
Så lenge varer sanddisen
Slik ser calimaprognosene ut for de neste dagene.
Den sterke vinden og medfølgende sanddis fortsetter denne onsdagen, avbrutt av perioder med lokale regnbyger.
Siste oppdatering:
Les også:
Et gult OBS-varsel gjelder fremdeles for sterk vind og calima på Gran Canaria, La Palma og La Gomera, calima på Lanzarote og Fuerteventura og vind, calima og høye bølger på Tenerife og El Hierro.
Les også:
Tidligere viste prognosene at calimaen skulle fortsette med høy intensitet i dag. Imidlertid har sanddisen lettet betraktelig på store deler av øygruppen i dag, onsdag.
Med målinger fra Aqien.org på tirsdag kunne man tydelig se at Kanariøyene var blant stedene med verst luftkvalitet på verdensbasis. Sanntidsmålingene i går viste tall som er direkte helsefarlig på tvers av øygruppen.
Denne onsdagen ser det imidlertid mye bedre ut, med generelt god luftkvalitet, men dette kan raskt endre seg med vinden.
Skadelig calimastøv
I tillegg til finkornet sandstøv inneholder calimastøvet også brom, krom, nikkel, sink, zirkonium og radioaktivt cesium 137 – etterlatenskapene fra franske atomprøvesprengninger i Sahara.
Studier har dog vist at det radioaktive avfallet ikke finnes i høye nok konsentrasjoner til å være skadelig for helsen i seg selv.
Selv om radioaktiviteten i calimastøvet altså ikke er skadelig i seg selv, er helseskadene forbundet med calima godt dokumentert, slik Canariavisen har skrevet om tidligere.
Onsdagsværet
I fjellene og indre strøk blir det sterke vindkast.
På de vestlige øyene (Tenerife, El Hierro, La Gomera og La Palma) kan det komme perioder med spredte regnbyger og torden.
Temperaturene forblir stort sett uendret.


Torsdagsværet
På torsdag er det fortsatt ventet sterke vindkast vest på La Palma og nordøst på Tenerife.
De østlige øyene får overskyet eller delvis overskyet vær på ettermiddagen. Også på torsdag er det muligheter for såredte regnbyger på Gran Canaria.
Det er ventet at calimaen begynner å trekke seg tilbake på torsdag ettermiddag.