EUs helsepass kan gi mer normal reising i sommer

Select Page

EUs helsepass kan gi mer normal reising i sommer

Hvis alt går etter planen kan EUs helsepass bli godkjent i juni. Det kan gi mer normal reising i Europa denne sommeren.

Illustrasjon: Envato Elements

Av Leo Lunde
Publisert 4. april 2021 kl. 00:00

Av Leo Lunde
Publisert 4. april 2021 kl. 00:00

Europakommisjonen har foreslått et nytt helsepass for å gjøre reiser i EU mulig igjen. Målet er fri bevegelse mellom medlemslandene for alle som oppfyller kravene.

I et dokument datert 17. mars fra kommisjonen kommer det frem at helsepasset blir digitalt, selv om det også skal være mulig å skrive ut dokumentasjonen.

Dersom prosessen ikke blir forsinket i Europaparlamentet kan det nye helsepasset bli godkjent allerede i juni.

Helsepasset skal i likhet med dagens innreiseskjema i Spania generere en maskinlesbar QR-kode.

Tre kriterier

Kommisjonen har lagt ned tre forskjellige kriterier som skal tillate reiser. Oppfyller man et av disse skal helsepasset være gyldig, slik forslaget står i dag. Disse er:

  • Vaksine
  • Negativ coronaprøve
  • Tidligere smitte

Vaksine

Først og fremst vil helsepasset fungere som dokumentasjon på at den reisende har vaksinert seg mot Covid-19. Målet i EU er 70% vaksinerte innen juli, og derfor er også dette kriteriet hovedprioritet i helsepasset.

Informasjon om type vaksine, antall doser og dato for vaksineringen skal være tilgjengelig i helsepasset.

Vaksinerte kan benytte helsepasset som dokumentasjon på immunitet. Foto: Sanidad Gobcan

Negativ coronaprøve

Men ikke alle kan eller vil vaksinere seg. Mange må trolig også vente lenge før de får vaksinen og for disse er løsningen en negativ coronaprøve.

Helsepasset skal også inneholde informasjon om dette – og blir derfor ikke et rent vaksinepass, slik mange har fryktet.

Coronatesting har til nå vært en av metodene man kan bruke for å reise, ettersom mange land allerede har krevd dette i lengre tid.

Dersom man bruker helsepasset for å dokumentere at man har testet negativt vil sertifikatet inneholde type test, dato og tid, hvor testen ble tatt og resultatet.

Ikke alle vil eller kan vaksinere seg. Også negativ coronaprøve blir godkjent i EUs nye helsepass. Illustrasjon: Envato Elements

Tidligere smitte

For de som allerede har vært smittet med coronaviruset er et helsepass også gode nyheter.

En person som har vært smittet og kan dokumentere dette med en PCR eller antigenprøve kan be om sertifisering 11 dager etter at de testet positivt.

Så langt har dette vært et forslag i flere EU-land, men ikke blitt tatt opp som en seriøs mulighet. Nå ser det altså ut til at de som har vært smittet og blitt friskmeldt kan sertifiseres for reiser gjennom den nye ordningen.

Sistnevnte metode har likevel en del utfordringer som må løses. Medlemslandene har så langt ikke blitt enige om hvor lenge man er immun etter å ha vært smittet, eller hvor stor sjansen er for å bli smittet på nytt.

Europakommisjonen ønsker likevel at dette skal bli et alternativ i det nye helsepasset, som i så fall må inneholde dokumentasjon på smitte, friskmelding og hvor lenge denne er gyldig. Europakommisjonen har foreslått en maksimal gyldighetstid på 180 dager etter at man testet positivt.

Kan bety mer normal reising

Hvis forslaget består slik det fremstår nå kan det bety relativt normale reisemuligheter i Schengen-området når løsningen er på plass.

En standardisert metode som alle medlemslandene er enig om vil i tillegg gjøre det langt lettere for de reisende, som til nå har måttet forholde seg til mange forskjellige tolkninger av reglene.

Streng helsekontroll ved innreise til Gran Canaria. Foto: Canariavisen

Standardisering betyr mindre regelrot

Et eksempel på dette er reisende som blir avvist av flyselskapet ved innsjekk på bakgrunn av testkrav, som i flere tilfeller Canariavisen kjenner til har vært basert på feil forståelse av regelverket.

En tryggere og mer normal mulighet til grensepassering vil også blåse nytt liv i turistsektoren.

Kan endre seg

Europakommisjonen er fortsatt åpne for endringer i det nye helsepasset basert på vitenskapelig data som kan komme på bordet, eller hvis situasjonen endrer seg i tiden fremover.

25. og 26. mars hadde Europaparlamentet debatt om forslaget. Til tross for en del kritiske røster var flertallet enig med det overordnede forslaget.

Personvern for brukere av sertifikatet har vært et hett debattema både nå og tidligere, mens den største bekymringen har gått på frykten for diskriminering av de som enda ikke er vaksinert.

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Smittetall:

Tabellen fungerer best på PC.

Annonse