Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons

Vil fjerne taxfree: –⁠ Sparker bransjer som ligger nede med brukket rygg


Dette er en lederartikkel og gir uttrykk for denne avisens mening.

Det er ingen hemmelighet at nordmenn har blitt flinke til å utnytte kvota til det fulle når de har vært på sydenferie.

For turister som har vært på Kanariøyene betyr det gjerne at det klirrer i posene når bagasjen slepes ut av flyplassen etter en deilig ferie.

Posen fra taxfree-butikken ble nærmest en del av ferieminnene, mens glade nordmenn overspiste seg på gigantisk Toblerone eller havnet på ramma etter litt for mye Pingvin Saltpastiller. Slik var det i alle fall før pandemien.

Venstre har nå vedtatt i sitt partiprogram at taxfreeordningen skal bort, skriver E24.

Les også:

– Det er kanskje et råd. Men ikke bare et råd
De vil hente inn flere avgifter som kan ramme en bransje i krise, slik at tilbudet på alle landets flyplasser kan bli «bedre». Hva dette betyr vet vi ikke.

Tilbudet på norske flyplasser har i praksis bestått av nettopp taxfree, overprisede mariusgensere og rekesmørbrød som koster mer enn flybilletten + moms.

Det er mye penger i taxfree. Dette er en viktig inntektskilde for flyplassene. 50% av omsetningen til Travel Retail Norge som driver taxfree-butikkene på Avinor sine flyplasser går med i leie til den statlige flyplassoperatøren.

Ifølge Folkehelseinstituttet kom rundt 10 prosent av alkoholen nordmenn drakk før pandemien fra taxfree, skriver Nettavisen.

Det Venstre foreslår er altså at de reisende skal finansiere dette tapet gjennom avgifter vi må betale. Det vi får igjen er altså dyrere flybilletter, overprisede mariusgensere og rekesmørbrød.

Høyt alkoholkonsum er naturligvis ikke bra for folkehelsen. Vil høyere avgifter og dyrere priser få nordmenn til å drikke mindre?

Forskning fra våre danske naboer tyder på at avgiftsøkninger har liten effekt. Vidensråd for forebyggelse skriver i sin rapport fra 2019:

«Betydelige reduksjoner i avgifter og priser har vist seg å ha meget lite eller ingen effekt på alkoholforbruket i Danmark.»

Les også:

– Sommeren til utlandet tapt
Venstre sine politikere i Finnmark var ikke overraskende mot dette forslaget, men vedtatt ble det. Folk i distriktene vet nemlig at nærmeste flyplass i stor grad finansieres av nettopp taxfree.

Samtidig som de ønsker å hente litt mer av feriebudsjettet ditt til statskassa vil de også øke flypassasjeravgiften for flygninger utenfor Europa. Selv om Kanariøyene geografisk sett ligger i Afrika er vi med i EU og tilhører Spania, så dette rammer ikke øygruppen.

Så spørs det om forslaget deres om å endre flypassasjeravgiften til en miljøavgift basert på utslipp vil føre til dyrere flybilletter også til Kanariøyene. Det er jo et stykke lenger enn til kontinentet.

Mindre relevant for Kanariøyene, men likevel nok et turistfiendtlig vedtak fra Venstre som ble vedtatt, er at partiet også vil cruisetrafikken i Norge til livs. Et nullutslippskrav er neppe realistisk for en næring som pumper ut 0,82 tonn CO2 per passasjer i gjennomsnitt.

Det vil til syvende og sist gå ut over de som er glad i å reise når politikere sparker en bransje som allerede ligger nede med brukket rygg.