Siste
Den kontroversielle partilederen i det høyreradikale partiet Vox stjal showet under dagens demonstrasjon i Puerto Rico. Foto: Bård Ove Myhr

Vil bruke marinen for å stoppe migrantbåter


Lederen for det høyreradikale partiet Vox, Santiago Abascal, krever at regjeringen nå setter marinen inn for å stanse migrantbåtene som ankommer Kanariøyene, før de kommer inn i spansk farvann.

Abascal sa dette til journalister under en demonstrasjon for å redde turismen i Mogán denne fredagen. Partiet ber nå regjeringen om å ta i bruk alle virkemidler for å stoppe situasjonen.

Dette er den andre store demonstrasjonen som blir arrangert  i Puerto Rico sør på Gran Canaria på kort tid. Den forrige ble avholdt 27. november, og fikk stor oppmerksomhet blant innbyggere i kommunen.

Demonstrantene krever at migrantene ikke lenger skal innlosjeres på hotell, og at myndighetene nå må fokusere på turismen i kommunen.

Stjal showet

Da det ble klart at Vox' sin leder ønsket å støtte demonstrasjonen gjorde ledelsen i protestbevegelsen «Redd turismen i Mogán» det klart at de ikke støtter noe politisk parti eller bevegelse. Til tross for dette stjal Vox showet under fredagens demonstrasjon i Puerto Rico.

– Det er arbeidere som blir hardest rammet av illegal innvandring, sa Abascal til pressen. 

I tillegg til å sette marinen til å stoppe båtene før de kommer inn i spansk farvann krever Abascal også umiddelbar hjemsendelse av migrantene som har kommet til øygruppen.

– En nifs følelse

– Det var en helt absurd opplevelse. Demonstrasjonen begynte omtrent som den forrige, men tonen på han som ledet den virket mer bitter.

– Halvveis ned til bensinstasjonen kom politiet løpende mot oss, før et følge med Abascal og hans gorillaer kommer i motsatt retning. Demonstrasjonen gikk i oppløsning og mange begynte å hylle han med jubel og parolen «Abascal, Presidente, Presidente». Det var nesten en nifs følelse, forteller frilansfotograf Bård Ove Myhr som dokumenterte demonstrasjonen.

Han tror mange var tilreisende støttespillere av Abascal og partiet Vox.

– Det var helt absurd med alle flaggene og jublingen av han. Jeg tror det var mange tilreisende tilhengere.

Video: Bård Ove Myhr

Tar avstand

Til tross for den klare støtten fra partiet ønsker ikke protestbevegelsens ledelse å gi noen form for støtte tilbake til partiet.

– Det er vårt ønske å sikre den politiske og ideologiske nøytraliteten til vår borger- og samfunnsbevegelse, samt at vi ikke vil utøve politisk innblanding eller gi støtte eller kritikk til en politisk eller ideologisk organisasjon, skriver Redd turismen i Mogán på sosiale medier. 

Også denne fredagen samlet demonstrasjonen mange mennesker i Puerto Rico, sør på Gran Canaria. De protesterer mot bruken av coronastengte hoteller for å huse migranter. Foto: Bård Ove Myhr

Kontroversiell partileder

Vox har fått kritikk for å være et ultranasjonalistisk parti, og den kontroversielle partilederen har tidligere hevdet at han aldri forlater hjemmet sitt uten våpen.

Partiet ønsker en politikk som i flere tilfeller kan minne om Franco-tidens diktatur. Til tross for dette har partiet vokst de siste årene, og har 52 av 350 plasser i den spanske kongressen.

Bakgrunnen for demonstrasjonene

Så langt i år har det kommet over 20 000 migranter i båter til Kanariøyene. Presset på mottaksapparatet har dermed vært formidabelt, og ført til internasjonal kritikk fra blant andre Human Rights Watch for brudd på menneskerettighetene i en migrantleir i Arguineguín. Over 2000 personer var i perioder stuet sammen i leiren som fikk tilnavnet «Skammens Leir».

Leiren ble stengt ned 30. november, og migrantene flyttet til andre fasiliteter.

Som en nødløsning mens regjeringen la en plan for å huse migrantene på mer verdig vis ble flere tusen av disse sendt til coronastengte hoteller. Myndighetene lovet at dette skulle være en kortvarig og midlertidig løsning, men tre måneder senere bor det fremdeles flere tusen migranter på hotell.

Protestbevegelsen krever nå at migrantene flyttes til mer egnede fasiliteter, slik at turismen i Mogán kommune kan gjenopprettes. Kommunen er helt avhengig av turisme for å overleve, men har på grunn av pandemien mistet nesten all turisme. Håpet er at restene av vintersesongen nå kan reddes, og bevegelsen Redd turismen i Mogán mener dette ikke vil skje så lenge hotellene er i bruk som migrantmottak.

Bevegelsen avholdt en demonstrasjon 27. november, 4. desember, og planlegger en ny protest 11. desember.