Siste
Boligsalget har falt kraftig på Kanariøyene i 2023. Foto: Neme Jimenez/Shutterstock
KOMMENTAR:

Utleieloven er en katastrofe for Kanariøyene

Tilbudet av leieboliger har kollapset, samtidig som etterspørsel og priser har skutt i været. Dette skjer midt i en periode med høy inflasjon og økte levekostnader. Det er en oppskrift på sosial krise.


Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for journalistens mening.

 

Den nye boligloven til Pedro Sánchez' regjering, som har vært i kraft siden 26. mai i år, skulle være en kur for et sykt marked, men har snarere gitt næring til boligbransjens verste spådommer. 

Regelverket ville ende opp med å forverre alle de problemene det på papiret skulle løse: svært lavt tilbud, svært høy etterspørsel og skyhøye priser, advarte de. Og det har skjedd. 

På de fem månedene som loven til den sosialistiske regjeringen ledet av PSOE og Podemos har vært i kraft, har tilbudssiden av markedet sunket med dramatiske 40% på Kanariøyene. 

Faktisk har det sunket i hele Spania, men situasjonen ser helt klart mørkest ut på øygruppen, og viser hvordan virkelighetens konsekvenser nekter å spille etter regjeringens skjønnmaleri. 

Og alt dette skjer altså midt i dyrtiden, med voldsom inflasjon, økte renter og sviende levekostnader. Å ta opp et lån for å kjøpe bolig er i dag fullstendig urealistisk for mange familier i Spania. 

FAI, det nasjonale forbundet for eiendomsmeglere, har i en omfattende studie levert en knusende dom – loven står ikke til mål. De konkluderer også med at Kanariøyene har fått det hardeste slaget. Tilbudet av leieboliger for langtidsleie har stupt med over 30% i hele Spania, og på Kanariøyene har fire av ti leieboliger forduftet fra markedet.

Så hvor har disse boligene endt opp? 

Ifølge FAI forsvant en stor del fordi eierne rett og slett la ut huset for salg. Den nye boligloven, som blant annet setter pristak og grenser for økninger i pressede markeder, har gjort det mindre attraktivt å leie ut. At loven gir okkupanter økte rettigheter, er trolig også en årsak. 

Andre har sett sitt snitt til å kaste seg med på det lukrative ferieboligmarkedet. Da slipper de å forholde seg til nasjonale lover de er uenige i. Veksten i ferieboligmarkedet har de siste årene vært ukontrollert. Bare de siste årene har det dukket opp 9000 nye ferieboliger på Kanariøyene

Denne uhemmede veksten har fått kanariske politikere til å varsle lovendringer som skal stagge ferieboligmarkedet og sikre rettferdig konkurranse. Datoen for når en slik lov skal være på plass, er satt til juni neste sommer. Foreløpig er saken ute på offentlig høring. Situasjonen har også fått enkelte politikere til å advare mot voksende turistfobi

Etter hvert som tilbudet krymper ytterligere, stiger prisene tilsvarende. I de to hovedstedene og andre store byer på øygruppen har økningen i leiepriser vært på 16,3% siden loven trådte i kraft. Igjen er det den største økningen i landet. Samtidig har etterspørselen vokst med nesten 20%.

Dette er ikke bare et marked i ubalanse: det er en oppskrift på en sosial katastrofe. På Kanariøyene, hvor gjennomsnittslønnen og levestandarden allerede skraper bunnen, er realitetene av et dysfunksjonelt boligmarked ikke bare tall i en rapport, men hverdagen til folk som strever etter å holde tritt. For mange står valget mellom et hjem og mat på bordet – hvis de er heldige nok til å ha et bord igjen.