Trapper ned tiltakene på Gran Canaria


Det kanariske helsedepartementet har denne torsdagen gjort endringer i tiltaksnivåene på de forskjellige øyene.

Det er disse nivåene som avgjør hvilke smittevernsregler som gjelder.

Tenerife fortsetter på høyeste nivå (nivå 4), Gran Canaria går fra mørkerødt til rødt nivå (nivå 3), Fuerteventura er på Nivå 3, La Palma, Lanzarote og La Graciosa er på nivå 2, og El Hierro og La Gomera er på nivå 1.

På Gran Canaria har smittesituasjonen forbedret seg den siste tiden, mens resten av øyene altså forblir på sitt tidligere nivå i minst en uke til.

Endringen på Gran Canaria gjelder fra midnatt, natt til fredag 27. august.

Smittetrykket for øygruppen de siste sju dagene har gått ned 34% sammenlignet med forrige uke. Det ligger nå på 92,5 smittede per 100 000 innbyggere de siste sju dagene.

Smittetrykket for de siste to ukene er på 183 per 100 000.

Fra 18. til 24 august ble 1771 smittetilfeller påvist på Kanariøyene. Dermed har det daglige gjennomsninttet gått ned rundt 29% sammenlignet med forrige uke.

På Kanariøyenen står Delta-varianten for rundt 86% av smitten.

Presset på helsevesenet går ned

Også i helsevesenet er den positive trenden tydelig. Antallet innlagte har gått fra 291 til 256 pasienter.

På intensivavdelingen har det også vært en liten nedgang i antallet coronapasienter. Forrige uke var det 106 innlagte på kanariske intensivavdelinger med Covid-19. Denne uken har det gått ned til 97 i gjennomsnitt.

Gjennomsnittsalderen for de innlagte er 63 år på sykehus de siste 15 dagene, mens den er 58 år på intensivavdelingnene.

20% av de innnlagte på intensivavdelingen de siste 15 dagene er mellom 12 - 39 år gamle.

57% av de innlagte på sykehus utenfor intensivavdelingene var uvaksinert. For de som havnet på intensivavdeling er tallet 77% uvaksinerte.

Dette viser at sjansen for å bli alvorlig syk reduseres kraftig dersom man er vaksinert.

Dødsfall

Antallet dødsfall den siste tiden har økt. Gjennomsnittet er to dødsfall per dag i perioden 21. - 27. juli, mens dette økte til 4 dødsfall per dag fra 4. - 10. august.

Fra 11. til 17. august var det også 4 dødsfall per dag i gjennomsnitt. Toppen ble nådd 12. august, da åtte personern ble bekreftet døde som følge av Covid-19.

Det daglige gjennomsnittet den siste uka har vært på 3 per dag.

Disse reglene gjelder

Dette er noen av de viktigste reglene som gjelder nå:

Det er begrensninger i hvor mange personer du kan møte fra andre husstander, både på offentlig og privat sted.

Nivå 1: 10 personer

Nivå 2: 6 personer

Nivå 3: 4 personer

Nivå 4: 4 personer

Munnbind er påbudt på alle offentlige steder og der folk samles, så lenge avstanden på 1,5 meter ikke kan overholdes. Innendørs, slik som på butikker, busser og kjøpesentre, er munnbind pålagt hele tiden. Du kan lese mer om munnbindnreglene i Spania her.

Du har rett til å bevege deg fritt, døgnet rundt. Det finnes ikke noe portforbud på Kanariøyene. Likevel kan enkelte områder der folk samles, slik som strender og parker, stenges av på nattestid.

Det er også innført kapasitetsbegrensningner på kjøpesentre, i kirker og andre offentlige steder.

Kollektivtransporten har også redusert kapasitet i de høyeste nivåene. Det kan være greit å beregne litt ekstra tid dersom du for eksempel skal ha taxi eller ta buss, da det kan være mer ventetid enn normalt.

På restauranter og utesteder kan man operere med 50% kapasitet innendørs i nivå 3 (Gran Canaria). Maks fire personern kan sitte ved hvert bord.