Siste
Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1. Foto: Jonathan Vivaas Kise

–⁠ Vi er villige til å forsake mye for å få råd til en fin ferie

Til tross for en strammere privatøkonomi, er nordmenns reiselyst sterk. Se forbrukerøkonomens sparetips for å få råd til ferien.


Ifølge Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, er det ingen tegn til at nordmenn har kuttet ned på reiseaktiviteten eller ferieforbruket.

– Mitt klare inntrykk er at ferie har høy prioritet blant veldig mange. Det betyr at mange, om nødvendig, er villige til å forsake mye for å få råd til en fin ferie i varmere strøk. Jeg tror derfor at mange fortsatt vil dra til Spania og Kanariøyene også neste vinter,  sier Gundersen til Canariavisen. 

Han får støtte av kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge. 

– Får vi en like dårlig sommer som i fjor vil det påvirke mange å reise til varmere strøk neste vinter, det har vi data på. Ellers har vi undersøkelser som viser at mange nordmenn prioriterer reise som noe de tar seg råd til uansett lommebok, sier han til Canariavisen. 

Terje Berge er kommersiell direktør i Finn Reise. Foto: Finn Reise

Har blitt dyrere

Denne urokkelige reiselysten kommer dog med sine utfordringer. Med økte priser på grunn av inflasjon, høyere renter, og en svakere norsk krone, har utenlandsferier til populære destinasjoner som Kanariøyene blitt mer kostbare.

– Når lønningene i Norge ikke har holdt tritt med prisstigningen, har nordmenn flest de siste årene fått dårligere råd. I tillegg kommer økte renter, som gjør at de med boliglån har fått høyere utgifter. På toppen av dette fører en svakere norsk krone til at utenlandsferien er blitt dyrere, sier Gundersen. 

Dette kommer i tillegg til prisstigninger på destinasjonen. På Kanariøyene har blant annet matprisene steget med rundt 18 prosent siden 2022, og i mars trer trolig økninger i flyplassavgiftene i Spania i kraft

Vanskelig å spå

Nøyaktig hvor mye dyrere ferien blir for nordmenn er vanskelig å fastslå, mener han.

– Men prisen på ferien avhenger av hvor flink du er til å finne rimelige billetter og rimelig overnatting samt hvor mye du bruker på å spise ute kontra å lage maten selv. Her er det mye å spare på god planlegging og å være tidlig ute, slår forbrukerøkonomen fast. 

Ser vi fremover, er Gundersen optimistisk rundt nordmenns ferieplaner også neste vinter.

Han tror nordmenn vil få bedre økonomi fremover, takket være forventede lønnsøkninger og et mulig rentekutt.

 

– Det som er mer usikkert er hvordan prisene på flyreiser utvikler seg, hvordan det går med prisstigningen på Kanariøyene og hva som skjer med norske kroner mot euro. 

Også Terje Berge i Finn Reise mener det er vanskelig å spå hvordan neste sommer- og vintersesong kommer til å utarte seg prismessig.

– Ettersom trenden med at nordmenn bestiller nærme avreise fortsetter, er det vanskelig å uttale seg så lang tid i forveien med priser. Prisene vil avhenge av mange faktorer, som oljepris, dollar, euro og etterspørsel og ikke minst rente og strømpriser.

 

Planlegg nøye

Gundersen mener det er spesielt viktig å planlegge nøye, før man reiser på ferie. Man bør sjekke priser og vurdere alternativer opp mot hverandre. 

– Og ikke legg av gårde på en ferietur man ikke har råd til, understreker han. 

Blir det for trangt er det bedre å bli hjemme, påpeker Gundersen. Foto: Jonathan Vivaas Kise

Velger billigere destinasjoner

Til sommeren tror han Kanariøyene kan havne litt bak i køen blant norske turister, nettopp fordi det finnes rimeligere alternativer. Om vinteren er det likevel Kanariøyene som forblir favoritten, tror han.

– Om vinteren vil nok Kanariøyene fortsatt være en favoritt som mange har råd til og som mange har lyst til å besøke på grunn av både varme og stort utvalg av flyavganger i forskjellige prisklasser, sier Gundersen.

  Gundersens sparetips i ferien

  • Du må ikke spise ute tre ganger om dagen, sju dager i uka. 
  • Ved å leie leilighet/hus med kjøkken, kan du redusere utgiftene både for å bå og spise, sammenlignet med hotell og restaurant. 
  • Planlegg ferien og sammenlign flere alternativer før du slår til. 
  • Når du planlegger sommerferieturen, se hva reise og opphold vil koste i norske kroner før du trykker på bestill-knappen. Blir prisen for høy, er det bare å senke ambisjonene og finne en billigere variant, eller bli hjemme.
  • Betal gjerne for ting som leiebil og opphold i forkant. Da får du vite hva totalprisen blir i kroner, og er ikke like prisgitt svingninger i kronekursen når du kommer frem. 
  • Reis gjerne på en rimeligere tid av året, ta en kortere ferie eller velg en rimeligere destinasjon. 
  • Shop mindre og velg aktiviteter som ikke koster mye penger. 
 

– Villige til å spare

Gundersen tror at nordmenn er flinke til å spare til nettopp ferie. 

– Siden ferie er viktig for oss, ofte i et varmere land, er vi villige til å spare litt til ferien. Jeg anbefaler å sette opp en fast overføring, helst på lønningsdag. Da går sparingen av seg selv, du slipper å tenke mer på det og du kan glede deg over å se at feriekontoen vokser for hver måned, sier han. 

– Men, det er ingen grunn til å ødelegge ferien med økonomiske bekymringer når du egentlig skal slappe av og samle krefter. Da er det bedre å være hjemme, avslutter Gundersen.