Ropa Vieja har vi skrevet om før. Det er bare en av mange fristende retter fra det kanariske kjøkken.

Smaken av det kanariske kjøkken


Hvis det er en ting som kan si deg mye om kulturen i et land eller region, så er det maten. Mens du nyter en vandring gjennom gatene, drar på sightseeing, eller bare koser deg i den gode atmosfæren, er det maten som virkelig binder alt sammen.

Du kjenner sikkert til Kanariøyenes vakre og solfylte strender, men er det noe som gjør Kanariøyene eksepsjonelt, så er det maten. Maten på Kanariøyene er ikke bare en fest for øyet, men også en fest for smaksløkene. Enten du elsker sjømat eller prøver mat med lokale ingredienser og smaker er det lett å forelske seg i smakene som øygruppen har å by på.

Matkulturen på øygruppen henter inspirasjon fra Afrika, Amerika og Europa, som fører til enkle, varmende og folkelige retter fulle av smak og personlighet.

Den beste måten du kan oppleve Kanariøyenes matkultur på er ved å spise som de lokale. Besøk det lokale supermarkedet eller enda bedre, en av de mange familieeide restaurantene. Her får du servert et stort utvalg av supper, gryteretter, grillet fisk og kjøtt. Med andre ord er det noe for enhver smak.

Lyst til å prøve noen av de mest berømte signaturrettene som Kanariøyene har å by på? Her er noen av våre favoritter

Papas arrugadas – de berømte kanaripotetene

Foto: Pixabay

La oss starte med den kanskje best kjente retten av de alle: papas arrugadas. Den kan serveres på mange måter, men la oss først snakke om de unike småpotetene fra Kanariøyene som gjør denne retten så spesiell.
De vokser i vulkansk jord i et unikt klima, og det setter farge og tekstur på potetene. Deretter kokes de hele i saltvann med skallet på.

Når de er ferdige serveres de med den unike mojo picón-sausen, laget på olivenolje, hvitløk, paprika, eddik eller sider og salt.

Den varmende sausen passer perfekt med potetene, og det er ikke uten grunn at også turistene har papas arrugadas høyt på lista når de skal spise middag eller tapas på Kanariøyene. Jeg vil driste meg til å si du har gått glipp av en herlig matopplevelse hvis du ikke har prøvd disse enda.
Vil du prøve å lage mojo selv? NRK har en deilig oppskrift du burde prøve!

Ropa Vieja – “Gamle klær”.

Kpjas, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Restekjøtt skal aldri gå til spille på Kanariøyene. De lokale har derfor funnet en perfekt løsning; lag en deilig og varmende gryte ut av det! Faktisk er vi så glad i Ropa Vieja her i redaksjonen at vi skrevet et helt stykke om retten som du kan lese her: Ropa Vieja: Historien om da Cuba «stjal» nasjonalretten sin fra Kanariøyene.

Retten er veldig populær på Kanariøyene, og du finner ofte Ropa Vieja som dagens rett på lokale restauranter. Gryta lages på kjøtt, enten kylling, biff eller svin, og tradisjonelt tilbehør som kikerter, løk og poteter.

Kjøttet langkokes til det får en konsistens som kan minne om pulled pork. Her skal alt være mørt og godt. Har du restemat selv kan du prøve denne oppskriften, som passer perfekt på kalde norske vinterdager. Det skulle man ikke tro om en rett som oppstod på Kanariøyene, men kanariere er glad i grytene sine. Det er vi også.

Adobo de cerdo

Foto: Recetas RSS

Hvis du vurderer denne retten på svetteskalaen kommer den høyt opp hvis du prøver en av de mer internasjonale variantene. På Kanariøyene elsker folk sterke retter, gjerne med bruk av mye pepper og paprika. En slik rett er Adobo de cerdo, som er laget på bogstek med en adobo-saus som setter spiss på retten. Men jeg kjenner også mange kanariske familier som sparer på chilien for å gjøre retten mer familievennlig.

Her finner du smak av paprika, hvitløk, oregano, salt og cherry-eddik. Bogsteken skal kuttes i biter og langkokes til den blir så mør at det smelter på tungen. Er du glad i svinekjøtt har du gått glipp av en smaksopplevelse hvis du ikke har prøvd Adobo de cerdo enda! Her var det dårlig med oppskrifter på norsk, så jeg fant frem min egen. Du kan lage den med eller uten chili! Last ned oppskriften her.

Gofio

Koppchen, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Gofio er faktisk ikke en rett, men en type mel med lang historie på Kanariøyene. Det er kanskje en av de mer autentiske kanariske ingrediensene du vil komme over, og derfor er de lokale opptatt av å ta vare på denne tradisjonen. Melet var en viktig del av dietten under den spanske borgerkrigen, og sies å være meget sunt. Melet er produsert fra hvete, ristet korn og mais, som er rikt på mineraler og vitaminer.

Gofio-melet kan brukes til så mangt, men en av våre favoritter er gofio amasado. Melet blandes med olivenolje, honning, mandler og vann, før det blir knadd til en pølseformet deig. Denne kuttes i biter. Får man til balansen av ingredienser riktig er kombinasjonen av søtt og salt alltid en slager.

Melet er også en slager i desert, så hva med å prøve gofio-iskrem? Flere kanariske restauranter har satt en moderne vri på denne tradisjonelle ingrediensen. Du kan også finne pudding og mousse med gofio på menyen, hvis du er heldig. Nam!

Padrón-paprika

Foto: Pxhere

Denne unike retten er perfekt som en del av tapas eller til forrett. Laget på grønne paprika og med en pikant søtsmak setter de garantert en prikk over i’en på ditt kanariske måltid. Retten er ganske enkelt grønne paprikafrukter som er stekt i olivenolje og krydret med salt. Enklere blir det ikke, men jammen meg godt!

Pollo al Salmorejo

Pollo al Salmorejo / Youtube / Cocineros Argentinos

Denne retten er definitivt kjærlighet ved første blikk. Eller skal vi si ved første smak? Den enkle retten byr på kylling krydret med hvitløk, oregano, spisskummen, paprika, timian og hvitvin. Stek kyllingen krydet i disse ingredienser for en herlig smaksopplevelse. Vil du gjøre retten enda mer “kanarisk” kan du også spise den med kanin, som er populært på øygruppen. Oppskriften er ganske omfattende, men du finner den på spansk her.

Rancho Canario

Foto: Sobre Canarias

Frister det med en smakfull suppe? Kanariøyenes matkultur er full av gode supper, men Rancho Canario er kanskje en av de mest kjente. Denne mektige suppen med kikerter, kylling, svin, grønnsaker, poteter og nudler gjør deg garantert mer mett enn posesuppa fra Toro – også smaker den så mye bedre. Hvis du vil prøve den hjemme finner du en god oppskrift her.

Kanariøyene er som en himmel for enhver matelsker. Øygruppen har mye mer å by på enn bare sand og sol, så hvis en kulinarisk reise er din greie har du mye å se frem til!