Kommunen ber om forsterkninger etter bråk på migrant-hotell

På onsdag måtte politiet rykke ut til nye voldshendelser ved Arguineguín Park-hotellet.

Foto: Skjermdump fra Canarias 7 ved hotellet Arguineguín Park sørvest på Gran Canaria.

Av Leo Lunde
Publisert 14. januar 2021 kl. 10:52

Av Leo Lunde
Publisert 14. januar 2021 kl. 10:52

I går brøt det ut bråk ved Arguineguín Park som midlertidig innlosjerer migranter sør på Gran Canaria.

To vektere skal ha blitt skadet og Guardia Civil har pågrepet en av de som angivelig skal ha stått bak bråket. I tillegg er to frivillige i Røde Kors siktet for å ha deltatt i slåsskampen, skriver avisen Canarias 7.

Hendelsen fant sted onsdag kveld ved hotellet Arguineguín Park.

Tidligere samme dag etterlyste Mogáns ordfører forsterkninger hos Guardia Civil som følge av andre lignende hendelser den siste tiden.

Flere hendelser på onsdag

Ifølge avisen Canarias 7 var det flere hendelser på kort tid denne onsdagen.

På onsdag klokken 17:00 måtte Guardia Civil også rykke ut til en restaurant der en gruppe på fem mindreårige migranter skal ha gått inn og stjålet flasker med sprit.

Klokken 20:45 fikk politiet varsel om ikke mindre enn tre ordensforstyrrelser på fem minutter.

Saken fortsetter under annonsen.


Ny hendelse ved Tamanaco-hotellet

En ny hendelse skal ha oppstått ved Tamanaco-hotellet på onsdag da en mindreårig beruset person måtte pågripes av vektere.  Ved dette hotellet oppstod det også ordensforstyrrelser på mandag kveld, og det ble kastet stein, møbler og andre gjenstander etter politiet.

Ved Nido del Águila-hotellet brøt det ut slåsskamp mellom flere migranter, og det lokale politiet rykket ut til stedet.

Kastet møbler og steiner etter politiet:

To vektere skadet

Til Arguineguín Park-hotellet måtte nødsentralen sende en ambulanse for å assistere to vektere som var blitt angrepet.

Det skal ha vært vektere som varslet politiet, og to Røde Kors-frivillige var også innblandet i bråket. Disse er anmeldt.

En person ble alvorlig skadet og ble sendt til sykehus, mens den andre vekteren pådro seg lettere skader.

En av de som angivelig er ansvarlig for bråket på Arguineguín Park ble pågrepet på stedet, mens en annen skal være ettersøkt etter å ha stukket av fra stedet.

Saken fortsetter under annonsen.


 

– Trenger forsterkninger

Mogán kommune sørvest på Gran Canaria ba i går om forsterkninger fra reservestyrken i Guardia Civil som følge av hendelsene den siste tiden.

– Agentene i Policia Local i Mogán og hovedposten til Guardia Civil i Puerto Rico trenger forsterkninger i møte med hendelser som den på mandag kveld, hvor en gruppe mindreårige startet en slåsskamp inne på komplekset de bor på i Puerto Rico. Det ble kastet stein etter agenter fra Policia Local når de kom til stedet etter å ha blitt varslet av naboer og ansatte ved hotellet. Møbler og andre objekter ble også kastet mot både disse og Guardia Civil, som førte til at en mindreårig ble pågrepet, skriver kommunen i sin pressemelding.

Ordføreren hevder at denne typen hendelser skjer «ganske ofte» i kommunen, og at politiet nå frykter for sin egen sikkerhet.

På nyttårsaften ble tre agenter fra Guardia Civil skadet da de pågrep to migranter. Disse agentene er ifølge fagforeningen AEGC fremdeles ute av tjeneste etter hendelsen.

Saken fortsetter under annonsen.


Ber om opprørsutstyr

I Mogán sørvest på Gran Canaria har Guardia Civil nå beslaglagt flere store hjemmelagde kniver og våpen blant mindreårige migranter som bor på hotell i kommunen, skriver avisen Tiempo de Canarias.

Fagforeningen for Guardia Civil-agenter AEGC sier i en uttalelse at de tror mangelen på konsekvenser kan smitte over på resten av migrantene som er innlosjert på hotell.

