Illustrasjonsfoto av et innbrudd. Foto: Envato Elements

Husokkupasjoner har økt med 14,7% på Kanariøyene

Publisert Sist oppdatert

Husokkuperinger økte med 5% i første halvdel av 2020, til tross for tre måneders portforbud på grunn av pandemien. Økningen var størst i Galicia, Murcia og på Kanariøyene, ifølge nyhetsbyrået Efe.

Dette kommer frem av svaret fra regjeringen til partiet Partido Popular, som har bedt om tallene på hvor mange tilfeller av husokkupasjon som var blitt anmeldt i Spania.

7450 anmeldte okkupasjoner

I perioden januar - juni i år ble det registrert 7450 tilfeller av okkupanter som hadde tatt over boliger ulovlig, sammenlignet med 7093 i fjor.

Svaret fra regjeringen inneholdt også tall fra 2018, som viser at antallet okkuperinger i 2020 har økt 19,7% sammenlignet med 2018.

Slik beskytter du ferieboligen i Spania mot husokkupanter

Kanariøyene på topplista

I første halvdel av 2020 var det spesielt fem regioner i Spania som opplevde en økning. Galicia hadde størst økning med 33,9%, Murcia med 19,7%, Kanariøyene med 14,7%, Valencia-regionen med 14,1% og Catalonia med 13,2% økning.

Ifølge avisen El Dia har 311 okkupasjoner blitt registrert på Kanariøyene i perioden januar - august i år.

In the specific case of the

Canary Islands , 311 'squats' have already been counted

so far this year

Den autonome byen Ceuta er også på listen etter en tredobling i antall tilfeller fra 4 til 12 i årets første seks måneder.

Madrid-regionen hadde en nedgang i antallet tilfeller på 9,5%.

Over halvparten i Catalonia

Regionen med flest anmeldte husokkupasjoner var Catalonia, der hele 3611 boliger ble okkupert.

Det er over halvparten av alle okkupasjoner i Spania for den perioden, og 2644 av disse ble registrert i Barcelona.

Nye instrukser

I september ble en ny instruks fra statsadvokaten sendt ut for å få fortgang i utkastelser av husokkupanter. Innenriksdepartementet har også vært på banen med nye protokoller for politiet, slik at de raskere kan kaste ut husokkupanter i tilfeller der det ikke er noen tvil om hvem boligen tilhører.

Boligalarm i Spania: Securitas Direct eller Prosegur?

48-timersregelen som egentlig ikke eksisterer

Den nye instruksen fra Innenriksdepartementet tar sikte på at politiet ikke lenger skal forholde seg til den såkalte 48-timersregelen. Denne praksisen har ført til at husokkupanter må kastes ut innen 48 timer, og hvis dette ikke blir gjort risikerer den egentlige boligeieren lange og vanskelige runder i domstolene. Sannheten er at denne loven ikke har juridisk hold, skriver storavisen El País.

Magistrat Francisco González Maíllo som leder rettsal nummer elleve i Barcelona og professor i straffelov ved universitetet i Baskerland, Norberto Javier de la Mata Barranco, er begge enige om at 48-timersregelen ikke er en del av loven. Problemet ligger i måten prosedyren for utkastelse fungerer, avhengig av om det er snakk om ferdsel på andres eiendom eller innbrudd.

Den nye instruksjonen som nå er sendt ut vil betrakte okkupasjon som en forbrytelse, ifølge El Español. Politiet har derfor fått beskjed om å handle umiddelbart dersom inntrengere befinner seg på eiendommen.

Powered by Labrador CMS