Siste
Emma Colao og støttespillere fra aktivistgruppen EQUAL LGTBI+ sultestreiker for å redde Nabohjelpen. Foto: Leo Lunde/Canariavisen

Sultestreiker på femte dagen for å redde Nabohjelpen


Den frivillige organisasjonen Nabohjelpen har fått beskjed om at de blir kastet ut fra lokalene de har disponert i 11 år. Nå sultestreiker aktivistgruppen EQUAL LGTBI+ på femte dagen utenfor kirken i Arguineguín, i et siste desperat forsøk for å finne en løsning.

Etter at Mogán kommune med ordfører Onalia Bueno i spissen vedtok at Nabohjelpen skulle kastes ut fra sine lokaler har Koeppel og de andre frivillige kjempet for at kommunen skal stille opp med alternative lokaler.

Beskyldt for brudd på sanitære regler

Utkastelsesordren kom etter at kommunen beskyldte Nabohjelpen for mangel på samarbeid med sosialtjenesten og brudd på sanitære regler for oppbevaring at mat.

Nabohjelpen har slått tilbake mot beskyldningene med dokumentasjon som viser at inspektører fra både matbanken i Las Palmas og EU har godkjent lokalene tidligere. I tillegg hevder organisasjonens president, Jenni Koeppel, at kommunen lyver når de sier Nabohjelpen ikke har samarbeidet godt nok med kommunen.

– De fattige har ikke noe valg

Som følge av utkastelsen har feministgruppen EQUAL LGTBI+ derfor sultestreiket i fem dager utenfor kirken og kommunehuset i Arguineguín.

– Emma har fortalt den spanske pressen at hun utfører sultestreiken frivillig nå fordi menneskene som blir påvirket av utkastelsen, og som vil gå sultne etter det, ikke har noe valg. Hun gjør dette frivillig nå for å tiltrekke oppmerksomhet, for de fattige har ikke noe valg, sier Jenni Koeppel til Canariavisen.

Les også:

Sultestreiker for å redde Nabohjelpen
 

Krever alternative lokaler

Emma Colao og de andre i EQUAL LGTBI+ begynte å sultestreike 23. september klokken 10, og er derfor inne i sitt femte døgn av streiken. Kravet deres er klart: kommunen må stille opp med alternative lokaler for Nabohjelpen.

På sine Facebook-sider skriver aktivistgruppen at Onalia Bueno så langt har nektet å kommunisere med de for å finne et alternativ.

– Vi appellerer til folket i Arguineguin og i Mogán kommune for en viktig sak: retten til å spise hver dag, skriver gruppen på Facebook.

Flere av de sultestreikende går deler av døgnet uten mat, men for Emma Colao er det full sultestreik. Fem døgn uten mat på en benk utenfor kirken har tydelig gått inn på Colao. Likevel nekter hun å gi opp.

– Vi må holde ut og gir ikke opp, sier hun til Canariavisens journalist.

Hun understreker at de sosiale, økonomiske og politiske utfordringene Kanariøyene nå opplever gjør slike frivillige organisasjoner nødvendig.

Må vente i fem uker på hjelp

I en pressekonferanse før sultestreiken begynte forklarte Colao at mange familier må vente i opptil fem uker på hjelp fra kommunen, og at de i denne perioden er helt avhengig av mat fra Nabohjelpen.

Jenni Koeppel bekrefter dette. Hun påpeker også at kommunen sine hjelpetiltak bare gjelder i tre måneder når de først fatter et vedtak, og at mange av de fattige familiene derfor blir en kasteball mellom kommunen og hennes organisasjon.

Les også:

Nabohjelpen har fått utkastelsesordre fra kommunen
 

Mye bråk rundt ordføreren

De siste ukene har det vært mye bråk rundt ordføreren i kommunen. 17. september ble Onalia Bueno pågrepet av Guardia Civil, mistenkt for valgfusk. Guardia Civil tok seg inn i lokalene til kommunen og beslagla dokumenter og digitale filer.

Ordføreren hevdet på en pressekonferanse utenfor flyktningleiren i Arguineguín at hennes kritikk av forholdene i flyktningleiren lå bak pågripelsen.

Under pressekonferansen benyttet Nabohjelpen og deres støttespillere sjansen til å demonstrere mot ordføreren og utkastelsen. Samme dag kom det offisielle vedtaket, som krevde at organisasjonen er ute av lokalene sine senest 17. oktober. Ironisk nok er dette datoen for den internasjonale dagen for bekjempelse av fattigdom.

Les også:

Ordføreren i Mogán pågrepet for valgfusk