Siste

Timple-saken sender sjokkbølger gjennom Spania –⁠ krever strengere straffer


Dyrevernspartiet PACMA krever endringer i straffenivået for dyremishandling etter nok et tilfelle av alvorlig dyremishandling på Kanariøyene.

Vi gjør oppmerksom på sterke bilder i videoen. 

De siste dagene har en spesielt stygg mishandlingssak i juli på Lanzarote sendt sjokkbølger gjennom Spania. To personer ble dømt til fire måneders betinget fengsel for dyremishandling med døden til følge.

Ifølge dommen skal de to ha bundet hundens ben, festet en stram sele rundt munnen, og deretter tapet igjen munn og snute med elektrotape. Hunden døde en halvtime senere av kvelning.

Det var det lokale politiet i Teguise som åpnet saken, etter at en arbeider ved kennelen skal ha fått en telefon fra en av de dømte. I samtalen opplyste den dømte om at han hadde fanget en hund som «alltid plaget han», fordi den kom seg inn i mannens private kennel.

Den ansatte ved kennelen skal da ha dratt til stedet, hvor han fant villhunden Timple død. Kennelarbeideren skal ha kjent til hunden fra før, og beskriver den som aktiv og vanskelig å få tak på, men ikke aggressiv mot mennesker eller andre dyr.

Filmet dyrets lidelse

Hunden var gjemt under et surfebrett, bundet rundt nakken og på alle ben, og snuten var tapet og bundet sammen sammen.

Huseieren skal ha fortalt at både hun og eks-kjæresten var tvunget til å binde han slik fordi han forsøkte å rømme og hadde bitt mannen. Den dømte kvinnen sendte selv en video til rådmannen for dyrevelferd i Teguise, der man kan se at hunden dør.

Arbeideren fra den kommunale kennelen forklarte også i retten at kvinnen ikke viste noen tegn på anger etter mishandlingen, og at hun sa hun gjorde han en tjeneste fordi kennelen var full.

Sterke reaksjoner

Hendelsen og den påfølgende dommen har sendt sjokkbølger gjennom hele Spania. Timple-saken har nå blitt omtalt i en rekke store medier. Dyrevelferdsorganisasjonen ADEMAL på Lanzarote har varslet at de vil holde en fredelig demonstrasjon mandag 17. august kl 19:00 i Arrecife, hvor de krever reform av straffeloven og strengere dommer for dyremishandling.

– Ademal kaller inn hele Lanzarote for å uttrykke sin avsky og fordømmelse etter disse hendelsene. I samarbeid med dyrevernsorganisasjonene SARA, Fauda og 78 andre beskyttere på øya og i hele landet, vil Ademal Lanzarote stille opp med anerkjente dyrerettsaktivister, skriver Ademal.

Fordømmer lynsjing i sosiale medier

Etter at Timple-saken fikk oppmerksomhet i sosiale medier har saken ført til sterke reaksjoner i hele landet. Mange har gjennom sine innlegg gått til angrep på både familiemedlemmer av de to dømte og politikere. Ademal understreker at de fordømmer slik oppførsel.

– Vi benytter også denne anledningen til å fordømme lynsjingen i sosiale medier som er rettet mot politikere og slektninger av disse to personene som har begått avskyelige handlinger, men som ikke hadde noe å gjøre med denne hendelsen. Ademal Lanzarote mener rettferdighet kan oppnås ved å endre lovene og straffenivået, men aldri ved å oppfordre til vold eller irrasjonelt hat, legger organisasjonen til.
En av de dømte i Timple-saken snakker ut
 

I tillegg til demonstrasjonen på Lanzarote kommende mandag har det også blitt opprettet en underskriftskampanje, som snart er signert av 70 000 personer. Kampanjen krever strengere straffer og reform av dyrevelferdsloven.

Spania får kritikk

Spania har lenge vært gjenstand for kritikk for lovverket som mange mener er for svakt. I tillegg er en rekke tradisjoner i Spania forbundet med dyremishandling. Mest kjent av disse er tyrefekting.

En tradisjon som har fått økt kritikk de senere årene er den brutale avlivingen av jakthunder når sesongen for jakt er over. Hunder som har blitt avlet opp utelukkende for jakt blir funnet hengt, steinet til døde og satt fyr på i skogen hvert eneste år.