Illustrasjon: Envato Elements

Spania vil ikke kreve coronaprøve eller karantene for de med helsepass


EUs vaksinepass skal tillate at innbyggere i Europa får reise uten karanteneplikt eller negative coronaprøver.

Det kom frem i en kunngjøring fra generalsekretæren for digital helse, informasjon og innovasjon hos spanske myndighter, Alfredo González, torsdag denne uken.

Helsepasset kommer i form av en QR-kode som inneholder informasjon om den reisendes vaksinestatus. Dersom man ikke har fått vaksinen skal også en negativ coronaprøve være nok til å reise.

Lanseres i juni

Etter planen skal helsepasset lanseres allerede i slutten av juni, og vil tillate at flere mennesker reiser på en trygg måte, ifølge González.

Helsedepartementet har hele tiden insistert på at helsepasset vil gjøre mer normal reising mulig, men har ikke vært klare på hva det skal inneholde.

González forklarer at dokumentet enten kan være fysisk eller digitalt, med en maskinlesbar QR-kode som lar myndighetene sjekke tre typer informasjon: om den reisende har blitt vaksinert, om de har hatt coronaviruset, eller om de har tatt en negativ coronaprøve.

En person anses å være immun 11 dager etter at de har testet positivt og seks måneder frem i tid. Når det gjelder vaksinen blir det nødvendig å vurdere hvor lenge den er effektiv i tiden fremover. Dette vil ifølge González gjøres litt etter litt.

Ikke påkrevd

– Sertifikatet er ikke et pass, det er ikke et reisedokument, og er ikke påkrevd for å reise, påpekte han, og fortsatte:

– Det er en mekanisme som vil tillate mobilitet i EU. Det skal respektere databeskyttelse, sikkerhet og personvern. Det er planlagt slik at det ikke vil være diskriminerende, og det er en av de største fordelene, forklarte González.

Denne informasjonen stemmer godt overens med informasjon som tidligere har blitt kunngjort av EU om hvordan helsepasset skal fungere.

Planlegger for 40 millioner turister

Spanske myndigheter planlegger for at rundt 40 millioner turister kommer til Spania i år.

– Vi er optimistiske og med dette sertifikatet tar vi et stort skritt, har kilder i industri- og handelsdepartementet sagt til storavisa El Pais. De peker på at myndighetene er i samtaler med andre organer i EU og land som Storbritannia om trygge reiser i fremtiden.

Skeptiske

Turistsektoren er på sin side skeptiske til ordningen, og frykter at enkelte medlemsland kommer til å innføre restriksjoner på reisende enten de har helsepass eller ikke.

Hvis land for eksempel innfører krav om karantene til tross for at man har helsepasset kan det føre til at løsningen blir mindre effektiv, skriver El País.
Kilder i regjeringen sier til avisen at dette er normalt med slike internasjonale avtaler, og at smittesituasjonen kan forandre seg.

– Hvis det er en ny mutasjon eller variant i et EU-land er det normalt at andre kan begrense reiser mot det landet, sier kildene til avisen.