BESØKTE ARGUINEGUÍN-LEIREN: Innvandrings, inkluderings, og sosialminister Escrivá besøkte Kanariøyene i helgen for å analysere den pågående migrasjonskrisen. Foto: Bård Ove Myhr

Krever at innvandring, inkludering- og sosialminister Escrivá må gå av


I går var Escrivá på Fuerteventura for å diskutere situasjonen, men skal angivelig ha reist seg og forlatt møtet på grunn av kravene og oppførselen fra øyrådets president. Acosta kritiserte på sin side ministeren for å ikke besøke de frivillige organisasjonene som jobber med immigrantene som ankommer øya.

– Respektløs

Acosta sa rett ut til pressen at minister Escrivá var respektløs overfor Fuerteventura, og beskyldte han for å ha forlatt møtet på en «totalt arrogant måte».

– Hvis du er overveldet av situasjonen og ikke vil samarbeide, bør du gå til side og la andre mennesker gjøre jobben sin, sa Acosta til pressen etter møtet.

Ble ikke invitert

Den politiske ledelsen på Fuerteventura er ikke de eneste som har vist sin misnøye med ministerens besøk på øygruppen. Ordføreren i San Bartolomé de Tirajana, Conchi Narváez, ble ikke invitert til møtene med ministeren på Gran Canaria, noe hun var tydelig misfornøyd med.

Ordføreren i Mogán, Onalia Bueno, har også vist sin misnøye med håndteringen av immigrantene. Hun har flere ganger kritisert leiren som myndighetene har satt opp i hennes kommune.

Bueno er selv i hardt vær etter å ha blitt pågrepet for valgfusk i september, og stilte etter pågripelsen opp på en pressekonferanse der hun hevdet at hennes kritikk av flyktningleiren lå bak pågripelsen.

 
Spanias sosialminister besøkte flyktningleiren i Arguineguín
 

– Skuffende

Acosta har også uttalt at han formidlet hvor mye øyrådet har bidratt med for å håndtere krisen til Escrivá, og kritiserte ministeren for å ikke ha bidratt. Han kaller møtet med Escrivá for skuffende.

Ministeren har på sin side sagt at han vil legge press på forsvaret for å stille sine fasiliteter til rådighet for flyktningene og immigrantene som ankommer Kanariøyene.

Etter sitt besøk på Gran Canaria, der han kom tett på den alvorlige situasjonen i Arguineguín, sa ministeren at sentrale myndigheter må komme med et klart svar på situasjonen.

– Vi kan ikke utelukke at vi har en nært forestående situasjon, uten at jeg kan si hvor komplisert den blir, som ligner på migrasjonskrisene som øya har opplevd tidligere, sa Escrivá under en pressekonferanse etter sitt besøk i Arguineguín.

 
Over 1000 båtimmigranter på et døgn
 

Rekordmange båter

Den siste tiden har trykket på mottaksapparatet økt vesentlig på Kanariøyene. I løpet av 36 timer ankom hele 1036 immigranter via båt til øygruppen.

Bare i døgnet fredag-lørdag ankom 1015 personer. Ifølge Røde Kors har 429 personer ankommet Gran Canaria, 6 personer har ankommet Fuerteventura, 95 til Lanzarote og 485 til Tenerife i løpet av det døgnet.