Siste
Foto: Gencat CC0

Spania vil utvide bruken av AstraZeneca opp til 65 år


Om to dager gjenopptar Spania vaksineringen med AstraZeneca-vaksinen og utvider samtidig bruken til personer opp til 65 år. Tidligere har ingen over 55 år fått vaksinen i Spania.

Folkehelsekommisjonen kom til enighet om dette i dag.

Kommisjonen foreslår derfor til regionene at de nå skal benytte vaksinen på personer opp til 65 år, noe det interritoriale rådet gir grønt lys til denne mandagen.

En rekke regioner slik som Madrid, Catalonia, Cantabria og Andalusia her bedt om denne muligheten tidligere.

Stoppet vaksinering

Bruken av AstraZeneca ble satt på pause i Spania på grunn av frykt for blodpropp, slik også Norge, Danmark og en rekke andre land har gjort.

Etter en vurdering har Spania imidlertid bestemt seg for at helsemyndighetene skal fortsette å sette vaksinen.

Både det europeiske legemiddelbyrået EMA og Verdens Helseorganisasjon har sagt at vaksinen er trygg.

Forsinkelser

På grunn av store forsinkelser i vaksineleveransene er Pfizer og Moderna-vaksinene forbeholdt de over 65 år, og de med alvorlige underliggende sykdommer.

Folkehelsekommisjonen i Spania vil også vurdere om man kan fjerne aldersbegrensningen på AstraZeneca-vaksinen fullstendig, dersom studier viser at den er like effektiv for de eldre mottakerne også.

En slik studie la det svensk-britiske selskapet som står bak vaksinen frem i dag, og ifølge en fase 3-undersøkelse er vaksinen 80% effektiv hos de over 65 år, ifølge AstraZeneca selv.

Ifølge studien hindret vaksinen 79% av symptomatiske tilfeller og 100% av innleggelser på grunn av alvorlig sykdom knyttet til Covid-19.

Kontroversielt

Å løfte aldersbegrensningen har vært kontroversielt for denne vaksinen, ettersom selskapet ikke hadde god nok dokumentasjon gjennom kliniske forsøk på eldre pasienter.

Likevel er vaksinen godkjent for alle over 18 år av det europeiske legemiddelbyrået, men en rekke land inkludert Spania valgte å sette grensen ved 55 år.

I Norge ble grensen satt på 65 år.

Grønt lys til vaksinen

Utvidelsen av bruken kommer etter kontroverset rundt alvorlige bivirkninger som blodpropp og slag som har pågått de siste ukene i Europa.

Etter en tre dagers studie har det europeiske legemiddelbyrået valgt å gi grønt lys til vaksinen, og skriver i sin uttalelse om dette at fordelene av vaksinen veier opp for risikoen.

De understreker likevel at de verken kan bevise eller utelukke at blodpropp er en mulig alvorlig bivirkning av vaksinen.

– Vi har nått en klar og vitenskapelig konklusjon om AstraZeneca-vaksinen: det er en trygg og effektiv vaksine, sa direktøren i EMA, Emer Cooke under en pressekonferanse.

Cooke understreket at byrået vil fortsette å overvåke situasjonen og eventuelle tilfeller av blodpropp og hjerneblødning som forekommer etter vaksineringen.

Studier fra det europeiske legemiddelbyrået viser at AstraZeneca har minst 60% effektivitet, ifølge Cooke.

– Ikke uventet

– Det var ikke en uventet situasjon når millioner av mennesker vaksineres på verdensbasis. Det var forventet at denne typen sjeldne bivirkninger kunne forekomme, la han til.

Han legger til at en andelen som har fått blodpropp etter vaksinen er lavere enn i den generelle befolkningen.

Etter kunngjøringen har Frankrike, Tyskland, Italia og Spania sagt at de ønsker å gjenoppta bruken av vaksinen.