Siste
Foto: Mogán kommune

Vitner endrer forklaring i valgfusksaken mot Onalia Bueno

Vitner legger om forklaringen i retten, etter å ha hevdet at stemmene deres ble kjøpt og betalt overfor politiet. «


Vitner i saken mot det politiske partiet Ciuca i Mogán kommune, som er mistenkt for valgfusk i 2015 og 2019, endrer forklaringene sine.

Tidligere har vitner forklart til Guardia Civil at nøkkelpersoner, tett knyttet til ordfører Onalia Bueno, har forsøkt å bestikke eller presse de til å endre forklaringen sin.

Endret forklaring

Nå har nok et vitne endret forklaring i retten. Vedkommende skal tidligere ha forklart til Guardia Civil at de ble tilbudt 50 euro for å stemme på Onalia Bueno, skriver La Provincia.

Til dommeren skal imidlertid vitnet ha fortalt at hun følte seg presset til å si dette av politiet. Vitnet hevdet at hun leverte stemmer for sin mann og sønn på postkontoret, men at hun ikke stemte selv, fordi hun ikke er spansk statsborger.

Manipulering av brevstemmer er et av de sentrale punktene i politiets etterforskning av Onalia Bueno og Ciuca.

Også et annet vitne har endret forklaring, etter at de har fortalt politiet om bestikkelser for å stemme på partiet.

Fikk 50 euro

Et vitne har forklart at de fikk 50 euro av en nabo etter å ha sagt de skal stemme på Ciuca, men at de ikke visste hvor pengene kom fra.

Den samme personen hevder å ikke huske om de brevstemte, møtte opp fysisk, eller lot sin nabo levere stemmen.

Vannpresidenten

Et tredje vitne har forklart for retten at en fra kommunen ga han en sjekk for å ta ut kontanter, som angivelig skulle gå til å finansiere Ciuca sin valgkampanje. Disse pengene skal ha kommet fra presidenten i Aguas de Arguineguín, Luis Oller.

Luis Oller Daza har vært en av de sentrale personene i etterforskningen, slik Canariavisen skrev om oktober 2020

Selskapet han er president for leverer vann i kommunen, og har vært av interesse for etterforskningen fra starten av.

Bortsett fra den lange rekken interessekonflikter og påstander om inhabilitet må også presidenten for Aguas de Arguineguín svare for kjøp av stemmer i 2015.

Den gangen ble et lydopptak publisert av avisen Canarias Ahora som angivelig beviser at Daza hadde betalt 240 000 euro til valgkampen for Bueno og Ciuca.

Dette lydopptaket er også en del av etterforskningen, og det mistenkes at disse pengene kom i bytte mot kontrakter for kommunen.

Razzia hos kommunen

Ordføreren ble 17. september pågrepet sammen med to andre medarbeidere i kommunen da Guardia Civil ransaket både deres kontorer i Arguineguín og Mogán. I avhør og senere til media skal Bueno ha hevdet at pågripelsen var en følge av hennes kritiske uttalelser mot måten flyktninger og immigranter blir behandlet på i Arguineguín-leiren.

Betaling per stemme: 50-100 euro

Bueno er mistenkt for å ha kjøpt stemmer fra innbyggere med økonomiske godtgjørelser på 50-100 euro og tatt i mot store pengebeløp i bytte mot offentlige kontrakter. Gjennom utenforstående selskaper skal kommunen også ha betalt for stemmer over fakturaer som har blitt manipulert, ifølge personer som har stått frem etter å ha vært involvert i saken.

En annen metode som skal ha blitt brukt for å gjenvinne valget er å slette utestående gjeld hos kommunen, slik at eiere og deres ansatte skulle stemme på Bueno ved valget.

Byttet penger mot stemmer

Den omfattende saken innebærer også mer enn 500 bilder fra valgdagen som angivelig viser hvordan det ble delt ut stemmesedler i bytte mot penger.

Dette er ikke første gang partiet Ciuca er i hardt vær etter mistanker om valgfusk. I 2015 ble det avdekket av partiet hadde betalt for innbyggernes ID-kort og karate-timer i bytte mot stemmer ved kommunevalget i mai det året. Også den gangen skal postkontoret ha blitt brukt for å manipulere stemmer, ifølge etterforskningsdokumenter og kilder som har snakket med Canarias Ahora.