Sanddynene i Maspalomas brukes i ny kampanje for det franske motehuset Louis Vuitton. Foto: Pixabay

Tsunami kan ha skapt sanddynene i Maspalomas

Et kraftig jordskjelv utenfor Portugal i 1755 kan ha skapt Maspalomas-sanddynene. «


En gigantisk tsunamibølge etter et jordskjelv kan ha skapt sanddynene i Maspalomas, ifølge en hypotese fra forskere ved Universitetet i Las Palmas.

Et kraftig jordskjelv på Allehelgensdagen 1755 nådde hele 8,5 på momentmagnitude-skalaen, og kan ha tatt livet av rundt 100.000 mennesker.

De gigantiske tsunamibølgene nådde helt frem til det amerikanske kontinentet, men rammet også Kanariøyene.

Det antas at tsunamien kan ha vært på opptil 20 meter.

Simuleringen fra NOAA under, viser hvordan bølgene spredte seg over store deler av Atlanterhavet etter jordskjelvet.

Ifølge hypotesen førte bølgene til at sand ble løftet opp og la seg i området vi i dag kjenner som Maspalomas.

En annen hypotese om dannelsen av de populære sanddynene er at dette har gått sakte over en periode som startet for rundt 10.000 år siden.

I disse dager har det vært flere overskrifter om en mulig tsunami fra La Palma, som følge av flere jordskjelv og det pågående vulkanutbruddet. Forskere har imidlertid beroliget med at sjansen for noe slikt et ekstremt liten.

Nyere enn 10.000 år

En studie utført i Playa del Inglés i 2008 viser at sanddynene trolig er nyere enn 10.000 år. Forskere som borret seg dypt ned i sanden fant brå endringer på rundt ni meters dybde.

Disse kan bare forklares hvis sanddynene ble dannet i perioden 1720 - 1870, mener forskere som forsvarer teorien om tsunamiskapte sanddyner.

Før 1800 eksisterte det heller ikke noen historiske referanser om disse. Det samme gjelder i kart og notater fra naturforskere som besøkte Gran Canaria på 1700-tallet og frem til 1800-tallet.