Foto: Google Street View

Utbruddene på Insular: –⁠ Veldig bekymringsverdig


Helseministeren på Kanariøyene, Blas Trujillo, innrømmer at situasjonen på Insular-sykehuset er meget alvorlig. Sykehuset har så langt blitt rammet av fem utbrudd med minst 85 smittetilfeller, ifølge avisen Canarias Ahora.

151 ansatte ved sykehuset er i karantene etter å ha testet positivt eller vært i nærkontakt med diagnostiserte smittetilfeller, ifølge informasjon som sykehusets ledelse har gitt til fagforeningene.

Syv dødsfall

Syv mennesker har mistet livet på grunn av utbruddene på sykehuset etter at det første ble kjent på smerteavdelingen. Deretter ble et utbrudd kjent på nyreavdelingen, og radiologiavdelingen er også rammet. Canariavisen har fulgt saken tett.

Frem til tirsdag har Helsedepartementet varslet at 82 personer er smittet: 47 ansatte og 35 pasienter. 4. etasje som huser smerteavdelingen og nyreavdelingen er igjen åpnet for nye innleggelser, etter at hele etasjen ble stengt av 15. september.

Dette utbruddet ble fulgt av et på indremedisinsk avdeling i 8. etasje og i 10. etasje på en operasjonsavdeling. Deretter kom et utbrudd ved nevrologi og slag-enheten i 6. etasje før også indremedisinsk avdeling i 7. etasje (prøvetaknings- og røntgenavdeling) fikk et utbrudd.

Brist i smittevernet på sykehuset

Etter at Canariavisen begynte å følge denne saken har denne avisen vært i kontakt med en norsk pasient som var innlagt på smerteavdelingen under utbruddet.

Marina Engan ble nylig operert og deretter overført til denne avdelingen. Vi har tidligere skrevet om Marina i forbindelse med svikt i det kanariske helsevesen.

Hun beskriver mangel på smitteverntiltak, brist i rutinene og om personell som ikke er kvalifisert til jobben de er satt til. 

– En del av personellet går fra seng til seng uten å sprite hendene. Andre slurver med vasken. Nattbordene stod så nære hverandre at matrester fra flere pasienter lå sammen. Jeg kan faktisk ikke huske mer enn en vaskerunde, kjapt over med en mopp og så ut igjen, forteller Engan.

Norske Marina Engan har Canariavisen skrevet om før, på grunn av hennes mange og dårlige erfaringer med helsevesenet på Gran Canaria. Hun lider av tarmiskemi som gjør at tarmene hennes dør, i tillegg til reumatisme og prolaps i ryggen. Etter å ha blitt hasteoperert for tarmiskemi ble hun innlagt på smerteavdelingen på Insular der hun opplevde utbruddet på nært hold. Foto: Leo Lunde/Canariavisen

Hun mener også at sykehuset satt en stopper for at pårørende kunne besøke pasienter på avdelingen alt for sent.

– Stoppen for besøkende kom alt for sent, med tanke på at det første utbruddet kom minst en uke tidligere, med dødsfall, så de burde ha stengt umiddelbart. Man tok heller ikke temperaturen på besøkende, forklarer hun.

 
Norsk pasient forteller: Alvorlig brist i rutinene på Insular-sykehuset
 

Nye kontrolltiltak

I en pressemelding fra Helsedepartementet på Kanariøyene har sykehuset iverksatt nødvendige tiltak for å kontrollere utbruddene ved Insular-sykehuset. Dette inkluderer økt bruk av beskyttelsesutstyr, et forbud mot besøk hos pasienter og økt renhold og desinfisering av bygningen.

Sykehuset skal også ha økt sin overvåkning av tiltakene, og har utført systematiske PCR-prøver av alle pasienter.

Smitte hos helsearbeidere

I et svar til nestlederen i partiet Partido Popular, Miguel Ángel Ponce, har helseministeren opplyst om at økningen av antallet helsearbeidere med smitte er bekymringsverdig.

Helsetalsmann i Partido Popular på Gran Canaria, Miguel Ángel Ponce sier utviklingen er «veldig bekymringsverdig» og krever mer åpenhet. Foto: Parlamento de Canarias.

Trujillo skal ifølge nyhetsbyrået Efe ha forklart at 196 helsearbeidere har blitt smittet mellom 1. august og 24. september.

Ponce skal igjen ha svart med at dette er «veldig bekymringsverdig», og påpekt at 500 helsearbeidere ble smittet under den første bølgen, og at fem avdelinger på Insular nå er påvirket. Ponce har krevd mer åpenhet fra regionale myndigheter og sier helsearbeidere er bekymret.