Forbi det gule gjerdet kommer ikke pressen. Der har over 200 båtflyktninger blitt stuet sammen i provisoriske telt. Foto: Leo Lunde/Canariavisen

Stengte hoteller åpner dørene for båtflyktningene


I går skrev vi om de rundt 200 flyktningene som lever under dårlige forhold i provisoriske telt ved havna i Arguineguín. Saken fikk stor oppmerksomhet, og situasjonen i den lille fiskelandsbyen sør på Gran Canaria har fått internasjonal oppmerksomhet.

Frem til i går så det mørkt ut for de 200 menneskene som har bodd flere dager i telt, med dårlige sanitære forhold og manglende sikkerhetstiltak. Nå har regjeringsdelegasjonen vært i kontakt med føderasjonen for gjestfrihet og turistentreprenører (FEHT) i Las Palmas, som har sagt de vil gjøre alt i sin makt for å skaffe innkvartering for flyktningene.

Enkle leilighetshoteller

Flere hoteller som holder stengt på grunn av coronakrisen har sagt seg villige til å ta inn flyktningene. Det er ikke snakk om luksushoteller, men enkle leiligheter som kan tilby den verdigheten som så langt har manglet i mottaksapparatet på Kanariøyene.

Presidenten i FEHT, José María Mañaricua forklarte at dette er en selvfølge og at hotelleiere vil ta i et tak for å hjelpe regjeringen. Først og fremst for å hjelpe de som lever under dårlige forhold i Arguineguín-havna, hvor en god del har levd i telt i fem døgn uten nødvendige sikkerhets og helsetiltak.

Hasteavgjørelse

Avgjørelsen om å sende mer enn hundre immigranter til et leilighetshotell i Maspalomas ble tatt av Innvandrings- og inkluderingsminister José Luis Escrivá. Det skal være snakk om personer som nå har vært i teltleiren i nesten en uke.

Rundt 150 personer blir denne fredagen flyttet til et bungalow-kompleks i Maspalomas. Ifølge regjeringskilder som har snakket med avisen Canarias 7 begynte flyttingen allerede i går. I tillegg har gruppen som ble innkvartert i Tunte blitt flyttet, og de som nå er i Arinaga skal også flyttes.

Klare til å hjelpe

– Vi har en forpliktelse til å ikke tillate at noen skal være på gaten. Vi har svart øyeblikkelig, gitt den nødvendige informasjonen, og sagt at vi er klare til å hjelpe, sa Mañaricua til La Provincia.

Innvandrings- og inkluderingsminister José Luis Escrivá skal besøke Kanariøyene neste onsdag for å se på situasjonen sammen med øyregjeringen. Escrivá vil i tillegg til å vurdere situasjonen til immigrantene også se nærmere på systemene som skal oppdage båter før de kommer seg i land.

Ved sjekkpunkter står Guardia Civil for å sikre at ingen uvedkommende kommer seg ut eller inn på området. Foto: Leo Lunde/Canariavisen

I går ankom fire nye båter med 112 immigranter. 1400 personer holder allerede til på mottak som er satt opp på Gran Canaria. Rundt 200 personer holder til i provisoriske Røde Kors-telt i Arguineguín, og rundt 100 er plassert i Arinaga. Så langt har rundt 4000 personer kommet til Kanariøyene i båter, som er en økning på 573,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er ikke medregnet de som ankom i går.