Siste

Sopran-sangerinne den første kanarieren med coronavirus


Sopran-sangerinnen Almudena López fra Tenerife er den første kanariske personen som blir bekreftet smittet med det nye coronaviruset SARS-CoV2, som forårsaker sykdommen Covid-19. Sangerinnen fra Tenerife ble smittet under en turné i Nord-Italia, og ble innlagt og isolert når hun ankom Barcelona.

López holdt konsert og oppholdt seg i Milano fra 19.-25. februar, før hun reiste til Barcelona. Her skulle hun bli i noen dager, men oppsøkte lege dagen etter ankomst da hun hadde feber, hoste, og hodepine.

Ikke alvorlig syk

Den kjente sopran-sangerinnen er nå isolert på sykehus, men er ikke alvorlig syk.

Almudena López Jad Ladi går under artistnavnet Almudena Jal Ladi, og er nå den første kanariske personen som blir bekreftet smittet.

De catalonske helsemyndighetene bekreftet på torsdag at det tredje tilfellet av coronavirusinfeksjon var importert til Catalonina. Dette viste seg senere å være den 29 år gamle kvinnen og vokalisten fra Tenerife.

Kvinnen skal ha oppsøkt et privat legesenter i den catalonske hovedstaden Barcelona, og ble testet for Covid-19 på grunn av sin nylige reise til Nord-Italia. Helsemyndighetene kartlegger nå hvem kvinnen har hatt kontakt med, og disse vil bedt om å utføre hjemmekarantene, samt bli fulgt opp av helsevesenet.

Milano i Nord-Italia er hardt rammet av SARS-CoV2-viruset. I Italia er nå over 400 personer bekreftet som smittet med viruset som forårsaker sykdommen Covid-19. Foto: needpix.com

31 smittede i Spania

De to andre tilfellene som er bekreftet i Catalonia er en 22-åring fra Barcelona som var i Nord-Italia mellom 22.-25. februar, og en 36 år gammel italiensk kvinne som er bosatt i Barcelona. Også hun skal ha besøkt Nord-Italia nylig.

Fredag 28. februar var det så langt bekreftet 31 tilfeller av coronavirus i Spania, inkludert López.

På Kanariøyene er det seks tilfeller av coronavirus, men den tyske mannen som ble bekreftet smittet på La Gomera er friskmeldt og ferdig med sin karantene. I Valencia er ni personer smittet, seks i Andalusia, fem i Madrid, tre i Catalonia, to i Castilla y León, en på de Baleriske øyer, og en i Aragón. Disse tallene inkluderer de to første som ble smittet på La Gomera og Mallorca, og som allerede er skrevet ut av sykehus etter å ha blitt friskmeldt.

Corona-hotellet på Tenerife

Rundt tusen gjester ved H10 Hotel Costa Adeje Palace ble denne uken satt i karantene, etter at en italiensk lege (69) som bodde på hotellet testet positivt for coronaviruset mandag denne uken. Dagen etter ble også hans kone bekreftet smittet, samt to andre personer i det samme reisefølget.

Rundt tusen gjester ved H10 Hotel Costa Adeje Palace ble satt i karantene. Så langt har fem tilfeller blitt bekreftet på Kanariøyene: fire på Tenerife, og et tilfelle på La Gomera. Foto: Wikimedia Commons

På torsdag ble det kunngjort at 130 personer som ikke har hatt nærkontakt med den italianske legen skal få forlate hotellet, men at gjestene skal overvåkes av helsepersonell, og det skal utføres febermålinger to ganger i døgnet.

Helsemyndighetene på Kanariøyene har avgjort at alle som tester negativt for andre virus og samtidig har lungebetennelse, skal testes for Covid-19.

Mild sykdom hos de fleste

Alle tilfellene utenom tre er importert fra andre land, som Italia og Iran. Foreløpig er kun én person innlagt på intensivavdeling.

Helsetilstanden til de smittede beskrives som god av direktøren for Koordinasjonssenteret for helsealarmer og nødsituasjoner, Fernando Simón. Dette gjelder ifølge Simón også pasienten som er lagt inn på intensivavdelingen. Myndighetene påpeker at de tror enkelte tilfeller av Covid-19 ikke blir registrert på grunn av mild sykdom hos de fleste.

Dødelighet på 2,3%

Foreløpige tall tyder på en dødelighet på 2,3%, ifølge en forskningsrapport omtalt i Center for Infectious Disease Research and Policy ved University of Minnesota. Denne studien tok for seg 72.000 coronapasienter i Kina, og er også omtalt av Forskning.no. Den opprinnelige studien ble publisert i forskningstidsskriftet JAMA.

Den samme studien viser at 81% av de smittede opplevde et mildt sykdomsforløp, med enten ingen eller mild lungebetennelse. 14% ble alvorlig syke og fikk pustevansker. 5% havnet i kritisk tilstand, med pustesvikt, septisk sjokk (en alvorlig tilstand med sviktende vevsgjennomblødning hos en pasient med blodforgiftning), og organsvikt.

Med dette er coronaviruset SARS-CoV2, som forårsaker sykdommen Covid-19, rundt 20 ganger mer dødelig enn vanlig influensa som har en dødelighet på 0,1%, men langt mindre dødelig enn SARS (9.6%) og MERS (34,4%).

 

82.294 tilfeller på verdensbasis

De siste tallene fra Verdens Helseorganisasjon, WHO, viser at 82.294 personer så langt har blitt bekreftet smittet med det nye coronaviruset som startet i Wuhan i Kina. 78.630 av disse er i Kina.

Viruset har nå spredd seg til 46 land, og smittet 3664 personer utenfor Kina. Så langt har 2804 mennesker mistet livet som følge av Covid-19 på verdensbasis.