Forskning:
Kan være dødelig
De fleste som bor på Kanariøyene eller i Sør-Spania har opplevd calima – den oransje tåken som dekker himmelen, reduserer sikten og gjør at du kjenner støvet i både hals og nese. Men calima er ikke bare ubehagelig. Den kan være direkte helseskadelig, og i verste fall dødelig for disse gruppene, advarer forskere.

– Mange tror at forurensning kun skader lungene, men det er faktisk hele kroppen som påvirkes, sier Julián Pérez-Villacastín, president i den spanske hjerteforeningen.
I en video delt av foreningen forklarer han at støvet fra Sahara fører til betennelse i lunger og bronkier, og at denne betennelsen sprer seg videre gjennom blodet og kan skade blodårene.
Resultatet er økt risiko for blodpropp, hjerteinfarkt og ustabilt blodtrykk – også hos unge og friske personer.
Dette bekreftes av flere studier. Et forskerteam fra blant annet Universitetssykehuset på Tenerife og Universitetet i La Laguna analyserte dødelighet hos pasienter innlagt med hjertesvikt under episoder med høy konsentrasjon av ørkenstøv.
De fant at dødeligheten var nesten tre ganger høyere når nivået av støvpartikler (PM10) oversteg 50 mikrogram per kubikkmeter.
PM10-partikler er partikler med en diameter på 10 mikrometer eller mindre, som kan komme fra støv, pollen, sot og andre kilder. Verdens helseorganisasjon anser alt over 50 mikrogram per kubikkmeter som farlig.

Under de mest ekstreme calimaene kan støvverdiene komme opp i over 1000 mikrogram, altså langt over faregrensen fra WHO.
Studien viste at 85 prosent av de som døde av hjertesvikt hadde vært eksponert for farlige støvnivåer, og at antallet innleggelser for hjertesvikt økte markant hver gang PM10-nivåene oversteg WHO-grensen.
Dette skjer spesielt om vinteren, når innbyggerne tilbringer mer tid innendørs med mindre ventilasjon. Det er også oftere calima om vinteren enn sommeren på Kanariøyene.
Skadelig for både luftveier, øyne og hud
Helsemyndighetene i Spania advarer også mot de mer umiddelbare konsekvensene.
Når calimaen er kraftig, anbefales det at folk holder seg innendørs, særlig barn, eldre og personer med luftveissykdommer som astma og KOLS.
I tillegg bør man unngå fysisk aktivitet utendørs når det er calima.
Støvet kan også irritere øynene. Ifølge ekspertene ved øyeinstituttet Fernández-Vega i Oviedo, blander det seg med tårefilmen og gir en følelse av sand eller grus i øynene.
De anbefaler å bruke solbriller og skylling med saltvann eller kunstige tårer etter opphold utendørs.
Det samme gjelder for nese og munn, som også kan la seg irritere av det fine støvet.
Ikke bare naturlig – og ikke bare et lokalt problem
Det er også greit å være klar over at calimastøvet ikke bare består av sand, men også bakterier, parasitter, industriforurensning, radioaktivt avfall og tungmetaller kommer med værfenmenet, slik Canariavisen har skrevet om før.
Selv om calima primært består av naturlig ørkenstøv, inneholder den nemlig også forurensning fra menneskelig aktivitet.
De minste partiklene – kjent som PM2.5 – kan også inneholde sot, metaller, hydrokarboner og svoveldioksid, særlig i områder med mye biltrafikk og industri.
Disse stoffene trenger dypt ned i lungene og er så små at de kan passere over i blodbanen.

Bakterier og virus
Et annet problem er at calima kan frakte med seg bakterier og virus.
Under store støvstormer fra Sahara har forskere funnet mikroorganismer som kan forårsake luftveisinfeksjoner som lungebetennelse, faryngitt og bihulebetennelse.
Det er også dokumentert økt forekomst av lungekreft i land som Mauritania og Mali – land som ligger midt i det såkalte «Støvbeltet» mellom Nord-Afrika og Midtøsten.
Godt dokumentert
Forskere har lenge visst at luftforurensning øker risikoen for sykdom og død.
Allerede på 1950-tallet dokumenterte man økt dødelighet i byer med høy luftforurensning, og siden 1970-tallet har EU hatt grenseverdier for partikler i lufta.
Hva kan du gjøre?
Helsemyndighetene anbefaler følgende tiltak når calimaen står på som verst:
- Hold deg innendørs og unngå trening utendørs
- Bruk maske – helst FFP2 – om du må ut
- Lukk vinduer og dører
- Drikk rikelig med vann og unngå tørre miljøer
- Vask støv med fuktig klut – ikke kost
- Skyll øyne, nese og munn med saltvann etter opphold ute
- Bruk solbriller og caps for å beskytte øynene
Dersom du har astma, høyt blodtrykk, hjertesykdom eller andre kroniske lidelser, bør du ha medisiner lett tilgjengelig og følge behandlingsplanen nøye.
Kontakt lege om du føler deg veldig dårlig, eller ring 112 hvis du trenger akutt hjelp.
Kilder:
- Agencia Estatal de Meteorología (AEMET)
- Ministerio de Sanidad (Spania)
- Sociedad Española de Cardiología (SEC)
- Fernández-Vega Instituto Oftalmológico
- European Heart Journal
- “Exposure to the Saharan Dust Haze and Its Prognostic Impact on Patients with Heart Failure”, Dr. Néstor Báez Ferrer m.fl.
- Verdens helseorganisasjon (WHO)