– Ved AEGC forstår vi at illegal innvandring er et humanitært problem. De rømmer landene sine i jakten på et bedre liv, slik mange spanjoler og kanariere gjorde. Og nettopp av denne grunn, fordi ikke alle disse er voldelige, tror vi disse holdningene må slås ned på fordi de ikke bare skader medlemmer i sikkerhetsstyrkene, men også inntrykket vi har av migranter. Av denne grunn insisterer AEGC nok en gang på behovet for å få tildelt ressurser for opprørskontroll til øyene så snart som mulig, skriver fagforeningen i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen.


 

– Frykter for sin egen sikkerhet

Også fagforeningen AUGC reagerer på hendelsen, og sier agentene frykter for sin egen sikkerhet.

– Vi har et problem, fordi det mangler 50 mannskap sør på Gran Canaria, og ettersom de ikke sender oss forsterkninger vil problemet vokse fordi det har gått fra å være sporadisk til å bli vedvarende. De frykter for sin egen sikkerhet hver gang de må rykke ut til en hendelse ved et av disse hotellene,  forteller sekretær Juan Couce i fagforeningen til La Provincia.

– Nøyaktig det vi trenger

– Jeg må understreke at det er et lite antall migranter som viser slik voldelig atferd, men det samme gjelder agentene i politiet som også skal dekke og støtte de som allerede bor i kommunen for å kontrollere det som skjer, sier ordføreren i en uttalelse.

Kommunen har derfor offisielt bedt om forsterkninger fra reserverene på Tenerife.

Saken fortsetter under annonsen.


– Jeg ber om at agenter fra GRS basert i Los Rodeos på Tenerife blir aktivert og utstasjonert i vår kommune, siden deres oppdrag er å styrke de mennesklige og tekniske ressursene i Guardia Civil med spesialtrente agenter for å ivareta sikkerheten, og det er nøyaktig det vi trenger for øyeblikket i Mogán, sier ordføreren.

Under migrantkrisen i 2006 da det kom rundt 32 000 personer til øygruppen, var det 90 agenter utstasjonert ved posten til Guardia Civil ifølge kommunens pressemelding. I dag er 60 agenter utstasjonert i kommunen, og situasjonen er ifølge Bueno mer kompleks fordi migrantene den gangen ble sendt til nødleirer eller fastlandet.

Kontroversiell ordfører

Onalia Bueno har i lengre tid vært en kontroversiell ordfører. Etter gjentatte trusler om å bøtelegge hoteller som huser migranter på vegne av staten har hun fått kritikk for å spre fremmedfrykt av blant andre Noemí Santana, som leder departementet for sosiale rettigheter på Kanariøyene.

26. november holdt ordføreren en pressekonferanse, der hun kunngjorde at kommunen ville åpne disiplinære prosedyrer mot hotellene som innlosjerer migranter etter 31. desember.

Allerede dagen etter sendte hun sitt lokale politi til to leilighetskomplekser som huser enslige mindreårige migranter. De to hotellene fikk overlevert vedtak om inspeksjon, og årsaken som var oppgitt i brevet fra kommunen lød «bruk av turistfasiliteter som husly for migranter».

Saken fortsetter under annonsen.


 

– Fremmedfientlige og kvasifascistiske taler

– Ikke putt bensin på bålet med fremmedfientlige og kvasifascistiske taler. Vi står overfor et enestående fenomen. Regionen har aldri beskyttet så mange barn – mer enn 2000 – og ikke under noen omstendighet er det et alternativ å sette de på gata. La ordføreren komme med alternativer. Jeg liker folk som kommer med løsninger og ikke problemer, sa Santana til Canarias Ahora etter kunngjøringen fra kommunen om å sanksjonere hoteller.

Samtidig gikk ordføreren selv foran i et demonstrasjonstog mot migranter i kommunen. Ved flere anledninger har hun også sendt ut biler med megafon på taket for å informere innbyggerne om demonstrasjonene. Disse megafonbilene blir vanligvis brukt i forkant av kommunevalget.

På de samme demonstrasjonene, ledet av en gruppering som kaller seg Plataforma «Salvemos el turismo en Mogán» (Plattformen Redd turismen i Mogán), har også den kontroversielle partilederen for det ultranasjonalistiske partiet Vox deltatt.

Ordføreren er også beskyldt for valgfusk i 2015 og 2019.

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!