Siste
Politiet overvåker sosiale medier. De frykter hatefulle ytringer og trusler kan føre til voldelige situasjoner. Foto: Leo Lunde/Canariavisen

Politiet overvåker sosiale medier –⁠ frykter oppfordringer til vold


Politiet overvåker nå sosiale medier på jakt etter hatefulle ytringer som oppfordrer til vold og uro. De siste dagene har det blitt delt videoer og klipp som oppfordrer til vold og trusler mot migranter på Gran Canaria, og en video med dødstrusler mot en ung migrant har også sirkulert i disse gruppene.

Politiet frykter nå at hatefulle ytringer og trusler skal eskalere til voldelige situasjoner på Gran Canaria, etter de siste ukers hendelser som involverer migranter.

– Veldig alvorlig

Det nasjonale politiet og Guardia Civil sier til La Provincia at de tar denne typen trusler «veldig alvorlig», men at de ikke ønsker å krisemaksimere situasjonen.

På tirsdag deltok regjeringsdelegasjonen på Kanariøyene i møter med kommunene Mogán og San Bartolomé de Tirajana, som den siste tiden har sett en økning i antall voldshendelser der migranter har vært involvert.

I disse to kommunene bor det flere tusen migranter på hotell, men regjeringen har allerede begynt overflyttingen til andre fasiliteter nord på øya.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Sender forsterkninger

Under de to møtene varslet regjeringsdelegat Anselmo Pestana at han sender forsterkninger til de to kommunene, i form av nasjonale politibetjenter til Maspalomas og Guardia Civil-agenter til Mogán.

Håpet er å gi innbyggerne en økt følelse av trygghet, men Pestana understreket at statistikken ikke viser økt utrygghet i kommunen.

Til tross for dette har to fagforeninger for Guardia Civil sagt at slike hendelser har økt i omfang, og at agentene frykter for sin egen sikkerhet når de må rykke ut til slike hendelser.

Også regjeringsdelegaten innrømmer at det har vært flere voldhendelser og problematiske situasjoner, og at videoer og meldinger om disse har skapt frykt i kommunene.

Pestana var samtidig klar på at de som lager bråk risikerer utvisning, og han påpekte også at en av de mistenkte etter en brutal slåsskamp i Maspalomas allerede er pågrepet.

Det oppstod slåsskamp i San Fernando de Maspalomas på mandag:

 

Falske nyheter

Voldshendelsen som fant sted på mandag, der syv menn gikk løs på hverandre på en parkeringsplass, gikk raskt viralt i sosiale medier.

Etter hendelsen ble det spredd falske nyheter om at en av de involverte hadde mistet livet, men dette viste seg å være falske nyheter.

Til tross for at både politiet, nødsentralen og sykehuset har benektet at noen mistet livet har de falske påstandene fortsatt å spre seg i sosiale medier.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Trusler og hatefulle ytringer

I etterkant har trusler og hatefulle ytringer spredd seg i sosiale medier. I en video vi omtalte på mandag blir en ung migrant truet på livet, tilsynelatende med en machete.

I chattegrupper på WhatsApp snakkes det nå om å dra til sørsiden av øya i grupper for å ta migrantene.

Her truer han en migrant på livet

 

Kan gjøre alvor av truslene

Ifølge nyhetsbyrået Efe er både det nasjonale politiet og Guardia Civil oppmerksomme på disse meldingene, og følger også med i grupper på WhatsApp hvor trusler fremsettes.

I enkelte tilfeller mener politiet uttalelser er på grensen til oppfordring til vold. Politiet frykter at enkelte kan gjøre alvor av disse truslene.

Ikke utenkelig

Det er ikke utenkelig at det kan skje. En lignende situasjon brøt ut i desember da en falsk nyhet førte til at rundt 50 mennesker marsjerte til hotellet Arguineguín Park, der det for tiden bor migranter.

Her kom de med trusler og hatefulle ytringer mot migrantene, og ved flere anledninger måtte politiet stoppe grupper som oppførte seg truende mot migranter i sentrum av Arguineguín.

Selv om situasjonen i desember ikke eskalerte til å bli voldelig, anså Røde Kors truslene som så alvorlige at migrantene fikk beskjed om å holde seg inne frem til situasjonen roet seg ned.

Det oppstod bråk og protester i Arguineguín i desember:

 

Den utløsende hendelsen den gangen var en video hvor en ung kvinne hevdet at hennes bror hadde blitt banket opp av nordafrikanske migranter, men flere deler av historien hennes viste seg i etterkant å være falsk.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Ordføreren fordømmer oppførselen

Ordfører Onalia Bueno i Mogán kommune har fordømt denne oppførselen, men legger fremdeles skylden på Innenriksdepartementet og Innvandringsdepartementet for at situasjonen har blitt spent, og peker på de rundt 3300 migrantene som bor på hotell i kommunen.

Ordføreren har også ved flere anledninger truet med å bøtelegge hotellene som innlosjerer migranter for brudd på kommunale forskrifter, og har deltatt i demonstrasjonstog for å vise mostand mot at hotellene blir brukt som migrantmottak.

Ved de samme demonstrasjonene deltok også det høyreradikale partiet Vox, og partiets leder, Santiago Abascal.

Vox har fått kritikk for å være et ultranasjonalistisk parti, og den kontroversielle partilederen har tidligere hevdet at han aldri forlater hjemmet sitt uten våpen.

Satt opp barrikader i fjor

Også i fjor sommer brøt det ut uro og demonstrasjoner på Gran Canaria, da innbyggerne i Tunte i San Bartolomé de Tirajana satt opp barrikader for å stoppe flyttingen av en gruppe migranter til landsbyen. Også den gangen var det en falsk nyhet som førte til bråket, da påstander om at migrantene hadde Covid-19 spredde seg på nettet og i byen.

To personer ble senere pågrepet for å ha oppfordret til hat og bråk i Tunte.