Foto: Canariavisen

Fibromyalgi: Ble kvitt smertene på seks måneder

– Fysioterapeutene skjønte ingenting.

Publisert Sist oppdatert

I det solfylte Playa del Cura på Gran Canaria møter vi de to nordmennene Svein Vindenes og Wenche Skavhellen.

Vestlendingene er en dynamisk duo som ønsker oss hjertelig velkommen i det vi endelig finner det lille hotellet.

Her skal de ikke bare nyte ferielivet. De to har nemlig et brennende ønske om å dele sin kunnskap om tangens helbredende egenskaper på Gran Canaria. Ja, vi snakker om tang, slik vi finner i fjæra.

Kunne slutte med medisiner

Wenche, som selv har kjempet mot fibromyalgi og var avhengig av medisiner i 25 år, opplevde en bemerkelsesverdig forandring da hun introduserte tang i kostholdet sitt.

– Jeg kunne faktisk kutte ut behandlingene og medisinene mine, forteller hun med et smil, og fortsetter:

– Det var en av grunnene til at vi startet. Svein har vært nysgjerrig på dette i mange år. Men vi hadde ikke kommet i gang med å produsere et produkt. Det gjorde vi etter at jeg hadde mine egne erfaringer.

Sammen startet de to selskapet Fjordtang, som i tillegg til kurs og foredrag, selger naturlig og lite bearbeidet tang. Både produksjon og salg foregår i liten skala fra småbruket deres på Vestlandet.

Smerter, terapi og piller

  Dette er tang

  • Tang, tare og sjøgress er store alger – såkalte makroalger. Bare i Norge finnes det rundt 450 arter. De vokser i fjæra over store deler av Norge. 
  • Artene sukkertare, butare, havsalat og søl, er de mest brukte til mat.  Tare kan også brukes til dyrefôr, gjødsel og bioenergi. 
  • Tare inneholder mange vitaminer, inkludert vitamin B og C, antioksidanter, proteiner, fiber og flerumettede fettsyrer, men de er også rike på jod, som helsemyndighetene mener vi skal være forsiktig med. Mange har likevel for lite jod, og skulle hatt mer. 
  • Vi vet fortsatt for lite om potensielt skadelige stoffer i tang og tare. Derfor bør det brukes med forsiktighet og ikke spises i store mengder. 
  • Det er store forskjeller fra art til art. Noen kan inneholde ekstremt mye jod eller tungmetaller. Mattilsynet har laget en rapport om hvilke arter som kan spises her.
 
  • Kilder: NRK, Mattilsynet

For Wenche bestod hverdagen før tang av smerter, fysioterapi, behandling og piller. Masse piller.

Gjorde hun for mye på en god dag, endte hun opp sengeliggende i flere dager etterpå.

I et intervju med Helsemagasinet, forteller Wenche om prosessen.

Tre uker etter at hun begynte med daglig inntak av grisetang, dempet betennelsen seg. Hun kunne kutte ut betennelsesdempende medisiner. Ti uker senere viste blodprøver at hun kunne slutte med tilskudd av vitamin D, B12, magnesium og jern. D-vitamin hadde hun til og med for mye av.

– Nå kan jeg kjøre på en hel dag med mye mer energi. Jeg kunne aldri ha reist rundt på messer slik vi holder på nå, før jeg begynte med tang, sier hun til Canariavisen.

Betennelsen slapp taket

Og bedringen kom også som en overraskelse på de som skulle behandle Wenche.

– Fysioterapeutene skjønte ingenting, ler Wenche, som forteller at de med fibromyalgi som får behov for behandling, sjelden klarer å slutte med den.

Det første Wenche merket da hun begynte med tang, var at betennelsen slapp taket.

– Det sier mange som har kommet til oss med tilbakemeldinger etter mage- og tarmproblemer også. Også får man jo himla mye energi, sier hun entusiastisk, i det Svein kommer med en teskje tang for at undertegnede skal få prøvesmake.

– Pålegg

Den dynamiske duoen sprudler når de forteller om tangens egenskaper. Foto: Privat
Den dynamiske duoen sprudler når de forteller om tangens egenskaper. Foto: Privat

Og smake gjør vi. Det smaker svakt av hav, men mest av alt merker vi at dette må være rikt på fiber. Her må det tygges, men det smaker ikke vondt på noen som helst måte.

