Siste
Foto: Skjermdump/Efe

Spansk medisin reduserte virusmengden med 99%


Den spanske medisinprodusenten PharmaMar kunngjorde denne tirsdagen at deres coronamedisin Aplidin, som Canariavisen har omtalt før, førte til en 99% reduksjon i virusmengden hos dyr i laboratorieforsøk.

Forskningen ble publisert i den vitenskapelige journalen Science.

– I to forskjellige forsøk på dyr med SARS-CoV-2-infeksjon, viste forsøk en reduksjon i virusets formering, som resulterte i en 99% reduksjon av virusmengden i lungene på dyr som ble behandlet med plitidepsin, står det å lese i rapporten.

Plitidepsin er et virkemiddel utviklet av spanske PharmaMar, og forskningsrapporten er utviklet i samarbeid med Kris White-laboratoriet, Adolfo García Sastra, avdelingen for mikrobiologi og cellulær, regenerativ og utviklingsbiologi ved Icahn School of Medicine, Institute of Quantitative Biosciences ved universitetet i California, og Pasteur-instituttet i Paris.

27,5 ganger så effektiv som Remdesivir

Ifølge rapporten er Aplidin over 27 ganger så effektiv mot SARS-CoV-2 som den mye omtalte Remdesivir i laboratorieundersøkelser.

Medisinen har også vært gjennom begrensede forsøk på mennesker, og har også i disse forsøkene vist lovende resultater.

Virusmengden hos pasientene ble evaluert før behandlingen og på dag 4, 7, 15 og 30. Studien har ifølge selskapet vist en «bemerkelsesverdig reduksjon» av mengden virus i dagene 4 – 7 etter påbegynt behandling, skriver avisen ABC.es

I gjennomsnitt fikk pasientene redusert virusmengden med 50% på dag 7 og 70% på dag 15.

Mer enn 90% av pasientene som deltok i studien hadde middels eller høye virusnivåer i begynnelsen av behandlingen.

80,7% utskrevet innen 15 dager

80,7% av pasientene ble utskrevet fra sykehus på eller før det var gått 15 dager fra sykehusinnleggelsen.

38,2% ble utskrevet før den åttende dagen, forklarer pressemeldingen fra selskapet.

Saken fortsetter under annonsen.

Som kreftmedisin

Plitidepsin har tidligere vært gjennom kliniske forsøk på rundt 1300 pasienter med krefttypen myelomatose. Selskapet mener disse forsøkene viser at medisinen er trygg.

Til tross for dette valgte det Europeiske medikamentbyrået EMA å trekke tilbake markedsføringstillatelsen for bruk mot denne kreftformen, ifølge Wikipedia

Bivirkninger

Byrået mente medisinens effekt på dødeligheten ikke var godt nok demonstrert, og at bivirkninger ble rapportert oftere når medisinen ble brukt i kombinasjon med medisinen dexamethasone, enn når dexamethasone ble brukt alene.

Den mest vanlige alvorlige bivirkningen av plitidepsin var ifølge en studie med 51 deltakere blodmangel. Dette var likevel regnet som milde til moderate bivirkninger. Medisinen førte sammen med dexamethasone til noe lavere dødelighet for pasienter med myelomatose.
PharmaMar understreker at medisinen da ble administrert i langt større doser enn i forsøkene med Covid-pasienter.

Fortsatt i bruk

Plitidepsin er fortsatt under kliniske forsøk i behandling mot visse typer kreft, og er godkjent som en behandling mot myelomatose i Australia, dersom andre alternativer er utprøvd på pasienten først.