Foto: Norwegian

Kansellerte alle fly til ferieøya –⁠ passasjerene raser


Tidligere denne uken kunne Lanzaroteposten melde at alle Norwegians avganger til Lanzarote i høst og vinter har blitt kansellert.

Norwegian bekrefter overfor Canariavisen at Lanzarote er tatt av ruteplanene. 

– Generelt følger vi smitteutviklingen med argusøyne, og håper og ønsker å kunne åpne for flere avganger og destinasjoner allerede senere i år. Per i dag er Lanzarote ikke på programmet, men vi tilpasser programmet etter kundenes etterspørsel og ser hele tiden på hvordan vi kan øke tilbudet, forteller kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Eline Skari.

Raser mot Norwegian

Dermed var det mange skuffede passasjerer som må se seg om etter andre alternativer hvis de vil til øya i år.

– Jeg har vært på Lanzarote siden 1972. De siste 15 årene har vi hatt med to små hunder. Nå stoppet det helt. Ingen tar med hund. Vi må kjøre til Amsterdam, eller så tenker vi på å kjøre bil og båt fra Cadiz eller Huelva. Vi er pensjonister og takker Norwegian for at de har spolert alle våre drømmer. I fjor var første år siden 1972 vi ikke fikk reist til øya vår. Men ingenting skal stoppe oss. Ned skal vi, sier Eva Nordlund til Canariavisen.

Eva Nordlund og ektemannen Jan-Arne Nordlund er vanligvis på Lanzarote med sine to dvergschnauzer-hunder hvert år. Her i Femés sør på øya. Foto: Privat

Det er ikke første gang Nordlund raser mot flyselskapene. I 2004 var Eva med på TV2 Hjelper deg, i forbindelse med at flyselskapene tok blodpriser for hund i baggasjerommet. Etter reportasje og oppslag i Dagbladet endret selskapene praksis, forteller Nordlund.

– Jeg har kjempet min kamp før jeg, da mot SAS. Så fikk jeg både SAS og Norwegian til å endre sine priser for hund på fly. Før betalte man per kilo som cargo. Etter dette oppslaget ble hund regnet som spesialbaggasje.

Les også:

– Rett og slett stjeling
 

Kritisert for kanselleringer

Norwegian har tidligere fått mye kritikk for å legge ut billetter som senere blir kansellert. Selskapet har hele veien hevdet at de planlegger å gjennomføre avgangene som ligger ute, men til tross for dette har mange opplevd at reisene blir kansellert i stor skala.

– De destinasjonene som kunder kan booke via hjemmesiden er de reisene vi planlegger å gjennomføre, gitt at pandemien ikke nå tar en ny uventet retning, sier Skari.

Skal fly til Tenerife og Gran Canaria

Selv om Lanzarote foreløpig er tatt av programmet hos Norwegian i høst og vinter, har de fortsatt planlagt avganger til Tenerife og Gran Canaria. Til førstnevnte blir det to ukentlige avganger fra november, mens Gran Canaria får opptil seks ukentlige avganger.

Dermed er det fremdeles mulig å komme seg til Lanzarote, dersom man for eksempel mellomlander på Gran Canaria og flyr med Binter Canarias videre til Lanzarote. Det kanariske selskapet har flere daglige avganger.

Velger charter

En annen mulighet er charterselskapene. Apollo, Ving og TUI planlegger nemlig å sende reisende til Lanzarote i vinter. Det har Anne-Grethe Skott gått for når hun skal nedover før jul.

– Nå må vi kjøre Apollo når vi skal ned før jul og det koster ganske mye. Vi er to stykker som gjerne vil direkte, så da blir det dyrt med bare fly, forteller hun til Canariavisen.

Også Skott var en av de som fikk beskjeden om kansellering denne uken. Hun mener Norwegian lurer folk når de legger ut billetter til avganger som senere blir kansellert.

– Jeg synes ikke de skulle lagt ut noen reiser i det hele tatt, bare for å lure folk jo. Samme var det i fjor i mars da de kansellerte et helt fly.

Les også: 

Tabben som kan koste deg tapte feriedager
 

Tilpasser seg etterspørselen

Skari forteller at de hele tiden har gjort tilpasninger basert på etterspørsel.

– Det siste året har vist oss at det er krevende å spå utviklingen av pandemien. Smittesituasjonen har kontinuerlig endret seg lokalt og nasjonalt, ikke bare i Norge, men også i de landene i Europa hvor vi har destinasjoner. Med bakgrunn i den usikre situasjonen har vi kontinuerlig måtte tilpasse vårt rutetilbud basert på etterspørsel, sier Skari.

Satser på Europa i sommer

I sommer satser også Norwegian på flere populære destinasjoner i Spania og Europa, ifølge sommerprogrammet som nylig ble publisert.

På kalenderen finner vi avganger til Spania, Hellas, Kroatia og Frankrike. Også de tre baltiske landene, Portugal og Polen er med på sommerprogrammet.

– Mange av våre piloter og kabinansatte i de skandinaviske landene er nå kalt tilbake og gjennomgår nødvendig og pålagt opptrening før oppstart av sommerrutene i månedsskiftet. De storgleder seg til å ønske alle kundene velkommen om bord igjen, sier Skari.

Selskapet flyr fra Oslo til Barcelona, Alicante, Las Palmas, Madrid, Malaga og Palma i Spania i sommer.

Fra Bergen flyr de til Malaga og Alicante, og fra Trondheim flyr de også til Alicante.

Les også:

Slik får du de billigste flybillettene

Optimistiske

Til tross for at slike massekanselleringer fremdeles er en realitet som rammer mange reisende, er Skari optimistisk til at gjenåpning og økt vaksinering gjør det enklere å reise fremover.

– Vi er optimistiske med tanke på regjeringens signaler om en videre åpning av samfunnet generelt, og krysser fingrene for at fortsatt økt vaksinering blant innbyggere i Europa og arbeidet med det felleseuropeiske vaksinepasset vil bidra til færre reiserestriksjoner og dermed at flere kan få reise igjen.