– Hva du bruker den i er valgfritt. Jeg bruker den selv i frokostblandingen og som pålegg, sier Svein, som spiser fire teskjeer daglig.

– Spis det sammen med mat du allerede spiser. Noen tror de må lage smoothier og ekstra stress om morgenen. Du må gjøre det enkelt, understreker Wenche.

Mange næringsstoffer

Og hva tangen inneholder har Svein full kontroll på, sier han.

– Vi kan fortelle ned til det minste mikrogram hvilke vitaminer du får i deg, sier Svein, og viser til samarbeid med både eksperter fra Havforskningsinstituttet og Haukeland sykehus, og en lang liste med forskningsartikler.

– Ikke medisin

Men selv om Svein og Wenche begge er overbevist om tangens funksjon, understreker begge at dette ikke er medisin.

– Og vi er ikke leger. Det vi holder på med er ikke medisin. Jeg tror vi er litt for glad i tabletter. Medisiner er greie fordi de virker der og da. Men de løser ikke problemet, mener Svein, som understreker at han ikke vil snakke ned skolemedisinen.

– Vi har faktisk vært i kontakt med utviklingslaben på Haukeland sykehus. For at det skal bli medisin må de trekke ut én av tingene. Så må det forskes på det, hvis ikke blir det for mange variabler. Vi er helt overbevist om at det er alt samlet som gjør tangen så fantastisk.

– Kroppen min takker meg

Også Wenche tror vi har blitt for glade i piller som løsningen på alle medisinske problemer.

– Det var en som spurte meg om tang og sa han ikke var så opptatt av det alternative. Da spurte jeg om når naturen ble det alternative. Medisin har jo blitt regelen, sier hun og slår ut med armene.

– Kroppen min takker meg. Jeg har spist medisiner i 25 år. Og nå har jeg faktisk kunnet slutte helt på medisiner og har vært uten medisin i over halvannet år. Jeg har spist tang i to år og jeg merker at det skjer ting enda. Så det er viktig å gi det tid. Det er nok derfor vi bruker piller for å få lettelse et øyeblikk, men vi må jo fylle på hele tiden.

Flere aktører

Duoen fra Bergen er ikke alene om kniven hjemme på berget. I 2015 startet Caroline Greiner Haukeland selskapet Polar Algae. Bioteknologibedriften satser også på høsting av tang, ifølge NRK.

Ifølge Svein ligger Norge fortsatt etter på dette området. Når de to holder foredrag og kurs, ønsker de å inspirere til både selvplukk og økt forskning på området.

– Når vi har denne fantastiske tangen fra Lindesnes opp til Kirkenes, så ligger vi utrolig nok etter.

Wenche er enig:

– Ola Dunk er litt treige.

Kan brukes til mye

I en del asiatiske land, og spesielt Japan, har tang og tare lenge vært en del av kostholdet.

I Australia har interessen også meldt seg de siste årene, med økende fokus på helsemessige fordeler, som forbedret øyehelse og bekjempelse av forkjølelse og influensa.

Tang og tare brukes også som fôr til dyr, energiutvinning, kostmetikk, kosttilskudd og i legemiddelindustrien.

I tillegg kan alginater fra tangen trekkes ut og brukes som fortykningsmiddel i matvareindustrien, ifølge Norsk institutt for bioøkonomi.

- Alginat trekkes ut av algene ved hjelp av en kjemisk prosess og er veldig etterspurt i mange næringer og produkter, blant annet i kosmetikk, bioteknologi, kjemi og i matvareindustrien, sier Margarita Novoa-Garrido, ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Ifølge forskeren kan makroalgene i havet også gjøre stor nytte for seg som medisiner.

- Det har vist seg at makroalger har en effekt på for eksempel hudkreft og cystisk fibrose. Dette kan det imidlertid jobbes mye mer med. NIBIO har jobbet litt med effekter på bakterier og parasitter. Det var et veldig lite prosjekt, men vi så en lovende effekt på bakterier som forårsaker sykehusinfeksjoner, sier hun.

Powered by Labrador CMS