Siste
EGET INITIATIV: Migrantene på El León-mottaket i Las Palmas tok spadene fatt for å rydde opp i nærområdet.

Migrantene applauderes for dette


Flere migranter som er plassert i leiren på den nedlagte León-skolen i Las Palmas bestemte seg denne uken for å rydde opp i dalsidene rundt skolen på eget initiativ.

Flere av migrantene har bakgrunn som bønder og gartnere, og kunnskapen har også kommet godt med når migrantene har tilført den nedlagte skolen nye grøntområder.

Migrantene forklarer at innsatsen er på eget initiativ for å gjøre oppholdet og tiden på Gran Canaria mindre kjedelig. Samtidig understreker de at målet fremdeles er fastlandet, skriver La Provincia.

Leiren som driftes av Cruz Blanca-stiftelsen huser rundt 500 migranter fra Afrika som har kommet til øyene i småbåter.

Ikke bråkmakere

Migrantene forklarer også til avisen at de ønsker å vise naboene og befolkningen at de ikke er bråkmakere.

Enkelte har riktignok drukket for mye og laget sporadiske skandaler, men det er langt fra holdningen til migranter flest, forteller de.

Rasistisk motiverte angrep

Nylig utførte migrantene i byen en 24 timer lang sultestreik for å vise sin avsky mot rasismen og angrepene på migranter i byen som har skjedd den siste tiden.

Hatmeldinger spres fortsatt gjennom sosiale nettverk, og flere migranter har opplevd å bli slått, sparket og til og med skutt med luftvåpen av lokalbefolkningen.

Drømmen om Europa

Migrantene ønsker ikke å bli på Kanariøyene. Håpet deres har hele tiden vært at de kan få seg jobb i Europa, der de også har familie og venner fra før. Men spanske myndigheter har stoppet flere forsøk på å forlate øygruppen, og har gjort prosessen vanskelig for migrantene. Også de med gyldig pass sliter med å reise fra øyene.

Dermed også kanariske politikere påpekt at Kanariøyene har blitt et «fengsel» for migrantene. Øygruppens president har flere ganger gjentatt budskapet om at han ikke vil la Kanariøyene bli det nye Lesbos.

Den daglige frykten over å kunne bli sendt tilbake til Marokko ligger også på skuldrene til migrantene. Tilbake til Marokko vil de heller ikke. «Heller død enn returnert» stod det påskrevet bannere under sultestreiken.

Ønsker noe å gjøre

De siste dagene har det vært færre protester. Men migrantene har ikke gitt opp håpet om å kunne reise til Europa når pandemien roer seg.

I mellomtiden ønsker de noe å gjøre, sier de. For å gi noe tilbake til lokalsamfunnet har de 20 - 30 gutter nå fått hjelp av Cruz Blanca-stiftelsen for å rydde opp i død vegetasjon. De vedlikeholder palmetrærne og rydder i dalsidene.

Den positive holdningen har heller ikke gått upåaktet hen hos innbyggere. Naboer stopper når de kjører forbi for å takke migrantene. Noen har klappet, og andre tuter.

– Det er et initiativ de har tatt selv. Vi gir de midlene fordi det er mange som er dedikerte og som anser dette for å være hjemmet deres, og mens de er her vil de ta vare på det, forklarer Jairo Pérez som er koordinator ved mottaket.

– Integrert

Også rådmann for Vegueta-distriktet og Tafira la merke til guttene som jobbet i dalsiden på tirsdag.

– Migrantene fra El Lasso-senteret er integrert inn i nabolaget. Initiativet til disse unge migrantene for å rydde opp i nærområdet har ikke bare ført til takknemlighet hos naboene, men også deres respekt og samarbeid, skrev Prisco Alfonso på Twitter.

Inne på mottaket planlegger de unge mennene også å bygge en urban hage hvor de kan plante grønnsaker. Mange av de har bakgrunn fra gård, så de kan sakene sine. Ellers benytter de gjerne fritiden sin til sport, kulturelle utflukter og sløyd for å få tiden til å gå.