Siste
Foto: Mogan kommune/Utklipp fra Canarias Ahora

Krever inspeksjon av hotell som huser enslige mindreårige


Mogáns kontroversielle ordfører, Onalia Bueno, truet på torsdag med å bøtelegge hoteller som innlosjerer migranter på oppdrag fra staten. Det har rast rundt Bueno tidligere i år også, etter at hun ble pågrepet og siktet for valgfusk i september. Saken er fremdeles under etterforskning.

I høst fikk også Bueno mye kritikk for å kaste ut den frivillige organisasjonen Nabohjelpen, som sørget for at rundt 300 fattige familier fikk utlevert mat i Mogán kommune. Den gangen brukte hun ble hun beskyldt for å komme med falske anklager mot Nabohjelpen.

Kreativ med regelverket

Nok en gang er Bueno kreativ med regelverket og de lokale forskriftene. På fredag ble det klart at hun har sendt sitt lokale politi til to leilighetskomplekser som huser enslige mindreårige.

De to hotellene skal ha fått overlevert et brev med vedtak om inspeksjon. Årsaken som er oppgitt i brevet er «bruk av turistfasiliteter som husly for migranter».

Det var avisen Canarias Ahora som først omtalte saken. De har fått tilgang til dokumentasjonen fra kommunen.

– Fremmedfientlige og kvasifascistiske taler

Noemí Santana som leder departementet for sosiale rettigheter på Kanariøyene reagerer sterkt på ordførerens trussel om å bøtelegge hoteller som tilbyr innlosjering for migranter etter nyttår.

– Ikke putt bensin på bålet med fremmedfientlige og kvasifascistiske taler. Vi står overfor et enestående fenomen. Regionen har aldri beskyttet så mange barn – mer enn 2000 – og ikke under noen omstendighet er det et alternativ å sette de på gata. La ordføreren komme med alternativer. Jeg liker folk som kommer med løsninger og ikke problemer, sier Santana til Canarias Ahora.

Bruker plan- og bygningsloven

Buenos svar var inspeksjoner av hotellene, som hun hevder bryter artikkel 372 i plan- og bygningsloven, fordi hotellene brukes til noe annet enn turisme.

Ifølge ordføreren betaler staten rundt 300 000 euro om dagen for å innkvartere migranter som har ankommet i båter de siste månedene. Dette har sosial- og inkluderingsdepartementet nektet på, og sier de ikke har tall fordelt på type innkvartering.

Vil opprette 7000 plasser

Regjeringen i Madrid har forsikret om at de ønsker å bygge 7000 mottaksplasser til migrantene på Kanariøyene, men så langt har kun 400 plasser blitt satt opp i Barranco Seco-leiren nord på Gran Canaria.

Presidenten i assosiasjonen for entreprenører på Kanariøyene (CCE), Agustín Manrique de Lara, forsikrer overfor avisen at den humanitære hjelpen som foregår på hotellene ikke har påført sektoren økonomiske tap.

– Det har ingenting med det å gjøre. Tapet er som følge av turistmangel på grunn av pandemien.

Store folkemengder samlet seg for å demonstrere mot at migrantene bor på hotell. Foto: Bård Ove Myhr

Til tross for dette har både hotelleierforeningen FEHT og CCE stilt seg bak ordførerens krav om at migrantene må ut av hotellene. Håpet er at turismen skal ta seg opp i de kommende månedene.

Også kommunens innbyggere frykter konsekvensen av at migranter nå blir boende på hoteller i turistområdene. På fredag ble en stor demonstrasjon avholdt i Puerto Rico, der også ordføreren deltok.