Valgfusk-saken i Mogán: stadig flere kjente ansikter under lupen
Etterforskningen rundt valgfusk i Mogán utvides stadig. Fra ordføreren i Mogán, som står beskyldt for å kjøpe stemmer, til presidenten i Aguas de Arguineguín SA og forretningsmannen Luis Oller – alle er på sitt vis involvert i etterforskningen.
Nå er også Marzouk Ghalidi i ledelsen for eiendomsselskapet Puerto Rico SA og områdekoordinanor Salvador Álvarez fra kommunen mistenkt for å ha spilt en rolle i korrupsjonssaker som strekker seg tilbake til 2003.
I de innledende rettsforhandlingene som ble åpnet av retten i San Bartolomé de Tirajana finner man nemlig ikke bare ordføreren Onalia Bueno og viseordfører Mencey Navarro fra Ciuca-partiet, men også rådkvinne for sosialtjenester, Tania Alonso, fra deres allierte parti Coalicion Canaria. Seks andre er også involvert i etterforskningen som ledes av Guardia Civil.
Vann-presidenten
Det mest relevante navnet er Luis Oller Daza. Han er president i selskapet Aguas de Arguineguín SA, som leverer vann i kommunen. Han har vært av interesse for etterforskningen fra starten av.
De tette båndene til høytstående lokalpolitikere strekker seg så langt at Daza, gjennom et av sine selskaper, eier huset hvor viseordfører Mencey Navarro bor. Her fokuserer etterforskningen blant annet på hvilken kontroll Daza har hatt over ordføreren og viseordføreren i forbindelse med vannforsyningen i kommunen.
Bortsett fra den lange rekken interessekonflikter og påstander om inhabilitet må også presidenten for Aguas de Arguineguín svare for kjøp av stemmer i 2015. Den gangen ble et lydopptak publisert av avisen Canarias Ahora som angivelig beviser at Daza hadde betalt 240 000 euro til valgkampen for Bueno og Ciuca. Dette lydopptaket er også en del av etterforskningen, og det mistenkes at disse pengene kom i bytte mot kontrakter for kommunen.
Dokumentene og filene som ble beslaglagt da Guardia Civil hadde razzia i kommunen 17. september peker på at dette er tilfellet.
Eiendomsselskapet
Så har vi eieren av selskapet Cornisa del Sureste SL, som ønsker at Bueno skal endre klassifiseringen på eiendommer i Arguineguín, slik at bruksområdet endres fra sport og kultur til kommersielle eiendommer.
Det skal blant annet være snakk om tomta der Lidl ønsket å bygge butikk i Loma Dos – en plan som er suspendert frem til en ny vei kan bygges fra rundkjøringen ved Ancora. Her skal ordføreren ganske enkelt ha satt lisensen på vent, fremfor å erklære den utløpt, slik man skal gjøre når et prosjekt blir suspendert.
Rådmannen som aldri ble valgt
En annen part i saken er Salvador Álvarez León fra kommunerådet, som av Bueno har fått rollen som «kommunal koordinator». Det skal angivelig være en høyere rang enn noen andre av rådsmedlemmene, til tross for at han aldri er valgt av innbyggerne i kommunen.
Etterforskningen indikerer at han over flere år har finansiert partiet Ciuca gjennom en slektning, og det skal dreie seg om beløper på rundt 66 000 euro. Han var også implisert i en tidligere korrupsjonssak hvor Ciuca og Bueno også var involvert.
Fulgt pengene
Guardia Civil har fulgt pengene, og de leder altså til en rekke lokale forretningsmenn. Også marokkanske forretningsfolk som Marzouk Ghalidi Ahaouri fra Puerto Rico SA er nå under etterforskning for påvirkning av valget ved å påvirke stemmene fra marokkanske innbyggere i kommunen.
Opptak til besvær
En annen kjent støttespiller av partiet Ciuca er José Monzón Trujillo. Sistnevnte har på opptak sagt at ordførerens parti manipulerte stemmene i 2015-valget. Opptakene støtter visstnok også opp under beskyldninger om finansiering fra andre som er implisert i saken. To andre personer er også under etterforskning; Carmen Lidia Caballero Arce og Yasmina Sánchez Alemán.
Partiet på tiltalebenken
Nå må dommer Francisco Javier Ramírez de Verger Vargas avgjøre om det er nok bevis i saken til å dømme ordføreren i Mogán for valgfusk og korrupsjon. Også partiet sitter på tiltalebenken. For å gjøre det mer komplisert ønsker byrådet, som styres av de tiltalte, også å vurderes som et offer i saken.
Razzia hos kommunen
Ordføreren ble 17. september pågrepet sammen med to andre medarbeidere i kommunen da Guardia Civil ransaket både deres kontorer i Arguineguín og Mogán. I avhør og senere til media skal Bueno ha hevdet at pågripelsen var en følge av hennes kritiske uttalelser mot måten flyktninger og immigranter blir behandlet på i Arguineguín-leiren.
Politiet beordret kommunen til å skru av alt datautstyr før de tok kopier av alle servere.
Guardia Civil tok seg inn på kommunens kontorer i Arguineguín og Mogán. Her pågrep de ordføreren og tok beslag i dokumenter og digitale filer. Foto: Google Maps
Betaling per stemme: 50-100 euro
Bueno er mistenkt for å ha kjøpt stemmer fra innbyggere med økonomiske godtgjørelser på 50-100 euro og tatt i mot store pengebeløp i bytte mot offentlige kontrakter. Gjennom utenforstående selskaper skal kommunen også ha betalt for stemmer over fakturaer som har blitt manipulert, ifølge personer som har stått frem etter å ha vært involvert i saken.
En annen metode som skal ha blitt brukt for å gjenvinne valget er å slette utestående gjeld hos kommunen, slik at eiere og deres ansatte skulle stemme på Bueno ved valget.
Byttet penger mot stemmer
Den omfattende saken innebærer også mer enn 500 bilder fra valgdagen som angivelig viser hvordan det ble delt ut stemmesedler i bytte mot penger.
Dette er ikke første gang partiet Ciuca er i hardt vær etter mistanker om valgfusk. I 2015 ble det avdekket av partiet hadde betalt for innbyggernes ID-kort og karate-timer i bytte mot stemmer ved kommunevalget i mai det året. Også den gangen skal postkontoret ha blitt brukt for å manipulere stemmer, ifølge etterforskningsdokumenter og kilder som har snakket med Canarias Ahora.
Nabohjelp-saken
Ordføreren har heller ikke blitt mer populær den siste tiden, etter at det ble kjent at kommunen kaster ut den veldedige organisasjonen Nabohjelpen fra sine lokaler. Gruppen av frivillige har gjennom 11 år delt ut mat til trengende familier i kommunen. Dette er nok en sak Canariavisen har fulgt tett de siste ukene, og som du kan lese mer om på linkene under:
Slik har Canariavisen dekket utkastelsen:
6. august: Mogán kommune vil kaste ut Nabohjelpen
8. august: Nabohjelpen: – Kommunen lyver
19. september: Nabohjelpen har fått utkastelsesordre fra kommunen
20. september: Sultestreiker for å redde Nabohjelpen
27. september: Sultestreiker på femte dagen for å redde Nabohjelpen18. oktober: I dag ble Nabohjelpen kastet ut av kommunen