrygg bør du komme deg vekk fra området så raskt som mulig.
 • Fremstå som selvsikker. Gå i et jevnt tempo, med hodet opp, og unngå å bære på for mange eiendeler.
 • Ikke se ut som et lett mål. Ranere vil gå etter de som gir minst motstand. Hvis det ser ut som om du vet hvor du skal, med hodet hevet, og øynene på vakt, er du et mindre fristende mål for både lommetyver og ranere.
 • Vær observant. Hold et godt øye med omgivelsene du er i, også på dagtid, og unngå personer du ikke føler deg trygg på. Hold oversikten over hvem som går bak deg, og hvem som går foran deg. Personer som følger etter deg eller generelt ser mistenkelige ut kan være et faretegn.
 • Gå alltid i opplyste områder, og ikke gå alene. Selv om ran kan skje på høylys dag og når du minst forventer det, er det ofte på kvelden, og gjerne i mørke områder slikt skjer.
 • Hvis du tror noen følger etter deg bør du komme deg til et område med folk hvis mulig.
 • Unngå å ha på deg smykker og andre verdisaker som kan friste kriminelle. Unngå også større kontantmengder.
 • Ha et nøkkelknippe i hånden. Tyver vet ofte av erfaring at disse kan brukes som et våpen, og vil gjerne unngå personer med et nøkkelknippe i hånden.
 • Ha alltid verdisaker i lukkede rom på håndveske eller i lommer som er vanskelige å komme til. Aldri ha lommeboka eller verdisaker i baklomma.

Hvis du ser mistenkelige personer eller folk som oppfører seg rart bør du varsle politiet.

Hvis du blir ranet

 • Forhold deg rolig.
 • Din personlige sikkerhet er viktigst. Penger og eiendeler kan erstattes.
 • Merk deg hvordan raneren ser ut. Alder, etnisitet, høyde, skjegg, aksent, klær, tattoveringer, osv. kan bidra til å gi politiet en god beskrivelse av gjerningspersonen.
 • Så fort det er trygt, ring 112. Dette er nummeret til nødsentralen på Kanariøyene. Politiet vil gjerne be deg om hvor du er, spørre om noen er skadet, når det skjedde, hvilken retning raneren dro, hvordan de så ut, og hva som ble tatt. Ha denne informasjonen klar når du ringer.
 • Beskytt åsstedet. Ikke rør noe, heller ikke ting raneren eller du kan ha mistet i et eventuelt basketak. Sørg for at andre personer også holder seg unna. Hvis du har mobiltelefon kan du ta bilder av stedet og eventuelle skader, men ikke rør noe som helst.
 • Be eventuelle vitner om å bli på stedet til politiet ankommer. Hvis det er overvåkningskameraer i området kan du gjøre deg kjent med hvor disse er, og gi denne informasjonen til politiet.
 • Skriv ned all informasjon du har om raneren med en gang, slik at du ikke glemmer det. Hukommelsen er snodig, og kan ofte lure deg. Derfor er det viktig å skrive ned hendelsesforløpet og alle detaljer så raskt som mulig. Unngå å diskutere hendelsen for mye med andre før du har snakket med politiet, slik at ikke dine minner etter hendelsen forandrer seg.

Anmelde saken

For å anmelde et ran skal du ta kontakt med Guardia Civil. Dersom du ikke får ringt politiet raskt etter hendelsen bør du gå til nærmeste kontor hos Guardia Civil for å anmelde saken. Du finner adresse og sted for Guardia Civil i Maspalomas og Puerto Rico på Gran Canaria på denne siden. Der finner du også kontaktinformasjon til det norske konsulatet i Las Palmas, som kan være behjelpelige dersom du blir utsatt for kriminalitet på Gran Canaria.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Varme og calima tar over for regnværet

Varme og calima tar over for regnværet

Etter at Kanariøyene opplevde lett regn denne torsdagen ser det ut til at varmen nå tar over. Aemet varsler temperaturer på over 34 grader i innlandet sør, øst og vest på Gran Canaria. Også innlandet på Lanzarote og Fuerteventura får en brennhet fredag. Sammen med...

Beordrer gjenåpning av lukkede utlendingsinternater

Beordrer gjenåpning av lukkede utlendingsinternater

Innenriksdepartementet har beordret gjenåpningen av interneringssentre for immigranter på Kanariøyene, etter at de stengte når landet var i unntakstilstand. De båtflyktningene som ikke kvalifiserer til opphold på bakgrunn av et beskyttelsesbehov vil bli internert i...

Flere biler totalskadet etter bilbrann i Las Palmas

Flere biler totalskadet etter bilbrann i Las Palmas

Syv biler og en motorsykkel har blitt totalskadet i branner i Las Palmas tidlig torsdag morgen. Brannen skal ha brutt ut rundt klokken 4 torsdag morgen i Calle Sargento Provisional i La Feria del Atlántico-nabolaget. Brannvesenet melder at det ble brukt tusen liter...

128 båtflyktninger ankom Kanariøyene torsdag morgen

128 båtflyktninger ankom Kanariøyene torsdag morgen

Redningstjenesten har reddet 128 båtflyktninger utenfor Kanariøyene torsdag morgen, melder nødsentralen. 55 menn fordelt på tre båter ble reddet utenfor Gran Canaria og er sendt til Arguineguín-leiren. Denne leiren ble for kort tid siden tømt og flyktningene sendt til...