Siste
Mounir Jalal (37) fra Tan Tan i Marokko kom til Lanzarote for ni måneder siden. Nå har han blitt en lokal helt. Foto: Privat/Canariavisen

Vi møtte migranten som ble en lokal helt på Lanzarote


Mounir Jalal har på kort tid blitt et navn de fleste på Lanzarote kjenner til. Etter at han og en annen ung mann kastet seg ut i vannet for å redde to britiske kvinner fra å drukne samlet store folkemengder seg på stranda, og historien om 37-åringen fra Tan Tan i Marokko har gått viralt.

Det var forrige lørdag det skjedde. Mounir var på stranda i Puerto del Carmen da han hørte skrik. To britiske kvinner var i nød da de ble tatt av den sterke strømmen.

Mounir og en annen ung mann nølte ikke et sekund. De kastet seg ut i det opprørske havet for å redde kvinnene.

En av de var en mer erfaren svømmer, og kom seg i land på egenhånd. Den andre ble tatt av bølgene og strømmen.

Etter den dramatiske redningsaksjonen var Mounir forslått og skadet. Han fikk hjelp av ambulansepersonell som kom til stedet. 

Ble selv tatt av bølgene

Da den andre unge mannen ikke klarte mer var Mounir alene i vannet med kvinnen. Etter flere minutter klarte han endelig å få kvinnen i land, men ble selv rammet av bølgene og kastet mot steinene.

Blodig og forslått kom han seg i land, der han fikk hjelp av ambulansepersonellet.

Mens sivilforsvaret, Policia Local og Guardia Civil kom til hadde hundrevis av personer samlet seg for å se på den dramatiske situasjonen.

– Alt jeg tenkte på var at hun skulle overleve. Jeg ville ikke at hun skulle dø, forteller Mounir til Canariavisen.

Havet er rolig når vi møter Mounir ved stranda der kvinnene ble tatt av strømmen. Forrige lørdag var det mye bølger og sterk strøm. 

Mann av få ord

Vi møtte Mounir på Lanzarote for å høre hans historie. Vi skjønte raskt at han er en mann av få ord, og ikke en person som ønsker å være i rampelyset. Alt han ønsker seg er en jobb og et rolig liv.

Tilbake på stranda der det skjedde forteller Mounir om håpet for fremtiden. I motsetning til mange andre ønsker Mounir å bli på Kanariøyene. Der har han venner og et nettverk.

– Jeg kom hit for å finne en god jobb. Jeg liker øya, men det er veldig vanskelig, for jeg kan ikke tjene penger om jeg ikke har jobb, forteller Mounir. 

Reporter for Canariavisen Caitlin Hand og oversetter Mustapha Btaite møtte Mounir ved stranda der den heroiske redningsaksjonen skjedde. 

Startet innsamlingsaksjon

Fremdeles er Mounir på alles lepper. I Puerto del Carmen kommer folk bort til han for å takke han. De vil kjøpe kaffe til han, ta han i hånden og takke for den heroiske innsatsen.

Mens Mounir ønsker å holde seg i bakgrunnen har britiske Sarah English startet en innsamlingsaksjon for å hjelpe han. Hun forteller at hun også har skaffet Mounir plass på et gratiskurs for badevakter, slik at han kan få seg jobb.

– Sist jeg sjekket hadde vi 651 euro samlet inn på GoFundMe, og så har vi badevaktkurset han skal få om et par måneder, og det blir gratis for han, så det vil gi han kvalifikasjonene han trenger. Han var badevakt i Marokko, men du må ha EU-kvalifikasjonene for å gjøre det her, så ved å ta kurset får han seg forhåpentligvis jobb, forteller Sarah English til Canariavisen.

Mounir er glad i å fiske, og kjenner havet godt. Han jobbet som badevakt i Marokko, før han kom til Lanzarote i en båt for ni måneder siden. Foto: Privat

Vanskelig å få jobb

Mounir forteller at det er vanskelig å få jobb fordi han mangler papirer.

 – Hvis man ikke har papirer kan man ikke jobbe. Alt jeg ønsker meg er papirer og en jobb, så jeg kan hjelpe familien min i Marokko, forteller Mounir. 

Stille fra kommunen

Sarah English forteller at lokalsamfunnet har støttet opp om Mounir, men at hun er skuffet over kommunen.

– Fra lokalsamfunnet har han fått anerkjennelse, men fra kommunen har vi ikke hørt noe. Jeg sendte ordføreren en beskjed for å fortelle at denne personen har reddet to personer fra å drukne, og at han trenger hjelp med papirarbeidet og finne seg jobb. Ordføreren svarte tilbake at han hadde fått beskjed av politiet og sine badevakter, men at dokumenter må gå gjennom øyrådet. Jeg var veldig skuffet over svaret til ordføreren, sier English.

Sarah English har startet innsamlingsaksjon for å hjelpe Mounir. Foto: Privat

Ydmyk og sjenert

Sarah, som kjenner Mounir gjennom en felles venn, beskriver Mounir som ydmyk og sjenert.

– Han er veldig ydmyk, sjenert og i sjokk over hvor snille alle har vært med han. Han er ikke en person som vil være i rampelyset, så det er ganske søtt å se dette, som gjør at jeg vil hjelpe han enda mer, forteller hun.