Foto: CreatoraLab/Shutterstock

–⁠ Vær forsiktig

Avokado har blitt stadig mer populært og er en viktig del av kostholdet for mange. Grunnen er kanskje åpenbar: det smaker godt og skal visstnok være veldig sunt. Men det er også noen som bør være spesielt forsiktige med inntaket av avokado, advarer helseeksperter.

Publisert Sist oppdatert

Avokado er en av de mest populære fruktene på Kanariøyene. Det er ikke så rart: det dyrkes nemlig rundt 9000 tonn av godsakene på øygruppen hvert år, ifølge assosiasjonen for avokadoprodusenter, Asguacan.

Avokadoen er ikke minst veldig allsidig, har en fløyelsmyk tekstur som passer i både salater og som dip, på brødskiva og i middagen, og den er proppfull av viktige næringsstoffer.

Sunn for de fleste

Avokado er dessuten rik på det sunne fettet, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Det er altså ikke så rart at vi ser ut til å elske denne frukten. Faktisk anbefales avokado som en del av et balansert kosthold for de fleste, ifølge den spanske forbrukerorganisasjonen OCU.

De fremhever at avokadoen er en viktig kilde til kalium, E-vitamin, B6, folsyre og enumettet fett.

– Vær forsiktig

Men til tross for dette, er det slettes ikke alle som bør spise mye avokado. Faktisk kan det i enkelte tilfeller være lurt å begrense eller kutte ut avokadoen helt, ifølge OCU.

– Faktisk er det deler av befolkningen som under alle omstendigheter bør være forsiktige med å spise avokado, skriver forbrukerorganisasjonen i en pressemelding.

De på diett

Det gjelder blant annet de som går på lavkaloridiett for vektnedgang, skriver OCU.

Avokado inneholder nemlig rundt 150 kaloerier per 100 gram. Det er ikke veldig ille, men uansett er det kjekt å vite før man hiver innpå med godsakene.

De med latexallergi

Enda verre er det for personer med latexallergi, ifølge forbrukerorganisasjonen. Personer med slik allergi kan nemlig få negative reaksjoner av mye rart, inkludert avokado. Det gjelder for øvrig også bananer, slik vi har skrevet om før.

De med nyresvikt

Personer med nyresvikt bør heller ikke spise for mye avokado, ifølge OCU.

Som vi nevnte er frukten rik på kalium. Med nyresvikt øker faren for å få hyperkalemi – altså for høye kaliumnivåer, ifølge Healthline.

Det kan føre til muskelsvakhet som i verste fall utvikler seg til lammelse i enkelte muskelgrupper. Det kan også svekke musklene i tarmveggen slik at du blir oppblåst eller dår diaré.

Den potensielt farligste effekten av for mye kalium i blodet er imidlertid rytmeforstyrrelser i hjertet, ifølge FHI.

Så selv om avokado er en superfrukt med mange helsefordeler, er det lurt å være klar over at den ikke passer for alle.

Myter og fakta om avokado

Mange av oss tror kanskje at avokadoen har nærmest magiske egenskaper. Det har også ført til mange myter og påstander om frukten som slettes ikke stemmer.

Myte: Avokado hjelper deg å gå ned i vekt.

Fakta:

Avokado inneholder fiber som gir en god metthetsfølelse, men det betyr ikke at den hjelper deg ned i vekt. Tvert imot er avokado en av de fettrikeste fruktene.

Myte: Avokado er et afrodisiakum.

Fakta:

Avokado inneholder vitamin E. Mangel på dette vitaminet kan føre til hudproblemer i underlivet, men det finnes ingen vitenskapelige bevis på at avokado øker sexlysten.

Myte: Avokado forebygger kreft.

Fakta:

Avokado inneholder vitaminer og antioksidanter som nøytraliserer frie radikaler som kan skade celler. Dette betyr likevel ikke at regelmessig inntak av avokado forhindrer kreft.

Myte: Avokado senker kolesterolet og blodtrykket

Fakta:

Avokado er rik på enumettede fettsyrer, fiber og antioksidanter, som bidrar til å senke kolesterolnivået og blodtrykket. Men husk at dette er best som en del av et sunt og balansert kosthold. Det hjelper lite å spise avokado hvis du samtidig spiser mye usunn mat eller bruker for mye salt.

Myte: Avokado forbedrer synet.

Fakta:

Avokado inneholder karotenoider som zeaxantin, som kan bidra til å opprettholde god øyehelse. Disse stoffene finnes imidlertid i mange andre frukter, så de fleste som spiser variert får i seg nok av disse.

Myte: Avokado kurerer sykdommer.

Fakta:

Ingen enkelt matvare kan kurere sykdommer i seg selv. Avokado kan ha gunstige effekter i noen tilfeller for enkelte individer, men den kan også ha motsatt effekt.

Kilde: OCU

Powered by Labrador CMS