Javier Ortega Smith samlet rundt 50 støttespillere og brøt dermed coronareglene for å holde en pressekonferanse i Las Palmas. Foto: @Ortega_Smith

Krever nyvalg: –⁠ Gi stemmen tilbake til innbyggerne

Publisert Sist oppdatert

Generalsekretæren og nestleder i ytre høyre-partiet Vox, Javier Ortega Smith, holdt på mandag en pressekonferanse i Triana-gata i Las Palmas.

Her møtte han opp med rundt 50 støttespillere for å kreve både regionalt og nasjonalt valg på Kanariøyene og i Spania.

Ortega Smith hevdet at han ønsker å «gi stemmen tilbake til innbyggerne» og beskyldte Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres fra sosialistpartiet PSOE for å ikke forsvare rettighetene til kanariere og øygruppen.

Brøt coronareglene

Vox har benyttet den samme metoden for å kommunisere med velgerne tidligere, der de innkaller til pressekonferanser som raskt utvikler seg til politiske protester med roping av slagord foran den oppmøtte pressen. Tidligere har partiet gjort dette i Sevilla og Murcia i Spania.

Partiet bruker på denne måten pressekonferanser som påskudd for å starte demonstrasjoner, noe de denne gangen gjorde like ved regjeringsdelegasjonens kontor. Det nasjonale politiet sendte flere betjenter til stedet for å bistå med sikkerheten.

Vox-politikerne og de oppmøtte respekterte dermed heller ikke forbudet mot å møte mer enn fire personer man ikke bor sammen med.

Dette er forbudt på Gran Canaria ettersom øya er på rødt tiltaksnivå, og alle arrangementer som dette må derfor godkjennes i forkant av myndighetene.

Javier Ortega Smith benyttet pressekonferansen som et påskudd for å samle rundt 50 tilhengere midt i Las Palmas. Denne metoden har partiet også brukt tidligere. Foto: @Ortega_Smith

Torres fikk gjennomgå

– Kanariøyene lider av en trippel pest: pandemien, den illegale invasjonen og den institusjonelle oppgivelsen til uansvarlige og underkuede politikere, sa Ortega Smith.

Den kontroversielle politikeren lot spesielt Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres gjennomgå.

Torres har tidligere sagt i et intervju at «kommunisme er frihet», noe som ifølge Ortega Smith «har ført til sinne i hele verden».

– Kanariøyene er så uheldige at de har en president som skapte tårer og sinne i hele verden. Han har våget å si at kommunisme er frihet. Jeg vil anbefale han om å dra til Cuba – som også er en øy – og at han lar Kanariøyene være i fred hvis han liker kommunisme så godt, tordnet Ortega Smith.

Partiets leder Santiago Abascal foreslo tidligere i vinter å sette marinen til å stanse migrantbåtene som har ankommet Kanariøyene.
Nestlederen i Vox benyttet også sjansen til å kritisere innvandringspolitikken og situasjonen på øygruppen.

– Hver illegale migrant som kommer til Kanariøyene er en kanarierer som ikke har noen mulighet til en fremtid, hver euro som blir brukt daglig er flere millioner som burde blitt brukt for å skape jobber og økonomisk fremgang.

Rotet med tallene

Ortega Smith påstod også at 23000 migranter mottar institusjonell støtte på Kanariøyene – noe som ikke stemmer.

– 40 prosent av kanariere står uten en fremtid, uten arbeid og uten muligheter, mens det er 23000 illegale migranter som mottar institusjonell støtte, sa Ortega Smith under pressekonferansen.

Stemmer ikke

Påstanden om at 23 000 migranter mottar støtte på Kanariøyene stemmer ikke.

Ifølge regjeringsdelegaten bodde det frem til torsdag i forrige uke rundt 1700 migranter på hotell. Disse skal sendes til migrantleirene som er satt opp på flere av Kanariøyene innen april.

I leirene og på eksisterende mottak har regjeringen rundt 7000 mottaksplasser for migranter på Kanariøyene, men bare rundt 6000 av disse er i bruk. Resten er sendt tilbake til sine hjemland, skriver avisen Canarias Ahora.

Det er også i overkant av 2600 enslige mindreårige migranter på Kanariøyene, som blir tatt hånd om av øyregjeringen.

Rundt 10 000 migranter på Kanariøyene

Basert på disse beregningene kan vi fastslå at det fremdeles er mellom 10 000 - 11 000 migranter på Kanariøyene.

Ifølge en sak publisert av den spanske storavisa El País var det rundt 11000 migranter som fremdeles sitter fast på Kanariøyene i slutten av februar, inkludert mindreårige.

Staten har ansvaret for de voksne migrantene, mens det er regjeringen på Kanariøyene som har ansvaret for de mindreårige.

Kanariøyenes regjering har bedt EU og sentrale myndigheter om økonomisk bistand på grunn av dette ansvaret.

Så langt har Kanariøyene også fått på plass avtaler med en rekke andre regioner i Spania, som har sagt seg villige til å overta omsorgen for til sammen 177 mindreårige migranter. Det jobbes med flere slike avtaler mellom regionene.

Sinte på turister også

Under en apell i julen baserte partileder Abascal det meste av sin kritikk mot håndteringen av migrantene på at krisen rammer turistsektoren.

Den siste tiden har likevel partiet hamret løs mot at turister får slippe inn i landet mens spanjoler ikke får bevege seg fritt i eget land. Dette har fått spanjoler til å fortvile, skriver ABC Nyheter.

Tapt velgere

Vox har de siste månedene tapt velgere og støttespillere på Kanariøyene, som følge av det enkelte mener er mangel på internt demokrati og sentralisering av makt innad i partiet.

Partiet har ingen representanter på Kanariøyene, hverken i det regionale parlamentet, i noen av de syv øyrådene, eller i noen av de 88 kommunene på øygruppen.

Fremmedfrykt og rasisme

Siden migrantkrisen tilspisset seg i fjor høst har en rekke migranter blitt utsatt for rasistiske overfall, trusler og angrep.

Også lokale og nasjonale politikere har bidratt til åkaste bensin på bålet, der blant annet lederen Vox, Santiago Abascal, har deltatt i demonstrasjoner.

Abascal og lederen for Partido Popular, Pablo Casado, har begge ytret at migrantkrisen fører til turistsvikten på øygruppen, til tross for at turistkrisen på øyene oppstod som følge av coronapandemien. Fortsatte reiserestriksjoner har gjort at denne krisen fremdeles pågår.

Andre politikere mener også at oppmerksomheten rundt migrantkrisen har ført til tap av turister.

Ana Oramas i Coalicion Canaria påpekte at bilder av 2000 personer på bakken i Arguineguín-havna på forsidene førte til at turister ikke lenger ville reise til Kanariøyene, da han snakket under et program på TV-kanalen Telecinco.

Ordfører Onalia Bueno i Mogán har også vært en ledende stemme mot innlosjering av migranter i turistkommunene.

26. november truet hun med åbøtelegge hotellene som fortsatte å innlosjere migranter, og hun har brukt sitt eget lokalpoliti for å inspisere to hotell som innlosjerte mindreårige mingranter.

Disse beskyldte hun for å bryte lokale forskrifter, fordi hotellene ble brukt til noe annet enn turisme.

Powered by Labrador CMS